61
None

Ortopedie dento-facială

Posibil ca termenul „ortopedie dento-facială” să vă sperie puțin, mai ales atunci când în urma unei consultații, medicul stomatolog vă direcționează cu copilul spre această specializare. Ortodonția se referă la îndreptarea dinților, iar ortopedia dento-facială la ghidarea creșterii oaselor feței și corectarea obiceiurilor vicioase.

Astfel, prin tratamentele de ortopedie dento-facială, în copilărie, putem: corecta problemele de creștere ale maxilarelor; coordona creșterea transversală (în lățime) a maxilarului superior în raport cu cel inferior; ghida erupția dinților permanenți în poziția cât mai apropiată de cea corectă; scade riscul traumatismelor (mai ales fracturarea dinților anteriori); corecta obiceiurile vicioase; reduce sau elimina problemele de înghițire sau vorbire și masticație; simplifica sau scurta timpul de tratament corectiv necesar când au erupt toți dinții permanenți; reduce posibilitatea ca unii dinți să nu poată erupe și să rămână blocați în maxilare (dinții impactați); menține sau recupera spațiul pierdut necesar erupției celorlalți dinți permanenți.
Problemele de genul acesta, efectuate când copilul este mic, înainte de erupția completă a dinților permanenți, se pot corecta cu tratamente relativ scurte și cu aparate ușor de purtat de către copil, însă la vârstă adultă vă fi nevoie de tratamente de chirurgie maxilo-facială.


Aparatele ortopedice și scopurile lor
Aparatele ortopedice fixe sau parțial fixe sunt de mai multe tipuri: frâu de cal (ajută la coordonarea arcadelor dentare), masca facială (stimularea creșterii anterioare a maxilarului retruziv), disjunctor sau expansor rapid (lărgirea din punct de vedere transversal al maxilarului superior), plan de mușcătură (deblocarea mandibulei, lăsând-o să își continue creșterea normală), scut pentru deget (eliminarea obiceiului vicios de a-și suge degetul), scut pentru limba (folosit ca opritor al limbii în timpul înghițirii la copiii care au rămas cu obiceiul de înghițire cu limba între dinți, specific bebelușilor), arc lingual (utilizat pentru a crea spațiu în cazurile cu înghesuiri minore, ca menținător de spațiu în cazul pierderilor premature de dinți sau măsele de lapte (temporare), ca auxiliar, împreună cu alte aparate ortopedice pentru redirecționarea creșterii mandibulare sau ca ancoraj, în tratamentele de îndreptare a dinților).
Aparatele ortopedice mobile ne ajută la coordonarea creșterii oaselor feței sau crearea de spațiu pentru erupția dinților permanenți, iar copilul trebuie să le poarte, în funcție de situație, doar un anumit număr de ore pe zi și toată noaptea.
Aparatele mobile miofuncționale ajută la prevenirea și corectarea obiceiurilor vicioase:
- respirația orală;
- înghițirea cu limba între dinți;
- sugerea degetului;
- obiceiul de a roade unghiile.
Eliminarea obiceiului vicios se face prin reechilibrarea musculară, anume purtarea zilnică a acestor aparate, dar și efectuarea regulată a unui set de exerciții specifice, pentru tonifierea diferitelor grupe musculare. Pe lângă eliminarea obiceiului vicios, ca beneficiu colateral, aceste tratamente ajută și la o dezvoltare facială optimă (îndreptarea dinților și alinierea parțială a acestora).
În concluzie, pentru o creștere corectă și un zâmbet sănătos, este important să faceți o vizită medicului specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, astfel încât aceste probleme, dacă există, să fie rezolvate la timp.




Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha