47
None

Povara orbirii la pacientul cu glaucom

Glaucomul reprezintă a 3-a cauză de orbire din lume. Prin studiul pe care l-am făcut și în materialele pe care le-am văzut, am observat că de fapt această povară se răsfrânge atât asupra pacientului cu afecțiunea de glaucom care duce la orbire dacă nu este tratată, corect și la timp cât și asupra familiei și anturajului bolnavului și chiar asupra medicului, pentru că va avea loc un consult periodic de lungă durată și medicul trebuie să stabilească de fiecare dată ce tratament trebuie urmat mai departe. Protocolul nu este întotdeauna unul strict ci medicul trebuie să țină cont de elementele sociale pe care le are pacientul: dacă are posibilitatea de a veni riguros la control, de a-și respecta tratamentul, dacă poate să-și pună picăturile. De aceea, medicul trebuie să decidă dacă să prescrie exclusiv tratament medicamentos sau merge de la început pe tratament chirurgical, pentru a-i asigura pacientului un confort vizual și o calitate a vieții deosebită.
Un pacient cu glaucom este în același timp o povară și pentru societate. Tratamentul medicamentos este foarte scump și statul asigură gratuit aceste medicamente, care de altfel au o evoluție foarte dinamică și trebuie să se țină pasul cu noutățile care apar în Europa și în lume. Mai există un cost legat de faptul că pacientul își întrerupe activitatea prin concedii medicale periodice sau chiar întreruperea definitivă a activității dacă are o afectare gravă a vederii. De asemenea, alt cost este dat de faptul că un membru al familiei trebuie să însoțească pacientul cu glaucom oriunde se deplasează, astfel cineva întrerupându-și de asemenea activitatea, ca însoțitor al pacientului cu glaucom.
Un pacient cu glaucom este tratat de o echipă de medici: oftalmolog, optician, un specialist în ”low-vision”, profesie de multe ori deficitară - cu rolul de asugurare a unor echipamente de lucru adecvate vederii slabe, un psiholog – pentru că bolnavul cu glaucom este depresiv și trebuie ajutat pentru integrare în familie și societate. Toate acestea înseamnă costuri însă la acestea se adaugă acordarea unei pensii de handicap.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha