53
None

Apneea în somn – riscuri despre care ar trebui să știm

La nivel global, se crede că 100 de milioane de oameni au apnee în somn. 80% dintre persoanele cu apnee în somn rămân nediagnosticați. (1)

Se estimează că apneea obstructivă de somn în forma ușoară afectează între 1 din 4 bărbați și 1 din 10 femei din populația generală. (1)
Dacă luăm în calcul forma moderată a apneei obstructive de somn, estimările sunt în intervalul 1 din 9 bărbați și 1 din 20 de femei. (1)


Tratamentul apneei în somn este nedureros și neinvaziv.

”Terapia cu dispozitive CPAP reprezintă standardul de aur în tratamentul SAHOS, acţionând ca o atelă pneumatică şi împiedicând colapsul părţilor moi faringiene.
Cel mai important predictor al complianţei la tratamentul cu CPAP îl reprezintă somnolenţa diurnă: un pacient somnolent va fi motivat să încerce şi să continue tratamentul, pentru că beneficiul asupra somnolenţei apare imediat, chiar din noaptea de titrare.
Terapia cu CPAP nu schimbă conformaţia faringelui, ci doar îl menţine deschis în timpul somnului.
De aceea apneea în somn nu se vindecă după o anumită perioadă de tratament.

Când se explică pacienţilor utilitatea CPAP, se foloseşte des comparaţia cu ochelarii: cât avem ochelarii pe nas, vedem să citim; când îi dăm jos, iar nu vedem. Pacienţii înţeleg imediat: vor avea rezultate atât timp cât vor face terapia CPAP.


Tratamentul cu CPAP este permanent în majoritatea cazurilor.
Presiunea terapeutică poate însă varia cu greutatea corporală, cu vârsta, cu bolile care se adaugă în timp etc.”(1)

Doar medicul specialist vă poate recomanda tipul adecvat de dispozitiv medical în funcție de afecțiunea pe care o aveți.

Tot el este singurul care recomandă setările necesare de presiune care sunt personalizate în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Pentru a fi eficientă și benefică, terapia CPAP trebuie utilizată de fiecare dată cand dormiți, pe toată perioada somnului.
Programele de terapie Air Liquide VitalAire România sunt concepute pentru a vă oferi suportul suplimentar de care aveți nevoie la începutul tratamentului, cu dispozitive medicale de la parteneri de renume mondial: Philips, ResMed, Drive DeVilbiss, Löwenstein Medical Diagnostics.


Atunci când apneea este lăsată nediagnosticată sau netratată, riscăm să dezvoltăm probleme de sănătate cronice sau alte afecțiuni care ne pot afecta calitatea vieții.

Reducerea calității vieții de zi cu zi

Apneea de somn netratată poate face dificilă trezirea și ridicarea din pat dimineața și poate provoca probleme de relație și depresie.

Dacă ne întrebăm de ce acest lucru, răspunsurile vin de la specialiști: durerile de cap matinale, oboseală și iritabilitate, hipersensibilitate. Acestea sunt doar câteva din efectele secundare frecvente ale apneei de somn netratate.
Problema este că ne obișnuim să ne simțim astfel și să nu recunoaștem că ne-am putea simți mai bine dacă mergem la medic să vedem ce ni se întâmplă și să primim un tratament adecvat.

Risc de viitoare boli cronice

Dacă trăim deja cu apnee în somn, s-ar putea să credem că este sigur să continuăm să avem acest sindrom fără niciun alt risc.
Unele persoane se simt deprimate, au o tensiune arterială mai mare decât media sau prezintă apariția diabetului și cred că acestea nu au legătură cu apneea lor de somn.
Cu toate acestea, dacă nu ne tratăm apneea de somn, riscăm dezvoltarea sau agravarea unor boli cronice de sănătate, care sunt strâns asociate cu apneea obstructivă de somn. Există o serie de comorbidități care sunt associate cu apneea obstructivă de somn:

  • boli cardiovasculare (infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă, aritmii, hipertensiune arterială)
  • boală cerebrovasculară
  • sindromul metabolic
  • boala de reflux gastroesofagian
  • obezitatea – în chirurgia bariatrică, 7 din 10 pacienți s-au dovedit a aveau OSA.

Apneea de somn netratată ne perturbă somnul și ne poate face să ne simțim obosiți la locul de muncă, acasă sau chiar în timp ce conducem o mașină. Această oboseală poate duce la accidentarea la locul de muncă sau în timp ce conducem un vehicul, cu consecințe pe termen lung asupra sănătății noastre sau a celor din jur.

Începerea tratamentului pentru apnee în somn

Tratamentul cu CPAP este considerat 100% eficient în tratarea simptomelor de zi cu zi și îmbunătățirea afecțiunilor cronice pe termen lung asociate cu apneea de somn.

Odată ce începem tratamentul pentru apnee în somn, ar trebui să observăm efectele terapiei CPAP după primele nopți de utilizare.
Ne vom simți mult mai bine și mai energici, nu vom mai avea dureri de cap și somnul va fi mai puțin fragmentat.

Putem opri tratamentul pentru apnee în somn?

Dacă ne simțim nemotivați pentru că am început tratamentul și ni s-a părut inconfortabil sau am folosit dispozitivul și l-am oprit pentru că ne-am simțit mai bine, să ne amintim că pentru apneea în somn este nevoie de un tratament continuu.

Suntem aici pentru a vă sprijini și a vă ajuta să luați în considerare opțiunile Dvs

  1. Vă ajutăm să vă alegeți masca potrivită.
  2. Vă furnizăm informații despre toate tipurile de dispozitive care se recomandă pentru apneea în somn.
  3. Vă oferim posibilitatea de a fi inclus în programul de monitorizare online de la distanță a terapiei Dvs.
  4. Reprezentanții VitalAire Romania vor veni la Dvs acasă pentru a vă iniția în utilizarea dispozitivului și pentru a vă da informații complete, în cazul în care vă decideți să începeți terapia pentru apneea în somn.
Apneea în somn și COVID19

Știm ce trebuie să facem în cazul unei infecții confirmate sau în caz de suspiciune de COVID-19 la o persoană cu tratament al sindromului de apnee in somn la domiciliu?

  1. Informăm medicul curant și furnizorul de îngrijire la domiciliu (prin telefon sau pe e-mail).
  2. Nu folosim dispozitivul CPAP în apropierea celor din familie (camere diferite, dacă este posibil).
  3. Discutăm cu medicul curant înainte de a lua în considerare orice modificare a tratamentului.
  4. Respectăm cu strictețe recomandările furnizorului de dispozitive medicale pentru curățarea măștii și a circuitului utizate în terapia CPAP.
  5. Utilizăm un umidificator dacă medicul curant ne-a recomandat de la bun început utilizarea unui umidificator. Dacă nu am avut o recomandare inițială a unui umidificator, folosim umidificatorul dacă simțim că avem un anumit grad de discomfort sau alte semne (uscăciune, sângerare și congestie nazală,


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha