Este greșită concepția conform căreia adulții nu au nevoie de ortodont, dinții se pot îndrepta la orice vârstă, la fel cum, pe măsură ce trece timpul, ei se strâmbă tot mai mult. Îndreptarea dinților este binevenită și la adulți, deoarece dinții strâmbi nu sunt numai inestetici, ci indică și o dantură care nu este funcțională și care poate cauza în timp probleme de sănătate. Ca atare, în tratamentul ortodontic ne ocupăm de ambele aspecte, estetic și funcțional. De obicei, dacă avem o funcționalitate corectă, dinții sunt și frumoși, însă acest principiu nu se aplică și invers, dacă sunt frumoși, nu înseamnă că sunt și sănătoși.
Ce înseamnă dinți drepți?
Sunt multe persoane care cred că au dinții drepți pentru că aceștia arată bine, dar în realitate, nu este așa. Cel mai important aspect este alinierea corectă a dinților pe cele două arcade și relația dintre maxilar și mandibulă. Maxilarul (arcada superioară) este puțin ieșită în afară, pe când mandibula (cea inferioară) este puțin retrasă, astfel încât atunci când gura este închisă, dinții de sus vin peste dinții de jos, nu invers și în niciun caz unii în continuarea celorlalți. De asemenea, contează și distribuirea tuturor dinților, când unul este strâmb, prin aplicarea forțelor foarte mari de masticație, îi strâmbă și pe ceilalți. Doar un medic stomatolog sau ortodont vă poate oferi o opinie medicală corectă, pe baza consultului clinic și a radiografiilor/pozelor dentare.
Care sunt cauzele dinților strâmbi la adulți și care sunt efectele?
Cel mai frecvent este vorba despre ereditate, așa ne naștem, și pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceștia se strâmbă tot mai mult. Apoi, atunci când pierdem un dinte, dacă nu se efectuează înlocuirea acestuia (implant, punte) la timp, ceilalți rămași (de pe aceeași arcadă, dar și din partea opusă) migrează spre spațiul în care s-a pierdut acel dinte. Efectele pot fi unele neplăcute, de la probleme digestive cauzate de o masticație necorespunzătoare, până la retracția gingiilor și paradontoza mecanică.
Ce presupune tratamentul ortodontic și cât timp durează?
Tratamentul ortodontic presupune purtarea unui aparat dentar fix, format din bracketsi și sârme (arcuri), care aplică anumite forțe pe dinți și îi mută către poziția corectă. În zilele noastre, există și aparate dentare mobile, de exemplu cu gutiere, care se pot da jos pentru anumite evenimente, adică scurte perioade.
Durata purtării aparatului dentar diferă de la o persoană la alta și depinde de cât de mult trebuie îndreptați dinții. De regulă, putem vorbi despre o perioadă între 6 luni și 2 ani. În clinica Ortodent, folosim la aproape 99% dintre pacienți sistemul SureSmile, care reduce cu 25-30% durata tratamentului. Folosind simulările 3D și roboți care îndreaptă sârmele foarte precis, putem muta dinții în poziția corectă, încă de la început, mișcările de du-te vino fiind eliminate.
Ce tip de aparat dentar este potrivit și care sunt costurile?
Fiecare medic folosește anumite tipuri și tehnologii, important este rezultatul final. De exemplu, la Ortodent folosim aparate dentare fixe cu bracketsi metalici, ceramici, linguali, având și posibilitatea folosirii arcurilor linguale (pe interiorul dinților, pentru cei care doresc ca aparatul să nu fie vizibil) și aparate dentare mobile (gutiere). În clinica noastră, veți afla costul întregului tratament încă de la început, iar acesta include toate materialele, consultațiile, igienizările necesare pe parcursul perioadei purtării aparatului dentar.
Mai multe informații despre ortodonția și ortopedia dento-facială la copii puteți citi pe www.ortodent.ro. Str. Petofi Sandor nr. 4 Sector 1 Bucureşti