Miopia este un viciu de refracție, în care axul ochiului este mai lung decât în mod normal și astfel persoana vede în ceață la distanță fără ochelari. Se corectează cu ochelari sau lentile de contact cu minus, poate sau nu să fie însoțită de astigmatism (ochi mai „turtit“). Există mai multe feluri de miopie, în funcție de valoarea dioptriei, poate să fie:
- miopie mică, până în -3 dioptrii;
- medie între -3 și -6 dioptrii;
- miopie mare sau forte de peste -6 dioptrii.
Există și miopii degenerative, în care miopia progresează tot timpul vieții și poate ajunge la valori de -20/ -30 dioptrii, ochiul având și patologii asociate, în general, în acest caz.
În situația miopiei mari sau forte, peste -6 dioptrii, atunci când persoana are peste 18 ani și dioptrii stabile de peste un an, se poate opta pentru o soluție chirurgicală, ce determină renunțarea la ochelari sau lentile de contact. În cadrul consultului oftalmologic preoperator, se fac evaluări complete și complexe, menite să analizeze ochiul din toate perspectivele și cu ajutorul cărora selectăm pacienții miopi cu ochi sănătoși, a căror singură problemă oftalmologică este miopia.
Există mai multe modalități de rezolvare chirurgicală a miopiei forte, acestea fiind fie prin tehnici refractive laser, cât și prin implantarea unor lentile în interiorul ochiului.
Cea mai avansată tehnică laser pentru corecția miopiei forte este tehnica SMILE (ReLEx SMILE, SMILE PRO). Aceasta poate fi folosită în cazul miopiei cu valori între -0.75 și până la -10 dioptrii fără astigmatism și începând cu -0.50 și până la -15 atunci când dioptriile sunt combinate cu astigmatism. Tehnica constă în crearea, cu ajutorul laserului cu femtosecunde, a unei lenticule, în grosimea corneei, care se extrage ulterior printr-o incizie de 2 mm realizează și ea tot de către laser. Dimensiunea lenticulei este concordantă cu valoarea dioptriei pe care dorim să o corectăm și dacă se asociază sau nu astigmatismul. Durata acțiunii laserului este de aproximativ 10 secunde, fiind vorba de a doua generație, SMILE PRO, iar extragerea lenticulei durează câteva zeci de secunde. Astfel, în numai câteva minute, pacientul „scapă de ochelari“, fără durere, cu anestezie locală, cu picături, și pleacă imediat acasă, nepansat la ochi, doar cu ochelari de soare, de protecție. Fiind o intervenție minim invazivă, recuperarea vizuală este foarte rapidă, iar după 2-3 zile, pacientul poate să-și reia toate activitățile sale zilnice fără restricții.
Pentru dioptriile mai mari, în care este depășită capacitatea de corecție a laserului sau ochiul nu permite, se poate opta pentru implantarea unei lentile în interiorul ochiului (ICL) sau pentru înlocuirea cristalinului (lentilei ochiului) cu un cristalin artificial cu putere adaptată (implant în scop refractiv).
Implantarea unei lentile în interiorul ochiului (ICL) se poate realiza până la dioptrii de -18, cu sau fără astigmatism, dacă ochiul permite. Lentila ICL este poziționată de chirurg în interiorul ochiului, printr-o incizie de mici dimensiuni care nu necesită coasere, în spatele irisului (partea colorată a ochiului) și în fața cristalinului natural. Anestezia este cu picături, ochiul va fi pansat o zi, iar ochii se operează în zile diferite. În anumite cazuri se pot realiza tehnici combinate, ICL și SMILE.
Dacă metodele chirurgicale cu laserul sau ICL nu se pot realiza, există și opțiunea de înlocuire a cristalinului natural cu unul artificial de putere adaptată pentru corecția miopiei forte. Ochii se operează tot în zile diferite, pacientul va fi pansat o zi la ochiul operat și 2-3 săptămâni va fi mai atent cu efortul fizic.
Tehnicile moderne de care beneficiem astăzi pot să ajute oamenii complet dependenți de ochelari, fiind cu adevărat schimbătoare de viață. Mai multe detalii puteți citi pe site-ul de informare pentru chirurgia refractivă a clinicii Ama Optimex: www.scapadeochelari.ro.