30
None

Rolul plantelor ayurvedice în gestionarea diabetului

Diabetul este o boală cronică, progresivă, însă este foarte important să știm că persoanele cu diabet pot trăi o viață lungă şi sănătoasă, cu un bun management al diabetului.

Ce înseamnă un bun management al diabetului?
În primul rând gestionarea glicemiei (nivelul de glucoză din sânge) şi evaluarea periodică a factorilor de risc pentru complicații, cum ar fi tensiunea arterială ridicată şi nivelul colesterolului ridicat. Aceste aspecte pot fi gestionate prin următoarele modalități: o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale adecvate, utilizarea corectă a medicamentelor prescrise de medic, asistență medicală regulată şi organizată, oferită de către specialişti.
Diabetul apare în contextul în care pancreasul nu mai poate produce insulină, sau când organismul nu mai poate utiliza insulina în mod optim. Insulina este un hormon produs de pancreas, care are ca rol permiterea glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, alimentele sunt transformate în glucoză. Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient determină creşterea nivelului glucozei în sânge (hiperglicemie). Nivelurile crescute de glucoză pe termen lung sunt asociate cu afectarea organismului, a organelor şi a țesuturilor.

Există 3 tipuri de diabet zaharat (DZ):

  • diabet zaharat Tip 1 este predominant genetic, insulinonecesitant și nu poate fi prevenit, iar simptomele diabetului tip 1 sunt: senzație anormală de sete şi gura uscată, urinare frecventă, lipsă de energie, senzație de oboseală, pierdere bruscă în greutate, urinat nocturn, vedere încețoşată.
  • diabet zaharat Tip 2: poate fi prevenit fiind determinat de stilul de viață nesănătos (alimentație, sedentarism, suprapondere etc.). Simptomele diabetului tip 2 sunt: sete excesivă şi gură uscată, urinare frecventă şi abundentă, lipsă de energie, oboseală extremă, furnicături sau amorțeli la mâini şi picioare, infecții la nivelul pielii, vindecare lentă a leziunilor, vedere încețoşată.
  • diabet zaharat Gestațional: apărut pe parcusul sarcinii în 1 din 25 de cazuri şi e asociat cu complicații pentru mamă şi copil.

Pe lângă medicamente, o alimentație sănătoasă și activitate fizică, poți apela oricând la anumite plante medicinale care te pot ajuta să ții mai ușor diabetul sub control.
Natura ne-a pus la dispoziție diverse plante medicinale care luptă împotriva diabetului, acestea având abilitatea de a ține glicemia sub control. Cu toate acestea, este indicat să discuți cu un medic pentru a te asigura că remediile naturale nu interacționează în niciun fel cu medicamentele pe care le iei.
Cele mai bune plante medicinale ayurvedice care luptă împotriva diabetului sunt:

Castravetele amar - Menține nivelul normal al glicemiei la persoanele cu diabet zaharat (tip I și II). Polipeptida-p stimulează celulele β-pancreatice, asigurând creșterea secreției de insulină proprie. Normalizează nivelul trigliceridelor, colesterolului și raportul HDL/LDL. Contribuie la prevenirea complicațiilor cronice ale diabetului.

Neem - Bogat în nimbidin, fitonutrient cu proprietatea de a reduce nivelul glucozei serice. Susține metabolizarea glucozei şi depunerea acesteia sub formă de glicogen la nivelul ficatului, muşchilor sau inimii. Asigură protecție cardiovasculară (împiedică formarea plăcilor de aterom).

Gudmar - Stimulează secreția de insulină. Crește capacitatea celulelor de a utiliza glucoza. Inhibă absorbția glucozei din intestin. Reduce nivelul seric al colesterolului și al trigliceridelor. Reduce pofta și dependența de dulce.

Vijayasar - Reduce absorbția glucozei din tubul digestiv. Crește randamentul de transformare al glucozei la nivelul celulei şi împiedică distrugerea celulelor β-pancreatice, susţinând funcţia pancreatică fiziologică (secreţia de insulină).

Guduchi - Împiedică degradarea celulelor β-pancreatice. Susține reglarea glicemiei serice. Cu acțiune hepatoprotectoare, normalizează valoarea enzimelor hepatice și a bilirubinei serice.

Asa cum v-au obișnuit specialiștii Ayurmed® vă propun să încercați suplimentul alimentar DAITAB®. Un produs deja consacrat pe piața din România, care si-a dovedit eficiența în rândul pacienților, DAITAB® este un complex de plante ayurvedice, ce conține atât plantele enumerate mai sus cât și alte plante menite să îi potențeze efectul.
Ayurmed - O Viață Fără Griji!


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha