Presbiopia este un proces natural, de îmbătrânire a acomodației ochiului, ce apare după vârsta de 40 de ani, și constă în necesitatea purtării unor ochelari pentru vederea de aproape.
Presbyond este o tehnică laser prin care se poate trata presbiopia.
Această procedură constă în modificarea puterii refractive a corneei, astfel: ochiul principal (dominant) este corectat să vadă foarte bine la distanță și intermediar, iar ochiul secundar (nondominant) să vadă foarte bine la aproape și intermediar. De asemenea, se bazează și pe creșterea profunzimii focalizării. Creierul reușește în timp să suprapună imaginile astfel obținute și pacientul va vedea clar atât la distanță, cât și la citit fără ochelari. Practic, această tehnică amplifică restul de acomodație cristaliniană rămasă, iar după ce aceasta va dispărea, o suplinește. Tehnica chirurgicală constă în remodelarea corneei, primul strat al ochiului, prin intermediul radiaţiei laser, fiind practic o tehnică FemtoLASIK cu un soft special care generează aberații de sfericitate.
Cea mai importantă etapă preoperatorie este selecția riguroasă a candidaților potriviți. Acest lucru se realizează în urma unor testări succesive ale acuității vizuale și efectuării unor investigații oftalmologice complexe. În urma acestor investigații se decide dacă această tehnică este recomandată.
Procedura, care durează aproximativ 15 minute, este complet nedureroasă și are următorii pași: se pregăteşte pacientul pentru operaţie cu picături anestezice şi se aplică un depărtător de pleoape; cu ajutorul laserului cu femtosecunde se decupează clapeta (flap-ul) în stratul exterior al corneei, dioptriile se corectează cu ajutorul laserului excimer remodelând patul cornean expus; se repoziţionează clapeta.
Pacientul pleacă imediat acasă, fără pansamente. Va resimți câteva ore o senzaţie de jenă oculară, lăcrimare mai abundentă decât în mod normal şi va avea vederea în ceaţă. Va urma un tratament cu picături, iar pe stradă va purta ochelari de soare timp de o lună.
Postoperator, vederea va fi diferită la cei doi ochi, astfel: ochiul dominant va vedea bine la distanță și intermediar, iar cel nondominant, la aproape și intermediar. Există trei stadii ale recuperării vizuale:
- stadiul I – perioada imediată postoperatorie (1-2 zile), când pot să apară: un ușor disconfort la nivelul ochiului, senzația de ochi uscat, halouri, oscilații ale vederii, lăcrimare, fotofobie;
- stadiul II – primele câteva săptămâni, când pot aparea fluctuații ale vederii, dar pe parcursul acestei etape de vindecare, puteți merge la serviciu și vă puteți relua activitățile curente în mare parte, vederea poate fluctua de la zi la zi, sau seara față de dimineața, de asemenea puteți vedea halouri. Aceste manifestări diferă de la individ la individ, dar sunt absolut normale;
- stadiul III – perioada de neuroadaptare, minim 4-6 luni, în acest interval senzația de ochi uscat se va diminua și creierul va reuși să suprapună imaginile obținute cu fiecare ochi, putând astfel să vadă clar atât la distanță, cât și la citit fără ajutorul ochelarilor.
Soluția ideală prin care am putea scăpa definitiv de ochelari în cazul presbiopiei, ar fi o metodă de restaurare a acomodației, care deocamdată nu există. Până atunci PRESBYOND reprezintă o soluție laser minim invazivă, cu recuperare rapidă, pentru cei care din cauza înaintării în vârstă, încep să aibă nevoie de ochelari. Pe măsura ce anii vor trece ne așteptăm ca ochelarii să reapară, dar în situații particulare.
Suntem prima clinică din România care a introdus tehnica Presbyond, iar rezultatele excelente obținute până în prezent ne-au determinat să o recomandăm pacienților noștri fără ezitare. După o bogată experiență, considerăm că cel mai important lucru este alegerea pacientului potrivit, în acest mod satisfacția postoperatorie este maximă.