16
None

Tiroida - armonia metabolismului

Te simți obosită deși dormi suficient? Podoaba ta capilară a început să se rărească semnificativ? Ai probleme cu greutatea și te concentrezi din ce în ce mai greu? Cauza acestor probleme ar putea fi o funcționare defectuoasă a glandei tiroide.

Studiile arată că simple modificări ale alimentației, utilizarea suplimentelor alimentare și efortul fizic moderat pot atenua simptomele disfuncțiilor tiroidiene prin creșterea nivelului de energie și prin menținerea greutății corporale în limite normale, redând pofta de viață.O bună modalitate de a asigura aportul adecvat de seleniu (100-200 micrograme/zi) este administrarea zilnică a unui supliment care conține seleniu. SelenoPrecise este o drojdie organică patentată care conține seleniu și are o absorbție documentată de 88.7%. Biodisponibilitatea suplimentului administrat este un criteriu de bază în alegerea unui produs de calitate superioară care oferă organismului necesarul nutrițional. Suplimentele de bună calitate sunt asociate unei diete alimentare echilibrate, bogată în fibre și proteine.
Seleniul susține o serie de proteine și enzime seleno-dependente care controlează activitatea hormonală și protejează celulele. Seleniul poate fi asimilat direct din diferite alimente, cum ar fi produsele marine, organele precum rinichii, ficatul de porc şi carnea de miel. De asemenea, cerealele şi seminţele pot conţine seleniu, însă din păcate, solul pe care se cultivă plantele este din ce în ce mai sărac în seleniu, ceea ce privează plantele de acest nutrient. Suprafețe mari din solul agricol al Europei și al României sunt sărace în seleniu. Prin urmare, și alimentele rezultate din cultivarea lor pe aceste suprafețe vor fi foarte sărace în seleniu.
Absența unor substanțe nutritive esențiale poate leza serios reacțiile biochimice metabolice și acest lucru se pune adesea pe seama deficitului neidentificat de seleniu.
Excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidismul) apare atunci când glanda tiroidă pune în circulație o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni. Manifestările și simptomele pentru hipertiroidie sunt tulburări de ritm cardiac, tranzit intestinal accelerat cu scaune frecvente, agitație, insomnie, scădere în greutate în ciuda unei alimentații suficiente. Deoarece disfuncțiile tiroidiene afectează cu precădere metabolismul, putem spune că întregul organism este afectat.
Insuficiența tiroidiană (hipotiroidism) apare atunci când glanda tiroidă produce insuficienți hormoni tiroidieni. Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt: constipație, piele uscată, creșterea în greutate, dureri musculare și articulare, întârzieri menstruale sau menstruații cu flux abundent, anxietate, somnolență, scăderea capacității de memorare, adaptabilitate scăzută la frig. Se crede că cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este boala autoimună Hashimoto în care corpul produce anticorpi împotriva propriului țesut tiroidian.
Dereglările apar când nivelul concentrației lor din sânge nu se menține constant. Acestea îmbracă două forme: carenţa (insuficiența tiroidiană) sau excesul de hormoni (hipertiroidism).
Principala funcție a tiroidei este de a produce hormonii T3 și T4 care au un rol esențial de reglare a principalelor funcții ale organismului, intervin în consumul de energie (de unde și eventualele probleme de greutate corporală), sunt răspunzători de termoreglarea organismului și bătăile inimii. Acțiunea lor afectează și tubul digestiv, sistemul nervos și aparatul genital.
Tiroida nu este o glandă autonomă în organism, nu lucrează solitar, de aceea, avem un întreg sistem de reglare (numit mecanism de feed-back) între encefal, hipofiză și tiroidă.
Termenul de tiroidă a fost introdus în secolul al XVII-lea când a fost asociată cu un scut al gâtului („Thyreos” înseamnă „scut” în limba greacă), iar ulterior s-a dovedit că prin funcționalitatea sa poate fi considerată un scut al normalității organismului.
Tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în zona cervicală, la nivelul gâtului, deasupra manubriului sternal, între cei 2 mușchi sternocleidomastoidieni.


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha