58
None

Tehnici moderne kinetice bazate pe antrenament functional activ ale principalelor tulburari sau modificari staturoposturale

     Momentul aparitiei deformarii curburii vertebrale nu poate fi prevenit, insa depistata precoce orice mica disfunctie cu privire la tendinta de deviere a curburii vertebrale cand modificarile sunt minore sau depistarea asimetriilor de umeri, omoplati, sold, prin initierea programului profilactic kinetic corectiv aduce rezultate pozitive cu privire la tendinta spre evolutie ale acestor tulburari de statica vertebrala sau modificari de postura.

    Rezultatele positive rezulta din cooperarea stransa dintre familie si kinetoterapeut respectiv medic-pacient si la caz ortezist maistru si kinetoterapeut, uneori e necesara  implicarea psihologului care consiliaza familia si mai ales pacientul in ceea ce priveste recunoasterea patologiei, constientizarea si responsabilizarea copilului in ceea ce priveste obligativitatea purtarii ortezelor corrective la caz sau urmarea si continuitatea programului recuperator activ pana la obtinerea rezultatelor cele mai favorabile vizand stoparea si conservarea bolii sau chiar recuperarea integrala in cazuri exceptionale si preventia ulterioara prin autoinsusirea unui stil de viata sanatos alimentar si obligatoriu activ fizic.

      Deformarea coloanei vertebrale presupune implementarea unui program kinetic bazat pe obiective specifice individualizate.In cazul devierilor  de grade ridicate,nedepistate la timp, fara a se fi urmat un program kinetic sau vre-o forma de miscare, presupune un program corectiv pe durata nedeterminata, in general aceste programe se intind pe mai multe luni pana la cativa ani, in unele cazuri cu mici intreruperi timp in care se recomanda practicarea unor alte forme facilitatoare de miscare sau mijloace alternative de scurta durata precum inot, cataract, echitatie, masaje, dans. Toate aceste obiective se modifica in functie de evolutie, de stadiul in care se afla pacientul, nivelul de cooperare si dorinta acestuia de a se recupera. Uneori este necesara obligativitatea purtarii corsetului corectiv. Datorita timpului indelungat al programului kinetic uneori avem nevoie de sedinte psihoterapeutice si munca de lamurire atat cu familia cat si cu pacientul care de cele mai multe ori devine sceptic si are tendinte de abandon, mai ales motivand faptul ca scolioza nu doare, deci nu inteleg de ce atunci este nevoie de aceste sedinte epuizabile si indelungate.

     Rezultatele exceptionale demonstrate pe statistici evidentiaza rezultatele positive ale metodei inca de la primele sedinte intocmite astfel 1-2 sed/sapt asistate de terapeut, si zilnic acasa, la birou, in pauze desfasurate individual constient si correct a cate 30- 45 min.de la o sapt la alta se pot obtine grade de deviere a curburii vertebrale din ce in ce mai reduse.

     Metoda Schrott a fost fondata in anii 1900 de catre Katarina Schrott, careia ii apartine metoda,deoarece a initiat-o pe propria-i spinare, deoarece ea insasi suferea de scolioza idiopatica. A inceput cu exercitii de respiratie 3D combinate cu stretching activ si tonifiere musculara de tip isometric privindu-se in oglinda in timp ce desfasura aceste tehnici. Astfel a aparut terapia schrott care in zilele noastre reprezinta una din cele mai pozitive metode in tratarea scoliozekor si a altor devieri patologice ale coloanei vertebrale, datorita faptului ca diferentele de postura vertebrala se observa de la o sed la alta.

Obiectivele terapiei Schrott:

     Se bazeaza pe stretching maxim combinat cu respiratrie 3D prin realinierea toracelui si rasucirea coastelor in pozitie centrala sau cat de cat fiziologica,adoptarea unor posturi corrective din care se executa exercitii de tonifiere paravertebrala de tip isometric functional. Toate aceste exercitii sunt coordonate de kinetoterapeut specializat pe aceasta metoda de lucru, utilizand tehnici ajutatoare respiratiei si utilizarea diversilor stimuli senzoriali si proprioceptivi, tehnici manuale corrective cu explicatii clare vizand constientizarea pacientului si responsabilizarea acestuia in ceea ce priveste deprinderea corecta a si importanta continuitatii programului kinetic adaptat nevoilor sale, atat la domiciliu cat si in cabinet, atat timp cat este necesar.

     Obiectivul primordial este scaderea gradelor de curbura si deviere vertebrala, prin obtinerea trecerii dintr-un stadiu evoluat intr-un stadiu inferior conservativ.

    Modul de urmarire privind desfasurarea terapiei Schrott 3D reprezinta ordinea prioritatilor,constientizarea sicontrolul permanent al tinutei pe tot parcursul desfasurarii exercitiilor, cooperarea stransa cu terapeutul, iar cheia succesului consta in depistarea precoce la varsta de 4-5 ani a principalelor posibilelor disfunctii,tinerea sub observatie  ale acestora de-alungul timpului,evaluari constante bianuale prin examen fizic si bilant muscular si inceperea vre-unei forme de miscare cat mai precoce pt dezvoltarea unui corp armonios.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha