15
None

Terapia cu insulină… evoluția spre pancreasul artificial

Din 1921, momentul la care a fost descoperită insulina și până astăzi, eforturile medicilor, cercetătorilor și a tuturor celor implicați în lupta cu diabetul s-au concentrat pe găsirea de soluții care să permită pacientului un control glicemic cât mai bun alături de un stil de viață cât mai apropiat de unul normal. Studii desfășurate pe populații mari, au demonstrat că tratamentul intensiv duce la o reducere semnificativă a apariției complicațiilor atât în diabetul zaharat de tip 1 (Reichard and Phil 1994; DCCT) cât și în diabetul zaharat tip 2 (UK Prospective Diabetes Study Group 1998; UKPDS).

Pe de altă parte studiile (White et al. 1983; Cryer and Gerich 1985; Amiel et al. 1987; Amiel et al. 1988) au demonstrat că un tratament intensiv neadecvat cu insulină poate determina reducerea simptomelor de hipoglicemie și a reacțiilor hormonale asociate, ceea ce va duce în final la apariția hipoglicemiilor asimptomatice (Kovatchev 2018). Astfel hipoglicemia a fost identificată ca principalul obstacol care împiedică un control optim al glicemiei și tratamentul diabetului a fost formulat ca un “compromis” între atingerea țintelor glicemice și un minim de hipoglicemie iatrogenă (Cryer 2014).
Cercetările continue au contribuit la evoluția insulinoterapiei atât prin introducerea tehnologiei în administrarea insulinei precum și prin formularea unor tipuri noi de insulină, ceea ce a schimbat modul în care abordăm astăzi tratamentul.
Tehnologia în managementul diabetului de tip 1 a devenit elementul central odată cu utilizarea CSII (pompă de insulină) și a CGM-urilor (senzori de glicemie cu monitorizare continuă).    
La începutul anilor 60 a fost pentru prima dată folosită o pompă de insulină intravenoasă, ce folosea atât insulină cât și glucagon (Kadish 1964). Contorul de reflexie Ames apărut în 1969 este primul aparat portabil de măsurat glicemia. Prima pompă de insulină cu infuzie subcutanată a fost comercializată în 1970 și a fost creată de Kamen. Având la bază această pompă de insulină tot în acel an au fost realizate și primele studii atât în US (Tamborlane et al. 1979) cât și în UK (Pickup et al. 1978).
Pompele de insulină sunt utilizate în tratamentul diabetului zaharat încă din 1960 și de atunci tehnologia a avansat continuu, făcând din aceste device-uri cea mai eficientă metodă terapeutică pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1 și o parte din pacienții cu diabet zaharat tip 2 insulinotratați. Eficiența vine din faptul că au demonstrat cea mai bună menținere a nivelurilor glicemice în țintă în paralel cu păstrarea flexibilității vieții de zi cu zi a pacienților care le folosesc.
Studiile au dovedit fezabilitatea monitorizării ambulatorii a glicemiei și mai mult fezabilitatea sistemului de infuzie subcutanată de insulină cu ajutorul unui sistem de infuzie mecanic extern. Următorul pas a fost automatizarea procesului de infuzare a insulinei. Această abordare a devenit cunoscută sub denumirea de control al diabetului în buclă închisă, sau „pancreas artificial (AP)” (Kovatchev 2018). Ideea AP a apărut în anii 1970 când au fost elaborate mai multe studii care au stabilit posibilitatea reglării glicemiei prin “instrumente” externe care folosesc măsurarea glucozei și infuzie de glucoză și insulină (ambele intravenos în acea perioadă) (Albisser et al. (1974), Pfeiffer et al. (1974), Mirouze et al. (1977), Kraegen et al. (1977), and Shichiri et al. (1978)).
Primul aparat comercial care respecta definiția de mai sus a apărut în 1977 sub numele de BIOSTATOR (Clemens et al. 1977) – avea dimensiunea unui frigider și a fost folosit preponderant pentru studii (Marliss et al. 1977; Santiago et al. 1979; Fischer et al. 1978) (Kovatchev 2018).
Introducerea în 1979 a modelului metabolismului glucozei de către Bergmansi Corbelli (Bergman et al. 1979) a permis dezvoltarea de modele matematice ce stau la baza algoritmilor de control folosiți de sistemele AP actuale (Kovatchev 2018). Au urmat mai multe lucrări, care acoperă o serie de tehnici de control ce au la baza modele fiziologice și simularea computerizată.
Între 1980 și 2000, pompele de insulină au devenit mai mici și portabile. În 1997–1998, au fost introduse primele elemente ale analizei de risc a datelor privind nivelul glicemiei (Kovatchev și colab., 1997; Kovatchev și colab., 1998), care au devenit ulterior baza sistemelor de siguranță cu buclă închisă încorporate în designul AP. Combinația CGMS și CSII din pompa augmentată îmbunătățește HbA1c și reduce hipoglicemia, beneficiile fiind aduse de suspendarea infuziei de insulină la un nivel scăzut de glicemie.
Următorul pas în tehnologia diabetului este pancreasul artificial, care cuprinde un senzor de glucoză subcutanat, algoritmul de control pentru calcul și pompă de insulină. Elementul central al AP este algoritmul de control care controlează variațiile glicemice și acțiunile pompei de insulină și calculează rata de administrare a insulinei la fiecare câteva minute (Bellazzi și colab., 2001).
Hovorka și colab. (2004a; 2004b) și Steil și colab. (2006) au prezentat cele două tipuri majore de algoritmi de control cu buclă închisă utilizate în prezent - control-model predictiv (MPC) și proporțional-integral-derivat (PID).

Algoritmul Proportional-Integral-Derivat
Steil și colegii săi au dezvoltat un algoritm PID pentru utilizare într-un sistem cu buclă închisă, pe care l-au numit „administrare fiziologică de insulină” și care ulterior a inclus și elemente pentru a simula răspunsul insulinic din faza cefalică (bolus pre-masă) alături de insulina în acțiune.
Algoritmul PID ajustează administrarea insulinei printr-o abordare cu trei direcții. Componenta proporțională ia în considerare abaterile de la nivelul de glicemie țintă, componenta integrală ține cont de zona de sub curbă dintre nivelul măsurat și glicemia țintă, iar în final componenta derivată încorporează rata de modificare a nivelului de glicemie măsurat, permițând astfel algoritmului PID să imite fiziologia celulelor beta.
Algoritmul PID este considerat un controlor reactiv, deoarece răspunde la modificările concentrațiilor de glucoză după ce au apărut. În consecință, una dintre provocările cu care se confruntă algoritmul PID este riscul de a propune rate de infuzie de insulină prea mari post-prandial, crescând astfel riscul de hipoglicemie postprandială întârziată. Cu toate acestea, includerea unui termen de feedback pentru insulină urmărește să depășească acest aspect.

Algoritmul Model Predictiv
Pentru a depăși natura reactivă a controlului PID o abordare mai proactivă, modelul de control predictiv (MPC), a fost utilizat în sistemele cu buclă închisă și a fost optimizat pentru prima dată în cadrul studiului clinic de către Hovorka.
În contextul unui sistem de administrare a insulinei cu buclă închisă, algoritmul MPC calculează rata infuziei de insulină prin minimizarea diferenței dintre glicemia măsurată și cea țintă pe o perioadă de 2-4 ore și repetă acest proces la intervale de timp predeterminate.
Un studiu in-silico în 2007 a arătat că MPC a obținut o mai bună reglare glicemică în comparație cu PID. Spre deosebire de controlerul PID, controlerul MPC este proactiv, deoarece prezice nivelurile preconizate bazate pe efectul insulinei livrate. Este important de menționat că MPC se bazează pe un model și dacă acest model nu este optim, previziunile sunt nesatisfăcătoare și beneficiile MPC sunt pierdute.
O combinație de MPC și PID a fost utilizată pentru a produce un sistem AP cu dublu hormon care a adăugat glucagon pentru a combate hipoglicemia (El-Khatib et al. 2010a). Un nou pas către AP adaptativ a fost făcut recent de un studiu multicentric de 12 săptămâni de control personalizat cu buclă închisă 24/7 (Dassau et al. 2017). În acest studiu, cerințele de insulină ale fiecărui participant (de exemplu, setările ratei bazale, raportul de carbohidrați) au fost adaptate algoritmic în fiecare săptămână.
Ultimul sfert de secol a fost marcat de progrese remarcabile în recreerea pancreasului natural cu ajutorul pompelor de insulină bazate pe detecții glicemice din ce în ce mai precise,  cu o reducere a variabilității și a hipoglicemiei.
Educația adecvată a pacienților susținută de o echipă medicală (medic, educator, nutriționist, asistenta) cu experiență poate oferi cele mai bune rezultate în managementul diabetului zaharat insulinotratat. Selecția atentă a pacienților este de asemenea un important factor în această privință.
Integrarea cu succes a progreselor tehnologice în îngrijirea clinică prezintă provocări și oportunități atât pentru medici cât și pentru pacienți.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha