46
None

Ecografia fetală

Vorbim despre anomaliile care se pot detecta prin ecografia fetală și în ce măsură se poate interveni în cursul sarcinii asupra unor asemenea malformații.

Sunt multe anomalii care pot fi diagnosticate intrauterin prin ecografia fetală, dar rata de depistare este departe de 100%. S-a pus foarte mare accent pe instruirea celor ce practică ecografia fetală, pentru a lucra la un nivel standardizat. Acest lucru se face prin ghidurile de examinare ecografică  de trimestrul I și II, de pe site-ul Societății Române de Obstetrică și Ginecologie, dar și prin numeroase cursuri. Pot enumera câteva  dintre situațiile fetale mai frecvent   diagnosticate  și pentru care se intervine cu rezultate de multe ori  încurajatoare:

  • anemia fetală (izoimunizare, infecție virală cu hidrops)- transfuzie in utero;
  • efuziune pleurală fetală- drenaj transtoracic in utero;
  • stenoză valvulară aortică/ pulmonară-intervenție in utero cu stent pe valva aortică/pulmonară;
  • aritmii fetale –terapie maternă (transplacentară)/fetală;
  • sindromul de transfuzie între cei doi gemeni- coagulare ,,in utero" a anastomozei placentare.

Există însă multe alte anomalii  diagnosticate, la care se tentează terapii, cu rezultate variabile.
La ora actuală accesul la ecografia  3D/4D în țara noastră  este relativ facil. Eforturile  financiare ale  sistemului medical privat și de stat, din ultimii 10-12 ani, au adus ecografe dotate cu aceste aplicații ale ultrasonografiei fetale, în cele mai multe locuri unde se monitorizează sarcini. Important este ca aceste sonografii volumetrice să fie precedate de cele morfologice.


Monitorizarea sarcinii este o colaborare permanentă cu medicul de famiilie și asistenta medicală. Singura posibilitate de îmbunătățire a procentajului de gravide cu urmărire corespunzătoare este legată de comunicarea dintre pacienți și rețeaua medicală primară teritorială, iar aceasta ține de educație, nivel socio-economic.

Există încă paciente gravide care nu se prezintă la medicul de familie, acesta luând la cunoștiință de existența sarcinii după naștere, de la Spital/Maternitate. 

Pacienta gravidă este expusă unor riscuri la orice vârstă. Punctual, după 35-38 de ani frecvența anomaliilor fetale este mai mare, iar patologiile de tipul  hipertensiunii sau diabetului și nu doar a acestora,  au o incidență mai mare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha