48
None

"Ziua Mondiala de lupta impotriva Cancerului"

Studiu IMAS realizat la solicitarea Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România

     Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului, marcată anual la data de 4 februarie, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu IMAS a realizat un sondaj de opinie referitor la nivelul de informare a oamenilor despre cancer, cunoaşterea modalităţilor de prevenire precum şi la percepţiile acestora cu privire la tratarea acestei maladii.

     Rezultatele studiului au arătat că aproape jumătate dintre persoanele intervievate consideră gradul lor de informare cu privire la cancer, ca fiind unul de nivel mediu. Sondajul a relevat faptul că nivelul de informare este mai ridicat în rândul persoanelor de gen feminin şi al celor cu educaţie superioară. Pe de altă parte însă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 ani se consideră mai degrabă neinformaţi cu privire la această afecţiune.

     Dintre persoanele care au avut cazuri de cancer în familie, 35% se consideră informate în ceea ce priveşte cancerul.

     Respondenţii care nu au avut în familie persoane bolnave de cancer se poziţionează mai degrabă către mijlocul scalei de evaluare, fapt ce indică un nivel mediu de informare referitor la cancer.

     Studiul realizat de IMAS la solicitarea FABC a evidenţiat faptul că termenul de „cancer” este adesea asociat cu o boală incurabilă, care nu poate fi tratată. Pentru 18% dintre respondenţi, cancerul înseamnă moarte sigură. Doar 10% dintre persoanele chestionate sunt de părere că această boală poate fi tratată. Pe de altă parte, 64% dintre respondenţi consideră că există într-adevăr stadii ale bolii în care cancerul se poate trata.

     Persoanele peste 45 ani consideră cancerul o boală foarte gravă, care nu poate fi tratată. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani sunt şi mai neîncrezători în şansele de vindecare ale unui bolnav de cancer, 31% dintre aceştia asociind cancerul cu moartea sigură.

     În ceea ce priveşte controlul preventiv la medic, mai mult de o treime dintre persoanele care au sau care au avut cazuri de cancer în familie au declarat că merg la medic pentru un control preventiv, mai rar de o dată pe an. Persoanele de gen feminin şi cele cu vârsta peste 60 de ani se prezintă mai frecvent la medic pentru controale de rutină. 71% dintre persoanele intervievate au afirmat că s-au informat despre prevenirea şi tratarea cancerului. Principalele surse de informare sunt emisiunile de televiziune, materialele informative şi presa scrisă.

     Se poate afirma că oamenii sunt optimişti în ceea ce priveşte tratarea cancerului în viitor prin diverse metode terapeutice. Astfel, 69% dintre subiecţi au declarat că s-ar putea trata cancerul în România, dacă boala este diagnosticată în fază precoce şi dacă există aparatură. Această opinie este împărtăşită în mai mare măsură de persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani. Tratamentul în străinătate este considerat a doua opţiune pentru vindecarea cancerului. Tinerii sunt mai înclinaţi să opteze pentru varianta de tratament în afara ţării.

     Studiul a fost realizat pe un lot de 150 de persoane adulte din 73 de localităţi urbane, în 37 de judeţe.  

Sursa: HNC Health Care Communication

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha