Începând cu doi ani în urmă (octombrie 2018) s-a făcut primul consens între Asociația Americană de Diabet (ADA) și Asociația Europeană de Diabet (EASD) prin care s-a schimbat paradigma terapiei anti-hiperglicemice în diabetul zaharat de tip II, în sensul că s-a trecut la așa numita abordare centrată pe pacient. Acest lucru este foarte important, pentru că au fost finalizate 2 clase noi de anti-diabetice cu un efect surprinzător de favorabil asupra riscului cardiovascular la pacienții cu diabet zaharat de tip II.
Astfel a început foarte mult să se pună problema unei abordări diferite la pacientul care are boală cardiovasculară ateriosclerotică și la pacientul care are insuficiență cardiacă și să se introducă de la început una dintre aceste două medicații. Pentru noi, ca diabetologi, aceasta înseamnă o schimbare foarte importantă, se deplasează atenția și focusul de la abordarea, cum era ea numită - oarecum impropriu, glucocentrică, în care ne interesa cel mai mult glicemia și hemoglobina glicată, către această abordare centrată pe pacient. De asemenea aceste două clase de medicamente nou apărute se dovedesc a avea un efect din ce în ce mai important asupra bolii cronice de rinichi, cu reducerea foarte semnificativă a riscului renal de progresie și de mortalitate în boala cronică de rinichi. Al treilea punct foarte important este că aceste clasede medicamente vor avea indicație și la pacienții cu diabet și la cei cu pre-diabet și chiar la pacienți fără diabet zaharat.
Cele două clase de medicamente noi în tratamentul diabetului sunt disponibile și accesibile și pacienților din țara noastră, dar din păcate sunt sub-utilizate. Ele sunt în program, sunt gratuite. Sunt protocoale de tratament, pentru că nu pot fi administrate oricum sau oricui. Problema este ca mulți colegi nu au experiență cu ele și de multe ori ca medic preferi să dai tratamentele pe care le-ai mai dat și le cunoști bine.