61
None

Boala parodontală – factori de risc și tratament

Bacteriile reprezintă principalul factor al apariției bolii parodontale. Placa bacteriană reprezintă o acumulare de microbi, bacterii și resturi alimentare care formează o peliculă atașată suprafeței dentare. În timp, ea se întărește (se transformă în tartru)  provocând inflamație, înroșirea gingiilor, sângerarea la periaj și detașarea dinților de pereții gingivali.

Dr. Alexandru Melenti, medic stomatolog: Este recomandat ca pacientul să se prezinte în cabinetul stomatologic de la primele semne ale inflamației, întrucât straturile de tartru se înmulțesc cu ușurință și devin mai dificil de înlăturat. În plus, bacteriile pot afecta ligamentele și în cele din urmă țesutul osos. Acesta este mecanismul prin care gingivita evoluează către o boală parodontală cu afectare dentară în care ei se desprind de gingii și devin mobili.

Un al factor care poate duce la boala parodontală este ocluzia dentară. Mușcătura incorectă favorizează retracția osului și astfel dinții devin mobili. În acest caz, este necesară inițierea unui tratament ortodontic împreună cu tratamentul parodontal, care urmărește curățarea și eliminarea inflamației gingivale.

Boala parodontală este de multe ori moștenită, așadar genetica reprezintă un factor de risc important în apariția acestei boli. Însă odată cunoscut istoricul familial, pot fi luate măsurile necesare de preîntâmpinare și simptomatologia poate fi evitată în acest caz.


Ce trebuie făcut în cazul sesizării semnelor bolii parodontale?

Cel mai important este să ne prezentăm la medicul stomatolog de la primele semne ale inflamației gingivale, însă înainte de toate, trebuie respectate cu consecvență igiena orală și efectuarea cu rutină a detartrajului în cabinetul stomatologic.

Dr. Alexandru Melenti, medic stomatolog: Afecțiunile gingivale acute nu apar peste noapte. Agravarea lor se produce progresiv, în timp, prin neglijarea unor semne aparent ușor de suportat. Însă odată instalată, boala parodontală poate lua ori o formă cronică, pe care o vom duce toată viața ori o formă agresivă, cu evoluție rapidă și efecte grave asupra țesutului osos și în final, pierderea dinților. Forma acută afectează, în general, tinerii, pentru care aspectul estetic al danturii este cu atât mai important.


Tratamentul cu laser, o soluție eficientă și nedureroasă

Tratamentul cu laser oferă astăzi multiple beneficii în tratarea afecțiunilor gingivale. Unul dintre beneficiile majore ale acestuia sunt absența durerii, eficiența și scăderea riscului de infectare.

Dr. Alexandru Melenti, medic stomatolog: Tratamentul cu laser este foarte prietenos, în primul rând, pentru că nu este dureros. Din punct de vedere al eficienței, este superior celorlalte abordări de tratament, mult mai invazive, efectuându-se în absența sângerării și cu un risc redus de infectare.

Neglijarea unei inflamații la nivel gingival poate evolua încet și tăcut, către boli parodontale grave. Este important să fie luate în serios orice modificări care ține de: fermitatea gingiilor, culoarea și atașarea lor de dinți, astfel încât să poată fi luate toate măsurile necesare pentru înlăturarea cauzei.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha