30
None

Ciclul menstrual – etapele prin care trece femeia

Sistemul genital feminin, ocupă un rol foarte important în sănătatea și bunăstarea organismului feminin. Începând cu perioada pubertății sistemul genital feminin suferă transformări majore și vitale pentru sănătatea întregului organism.

Sistemul genital își începe intens activitatea în perioada pubertății, continuând cu sarcina și culminând cu menopauza.
Totuși în orice moment există posibilitatea instalării numeroaselor dezechilibre care pot conduce la apariția de complicații pe termen lung.

CICLUL MENSTRUAL. Fluxul menstrual sau menstruația este un fenomen fiziologic ciclic, caracteristic perioadei de maturaţie sexuală a femeii de la pubertate până la menopauză.  Menstruaţia apare ciclic, la 28 – 30 zile în medie, are o durată de 4 – 6 zile, iar pierderea de sânge este între 5-100 ml. Deși există variații mari în privința lungimii ciclului și a sângerării menstruale, fiecare femeie sănătoasă tinde să aibă propriul său ritm.
Ciclul menstrual al femeii mature este un indicator relativ fidel al echilibrului dinamic dintre uter, ovare, hipofiză și hipotalamus, uterul fiind foarte receptiv la variațile hormonale induse de ovare.  
Tulburările de flux menstrual pot fi de natură hormonală ori pot fi cauza unor afecțiuni ale căilor genitale.
Clasic, tulburările de flux menstrual pot fi împărţite în: tulburări de flux menstrual prin insuficienţă (amenoreea, hipomenoreea, oligomenoreea) şi tulburări de flux menstrual prin exces (menoragia, hipermenoreea, polimenoreea). Diagnosticul tulburărilor de flux menstrual se face după o anamneză minuţioasă, examen clinic obiectiv şi investigaţii paraclinice.

Clasificarea tulburărilor de ciclu menstrual:
Amenoreea reprezintă absenţa fluxului menstrual și în funcție de cum se manifestă poate fi primară sau secundară. Amenoreea primară - menstruaţia nu apare până la vârsta de 18 ani. Când menstruaţia apare la vârsta de 17 – 18 ani, se consideră a fi o pubertate întârziată. În cazul amenoreei secundare, intră categoria de femei al căror ciclu menstrual este suprimat peste 2 – 3 luni, după o perioadă de cicluri menstruale normale. Amenoreea secundară poate fi la randul ei fiziologică sau patologică.  Amenoreea secundară fiziologică poate fi întâlnită până la 18 luni de la naştere, pubertate, sarcină și menopauză. Amenoreea secundară patologică poate fi: de origine uterină, de origine ovariană, de origine hipofizară, de origine hipotalamică.

Hipomenoreea constă în reducerea cantităţii de sânge menstrual, durata fluxului fiind mai mică de 3 zile.

Oligomenoreea este o tulburare ce se manifestă prin hemoragie menstruală, apare rar și la intervale neregulate, intervale ce pot varia între 35 şi 45 de zile, dar are durata şi volumul normal. Când intervalul dintre fluxurile menstruale depăşeşte 2 – 3 luni, se consideră amenoree temporară.

Menoragia - menstruaţie abundentă şi prelungită, cu durată de peste 6 zile. Când hemoragia uterină apare între două fluxuri menstruale, ea se numeşte metroragie. În tratamentul menoragiei, se urmăreşte în primul rând oprirea sângerării, care poate afecta starea de sănătate şi uneori pune în pericol viaţa bolnavei.

Polimenoreea este o hemoragie ciclică, cantitativ normală, care apare la intervale de 17 – 21 de zile.
Toate aceste tulburări, care se manifestă fie prin cantităti anormale de sânge menstrual, fie prin nerespectarea ciclicității de 28-30 de zile între menstre, pot fi cauzate de numeroși factori și deci este recomandată vizita la medicul ginecolog.

SARCINA: În perioada sarcinii organismul se regenerează, sarcina fiind benefică pentru sănătatea organismului, iar în unele cazuri chiar conducând la ameliorarea sau vindecarea diverselor tulburări ginecologice. Dar și în perioada sarcinii pot apărea complicații de natură patologică. Trebuie avut în vedere faptul că în perioada de sarcină nu se administrează medicamente sau suplimente alimentare decât cu permisiunea medicului.

MENOPAUZA: reprezintă încetarea definitivă a menstruației, datorită unei deficiențe permanente și ireversibile de hormoni sexuali feminini. Menopauza se caracterizează prin modificări hormonale, fiziologice și psihice complexe ale organismului. Vârsta la care se instalează diferă, fiind predominant în intervalul 40-55 de ani însă sunt și cazuri la care menopauza apare înainte de 40 de ani sau după 55 de ani.
Menopauza este caracterizata de 3 etape.
Premenopauză când ovarele devin din ce în ce mai puțin sensibile la stimularea hormonală, menstruația instalându-se la intervale mai mici de 28 de zile, ciclurile fiind mai frecvent anovulatorii. Poate să dureze până la 2 ani și apar manifestări precum modificarea greutății corporale, astenie fizică, depresie, somnolență, insomnie.
Menopauza propiu-zisă reprezintă oprirea definitivă a ciclului menstrual, iar simptomatologia din premenopauză începe să dispară.
Postmenopauza constă în încetarea completă a activității ovariene și durează între 2 și 6 ani.

Cele mai neplăcute simptome la menopauză:
Bufeurile – sunt tulburări neurovegetative, cel mai des întâlnite, se datorează scăderii hormonilor estrogeni din sânge și reprezintă senzații bruște de căldură însoțite de transpirație și ridicarea temperaturii cutanate
Tulburări genito-sexuale – peretele vaginal se subțiază și se inflamează, femeile acuzând senzație de uscăciune și arsură locală, care determină disconfort și dureri la contactul sexual. Este favorizată apariția cistitei atrofice, a incontinenţei urinare, cu senzație de urinare frecventă și usturime.
Creșterea în greutate - modificările hormonale au ca urmare creșterea ponderală în medie cu 4-7 kg.
Osteoporoza - absența estrogenilor determină demineralizarea oaselor. Astfel, apare un risc crescut de fracturi și fenomene de tasare ale coloanei vertebrale.
Echipa Ayurmed a cercetat incidența dezechilibrelor și vă prezintă o serie de suplimente alimentare destinate aparatului genital femin pentru fiecare etapă din viață.

KAMAIANY® - Tonic genital feminin - Menține echilibrul hormonal, psiho-emoțional și tonusul general al femeii. Este un complex de plante ayurvedice care echilibrează balanța hormonală și tonifică aparatul genital feminin. Ajută la reglarea ciclului menstrual și la refacerea endometrului. Amelioreaza simptomatologia din perioada premenstruală și menstruală, contribuind la reducerea până la stoparea hemoragiilor determinate de fibroamele uterine și chisturile ovariene. Aportul de fier natural compensează pierderile cauzate de metroragii și menoragii, iar aportul de calciu natural ajută la menținerea structurii și densității osoase, la coagularea normală a sângelui și la scăderea permeabilității capilare. Susține viața sexuală normală, amplificând libidoul și fertilitatea. Susține capacitatea de adaptare a organismului feminin la stres, suprasolicitare și oboseală oferind o stare de relaxare.

SHECURE® Tablete - Conține plante medicinale ayurvedice care susțin reglarea nivelului hormonal în premenopauză și după instalarea menopauzei, protejază sănătatea organelor genitale feminine și ajută la adaptarea acestora la noile condiții fiziolgice. Prin inducerea calmului și relaxării este prevenită starea psiho-emoțională negativă, modificările bruște de dispoziție și nervozitatea. Reduce fenomenelor neurovegetative (bufeurile). Susține capacitatea de adaptare a organismului feminin la stres, suprasolicitări, oboseală și obținerea de performanțe fizice și mentale. Asigură aportul nutrițional de vitamine și minerale, contribuind la prevenirea diminuării densității osoase și instalarea osteoporozei.
Ayurmed - O Viață Fără Griji!



Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha