46
None

Prezervarea fertilităţii, o soluție pentru viitorul pacienţilor oncologici

Oncofertilitatea este la început de drum în România. Ca domeniu la graniţă între oncologie și reproducere umană asistată (RUA), oncofertilitatea poate fi privită ca o șansă în plus a acestor pacienți, prin prisma faptului că materialul biologic, prelevat embriologic, prin tehnici de reproducere umană asistată, poate să constituie sursa de viaţă și viitor pentru pacienţii oncologici.

La primirea unui diagnostic de cancer întrebările unui pacient sunt legate de supravieţuire, dar și de viitor, mai ales când vorbim de oameni tineri, care ar dori să își întemeieze o familie. Tratamentele oncologice, radioterapice/ chimioterapice pot afecta calitatea celulelor cu diviziune rapidă – ovarele şi testiculele-de aceea punem la păstrare aceste celule, prin congelare, să putem să le folosim ulterior în procedee de reproducere umană asistată.

Se deschide un drum nou pentru oamenii care se confruntă cu un diagnostic grav, precum cancerul. Pornim de la necesitatea de a informa acești pacienţi că există o șansă de viitor pentru ei și familiile lor. După tratamentele oncologice specifice, infertilitatea poate fi o complicaţie temporară sau permanentă. În polichimioterapie, de pildă, infertilitatea este o complicaţie permanentă, în aproximativ 80% din cazuri ducand la amenoreea la femei și azoospermie, în cazul barbatilor.

Conlucrarea cu medicii oncologi și cu specialiști care constituie tumor board-ul în jurul acestor pacienţi este un obiectiv principal în contextul terapeutic pentru acești pacienți. Este foarte important să îi informăm în legătură cu ce se poate face în prezervarea fertilităţii acestor oameni. Este nevoie să îi consiliem înainte de a începe tratamentele oncologice, să îi direcţionăm corect către centrele care fac reproducere umană asistată.

În Spitalul Clinic “Prof. Dr. Panait Sîrbu” există un astfel de proiect, care include 138 de femei tinere și 175 de bărbați care vor beneficia de tehnologia de congelare a materialului biologic, pentru o șansă la viitor, atunci când vor depăși acest diagnostic.

Printr-un plan personalizat - prezervarea ovocitelor sau embrionilor, congelarea de spermă sau congelarea de țesut ovarian sau țesut testicular - un om tânăr își poate contura un viitor și din această perspectivă. Planul terapeutic pe care medicul specializat în RUA/reproducere umană asistată îl gândește în tandem cu pacientul său, ţinând cont de o serie de criterii-vârstă, tipul de cancer, stadiul în care se află, raportat la statistica medicală - va fi completat și prin această resursă care să îi dea o nouă șansă de viitor.

Oncofertilitatea vine să răspundă întrebării pe care o pun toţi pacienţii care primesc un diagnostic de cancer: “Mă pot gândi la viitor?”. Răspunsul, din punctul nostru de vedere, ca medici specializați în RUA, este “Da”. Există șanse de a aduce pe lume copii după tratamentele oncologice. Aș sublinia perspectiva psihologică a demersului de prezervare a fertilităţii. Pentru un pacient care primește un diagnostic de cancer, a ști că are “o asigurare de viitor”, că poate într-o bună zi să își întemeieze o familie, să aducă pe lume copii, înseamnă mult din punct de vedere psihologic într-o luptă ce pare a îi limita șansele de supravieţuire.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha