Incidența deceselor cauzate de SARS-CoV2 la pacienții care suferă de insuficiență renală este mai mare la acești pacienți pentru că diabetul zaharat și boala cronică de rinichi – insuficiența renală sunt de fapt boli cardiovasculare și se știe deja că boala provocată de Corona virus este o boală vasculară, ce lezează în principal vasele mici. În acest caz pe o leziune vasculară pre-existentă, din cauza diabetului și a bolii de rinichi face ca vulnerabilitatea acestor pacienți să fie mai mare și riscul de complicații și de deces să fie mai mare.
Nu avem o situație statistică pentu că majoritatea formelor de Covid sunt asimptomatice Cei pe care îi tratăm noi de obicei dacă vin cu simptome înseamnă că sunt deja forme medii sau grave și în acest caz mortalitatea este mare. Cifrele acestea nu sunt relevante pentru masa pacienților cu diabet sau cu insuficiență renală. Evident că mortalitatea este mai mare decât în populația generală.
Chiar și la cei cu diabet de tip II există risc mai mare decât în populația generală pentru că și diabetul de tip II, la fel ca și boala cronică de rinichi, sunt leziuni vasculare pre-existente. Diabetul de orice tip presupune un risc vascular.
Nu există un protocol de tratament specific pentru pacienții infectați cu COVID care au și diabet sau insuficiență renală pe care să îl introduci la acești pacienți, față de cei care nu au diabet sau insuficiență renală. Sunt câteva puncte în care supravegherea trebuie să fie mai atentă. De exemplu, legat de inflamație și febră. Riscul pentru pacienții cu diabet zaharat este deshidratarea și dezechilibrul metabolic. Se știe că hiperglicemia este un factor de risc în plus pentru mortalitate și pentru forme severe, pentru complicații. Orice boală inflamatorie acută dezechilibrează metabolic diabetul și aduce în plus acest risc. Deci pentru pacienții cu diabet zaharat trebuie o atentie specială. Pentru această zonă a dezechilibrului metabolic sunt anumite clase de medicamente în diabet care pot să genereze deshidratare. Aceasta deshidratare poate să ducă la hiperglicemie și această hiperglicemie să ducă la un risc mai mare.
În diabetul de tip II, admnistrarea de corticoizi cum se face în COVID, cu Dexametazonă și alte preparate gluco-corticoide, aduce un risc în plus pentru că acestea cresc glicemia, dezechilibrează metabolic diabetul și atunci preocuparea pentru echilibrul metabolic trebuie trebuie să fie specială. La pacienții cu insuficiență renală, sau, de exemplu, la pacienții cu transplant renal, administrarea unor doza mai mari de corticoizi s-a demonstrat , crește supraviețuirea, dar poate să dezechilibreze metabolic pacientul. Totuși, tratamentul gluco-corticoid este un tratament salvator.
None