Conferinţa Naţională de Medicina Muncii
Afisari: 3392Conferinţa Naţională de Medicina Muncii cu participare internaţională pe care avem onoarea să o organizăm în acest an la Sibiu continuă tradiţia conferinţelor de medicina muncii din România în cadrul integrării europene a educaţiei şi cercetării de nivel înalt. Scopul nostru este de a promova oportunitatea schimbului de informaţii în domeniul sănătăţii ocupaţionale într-o abordare holistică. Tematica acestui eveniment îşi propune să cuprindă cât mai multe aspecte din tendinţele actuale ale medicinii preventive, dar şi dimensiunea interdisciplinară a medicinii muncii, şi anume: promovarea sănătăţii la locul de muncă; medicina muncii şi corelaţia cu alte discipline; bolile cardiovasculare ca problemă de sănătate publică; managementul riscului în sectorul sanitar; varia.
Promovarea sănătăţii este un concept introdus în anul 1986 prin Charta de la Ottawa şi cuprinde un complex de acţiuni care determină individul să-şi controleze propria stare de sănătate. Unul dintre principiile acesteia este întărirea acţiunii comunitare, iar din anul 1997 O.M.S. a adăugat şi principiul promovării responsabilităţii sociale pentru sănătate.
Actuala criză economică are consecinţe asupra sănătăţii, crescând riscul pentru suicid, prezenteism, depresii şi alte tulburări psihice, izolare socială, stres, conflicte, tulburări de nutriţie (alimentaţie mai ieftină, dar mai slabă calitativ), agresivitate şi tulburări de comportament. Cu atât mai mult, în acest context, se justifică acţiunile preventive pentru dezvoltarea unor comportamente sanogene în colectivităţile industriale. Promovarea sănătăţii la locul de muncă prin acţiuni de informare / comunicare în rândul lucrătorilor şi-a dovedit eficienţa în ţările dezvoltate economic, bazându-se pe evaluarea de nevoi şi pe datele statistice demografice şi ale serviciilor care gestionează sănătatea la locul de muncă.
În contextul procesului de globalizare s-au creat modele sociale europene care se bazează pe conceptul de responsabilitate socială corporatistă, evaluând sănătatea prin prisma efectelor la nivel individual, spre deosebire de abordarea clasică prin indicatori economici. Sănătatea la locul de muncă înseamnă pentru angajator scăderea ratei absenteismului şi creşterea indicatorilor de productivitate. Acest deziderat este îndeplinit în cea mai mare parte de către serviciile de medicina muncii prin monitorizare şi evaluare periodică, care, în contextul actualelor politici de sănătate, presupune un management integrat. Managementul sănătăţii angajaţilor este necesar pentru că: îmbunătăţeşte starea de sănătate a lucrătorilor; creşte satisfacţia profesională şi motivaţia angajaţilor; scade rata îmbolnăvirilor şi a absenteismului; ameliorează climatul profesional; întăreşte coeziunea şi loialitatea angajaţilor; scade fluctuaţia de personal; îmbunătăţeşte calitatea produsului; îmbunătăţeşte cooperarea; creşte satisfacţia clienţilor; îmbunătăţeşte flexibilitatea şi inovaţia; îmbunătăţeşte cercetarea şi productivitatea; ajută la formarea / întărirea culturii organizaţionale; îmbunătăţeşte imaginea firmei.
Actualmente, medicina muncii în România se practică preponderent în dimensiunea preventivă, sprijinită fiind de un suport legislativ armonizat cu cel european, iar această tendinţă este reflectată şi în scăderea morbidităţii prin boli profesionale.
Pe parcursul celor trei zile de conferinţă (21-24 septembrie) ne propunem o abordare holistică, interdisciplinară, iar mesajul pe care dorim să îl transmitem este acela că medicina muncii, dincolo de ştiinţă, are o importantă dimensiune socială, pe care suntem datori să o valorizăm.