61
None

5 probleme frecvente care îți pot da dureri dentare

Este foarte cunoscută zicala ”paza bună trece primejdia rea” și, cu toate că este o vorbă plină de înțelepciune, cele mai multe persoane se prezintă la doctor doar atunci când durerile dentare sunt insuportabile. Îți prezentăm mai jos cele mai întâlnite cinci probleme dentare, precum și motivele pentru care ele apar, dar și cum pot fi tratate.

Caria dentară este cea mai des întâlnită problemă cauzatoare de durere, afectându-i pe aproape toți românii. Printre cauzele apariției dentare se numără: nerespectarea igienei orale, consumul crescut de alimente bogate în zahăr, fumatul, stresul și nu numai. Specialiștii ne sfătuiesc să tratăm în stadii cât mai incipiente placa dentară, pentru a nu creşte riscul de carii şi deteriorări grave ale structurii dintelui, care se pot manifesta prin dureri intense, iar tratamentul se poate dovedi un proces destul de complicat şi costisitor.


Înghesuirile dentare sunt, practic, dinții nealiniați din cauză că sunt fie prea mari, fie oasele maxilare prea mici. Specialiștii atrag atenția că este o problemă des întâlnită, care nu are voie să fie ignorată din mai multe motive: ”În primul rând, dinții înghesuiți se pot fractura ușor și, din cauză că pot reține particule de mâncare, pot genera carii dentare și probleme gingivale. În al doilea rând, persoanele cu astfel de probleme pot întâmpina dificultăți la masticație, înghițire sau chiar vorbire. Și în al treilea rând, observăm că influențează negativ estetica dentară sau facială și asta poate duce, bineînțeles, la scăderea respectului de sine. Mai există, în plus, pericolul traumatismelor la dinții frontali superiori, întâlnit în mod special la copii, care poate fi deosebit de grav și dificil de restaurat”, avertizează dr. Anca Oltean (www.ancaoltean.ro), medic primar ortodonție și estetică dento-facială. O astfel de anomalie dentară se corectează printr-un tratament ortodontic, care va îmbunătăți atât funcțiile, cât și aspectul dinților și al feței, în general.

Placa bacteriană este o ”locuință” pentru bacterii, care acționează asupra zaharurilor din alimente și formează acizi care atacă smalțul. Consecințele pot fi respirația urât mirositoare, apariția cariilor dentare sau a inflamației la nivelul gingiilor. Tartrul se poate forma dacă placa bacteriană nu este îndepărtată de pe suprafața dinților, iar singurul care îl poate îndepărta este medicul prin folosirea unor instrumente moderne, care să nu traumatizeze gingia.

Gingivita și parodontoza atacă gingia și produce inflamație la nivelul ei. Statistic, reprezintă principala cauză de pierdere a dinților. Ea apare din cauza lipsei igienei dentare sau a periajului incorect. Pe lângă igiena defectuoasă, mai pot contribui la avansarea bolii și: fumatul, accidentele în urma cărora dinții sunt traumatizați, cariile, stresul, sarcina, precum și diferitele afecțiuni ca diabetul, leucemia sau anemia. Se manifestă prin dureri, sensibilitate, mobilitate a dinţilor, sângerări dentare, care afectează structura de susţinere a dintelui. În funcție de stadiul bolii paradontale, dr. Anca Oltean recomandă: ”detartrajul cu instrumentar stomatologic sau cu un dispozitiv cu ultrasunete, netezirea radiculară, tratamente medicamentoase, chiuretajul subgingival sau apa de gură cu antibiotic care ajută la reducerea inflamației. Dacă totuși vorbim despre o parodontoză avansată, se poate ajunge și la un tratament chirurgical. Noi ne dorim însă să preîntâmpinăm astfel de situații”.


Bruxismul apare pe timp de zi sau de noapte prin scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor. Sunt obiceiuri care pot duce, treptat, la apariția sensibilității dentare, a durerilor de cap, faciale sau maxilare, tulburări de somn și, în unele cazuri, chiar la deteriorarea dinților sau a maxilarului. După examinare, medicul ortodont poate recomanda folosirea unei gutiere – este un dispozitiv confortabil, de plastic, transparent, care se mulează perfect pe dinți și care împiedică lezarea lor prin scrâșnire, iar în cazul în care smalțul dinților este afectat, poate fi necesară coroana dentară.

Cele mai multe persoane amână să meargă la medicul dentist pentru că durerea nu și-a făcut încă simțită prezența. Cu toate acestea, ignorarea problemelor nu este soluția, iar odată ce sensibilitatea dentară și durerea de dinți apar, există posibilitatea unor afecțiuni avansate. Ele pot fi prevenite prin efectuarea unor controale regulate de două ori pe an.


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha