20
None

Implicarea GS1 Romania în implementarea Directivei europene privind combaterea falsificării medicamentelor

Medicamentele falsificate reprezintă o problemă globală cu dimensiuni pandemice, o amenințare majoră pentru sănătatea și siguranța publică. Protejarea sănătății pacientului și asigurarea unor medicamente de înaltă calitate, sigure și eficiente trebuie să reprezinte cea mai mare prioritate a furnizorilor de asistență medicală și a industriei farmaceutice.

Pentru a preveni introducerea în lanțul legal de aprovizionare a medicamentelor falsificate, autoritățile de reglementare din UE au adoptat Directiva 2011/62 / UE și Regulamentul Delegat 2016/161 care impun partenerilor din lanțul de aprovizionare din fiecare stat membru al UE să dispună, până la 9 februarie 2019 de sisteme end-to-end pentru a identifica medicamentele aflate în circulație.
Dar, pentru a proteja sănătatea publică și a crește gradul de conștientizare, cooperarea tuturor părților interesate legitime și implicarea organizațiilor de standardizare sunt esențiale.
GS1 susține lupta împotriva medicamentelor contrafăcute oferind standarde și soluții care asigură VIZIBILITATEA COMPLETĂ a produselor farmaceutice, de la punctul de producție până la punctul de vânzare sau de administrare și interoperabilitate maximă între sistemele de trasabilitate din lanțurile de aprovizionare transfrontaliere.


Codul GTIN (Global Trade Item Number) unic la nivel global, alocat de GS1 reprezintă unul dintre cele patru elemente incluse în Identificatorul Unic (IU) al medicamentului pentru piața din România. Reprezentarea grafică a Identificatorului Unic în vederea capturii automate a informației este, conform reglementărilor europene, codul de bare bidimensional GS1 Data Matrix ECC 200, iar concatenarea elementelor de date se face cu Identificatori de Aplicație GS1.
În scopul conectării la sistemul național de verificare a medicamentelor fiecare utilizator se identifică prin numărul global de identificare GS1 GLN (Global Location Number).
GS1 Romania oferă soluții de identificare și comunicație standardizată care susțin actorii din domeniu în satisfacerea cerințelor de identificare impuse de reglementări.
GS1 Romania pune la dispoziția companiilor din sectorul farmaceutic aplicația de obținere a identificatorilor unici (IU) de produs pentru reprezentare grafică în GS1 DataMatrix ECC200, catalogul online MEDALOC pentru alocarea și gestionarea identificatorilor GLN pentru înrolare în SNVM și a informației asociate acestora, generarea de carduri de test cu 10 identificatori unici (UI) reprezentați în GS1 DataMatrix ECC 200, care au statusuri diferite în SNVM.
Pentru eficientizarea proceselor, GS1 Romania propune utilizarea unei platforme informatice un nomenclator unic național al medicamentelor (NUNM) și  trecerea la un mod de lucru armonizat, pe bază de standarde internaționale, cu referințe unice utilizate atât de industrie cât și de autorități.


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha