40
None

Rezecție de chordom sacrat recidivat realizată în echipă multidisciplinară

Chordomul este o tumora rară care se dezvoltă din resturile de celule notocordale embrionare (situat în regiunea sacrală a coloanei vertebrale) Chordomul are o rată de creștere lentă care împiedică diagnosticarea precoce. De obicei, prezentarea clinică este neclară, cu simptome incerte care adesea conduc la un diagnostic de lucru al unei alte boli mai frecvente. În 29-50% din toate cazurile, această tumora implică regiunea sacrată și afectează bărbații de două ori mai des decât femeile.

Rezecția chirurgicală joacă un rol cheie în tratamentul chordomului sacral și există o diferență semnificativă de supraviețuire între pacienții operați și cei care nu sunt supuși unei intervenții chirurgicale. Tratamentul chirurgical al tumorilor sacrale primare poate fi o provocare, având în vedere structurile anatomice complexe din jur și dimensiunea mare, în general, a tumorii.
Raportăm un caz de chordom sacrat la un pacient de 60 de ani, operat în două rânduri, radiotratat, cu recidivă locala de dimensiuni mari.
Pentru a planifica rezecția s-au exclus determinarile secundare (metastazele) și s-a constituit echipa multidisciplinară după cum urmează: maior medic dr. Eduard Cernat – Ortopedie, colonel medic dr. Victor Ștefănescu – Chirurgie generală, dr. Mădălina Duțu – ATI, locotenent colonel medic dr. Cezar Betianu – Imagistică medicală și medicii rezidenți în aceleași specialități.
Prima etapă a fost analiza atentă a imaginilor – echipa chirugicală și medicul radiolog – pentru a stabili clar limitele tumorii și marja de siguranță a rezecției.
Pe lângă extensia tumorală care începe la nivelul celei de-a 3-a vertebre sacrate, pacientul prezinta și o leziune la nivelul proximal al sacrului (s1-s2). Analiza atentă comparativă a investigațiilor imagistice, efectuate în dinamică, exclude caracterul tumoral al leziunii. S-a decis rezecția în bloc prin amputarea parțială a sacrului și a porțiunii inferioare a articulațiilor sacro-iliace, rezecția parțială bilaterală a mușchiului fesier mare, secționarea ligamentelor sacro-spinoase și sacro-tuberoase și disecția perirectală.
S-au anticipat sângerări semnificative, motiv pentru care pacientul a fost monitorizat anestezic invaziv, prin catetere venoase și arteriale și non invaziv, cerebral. Totodată, s-au anticipat tulburări sfincteriene, fapt pentru care s-au montat catetere sfincteriene adecvate.
Rezecția a durat 3,5 ore și a constat în îndepărtarea, în bloc, a tumorii, conform planning-ului preoperator, protejarea rectului prin implantarea unei plase dual mesh și refacerea acoperirii tegumentare prin lambouri fascio-cutanate.
Sursa: SCUMC București

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha