Dacă simțiți înțepături sau senzație de arsură la nivelul ochilor, aveți adesea senzația de nisip sau praf în ochi, aveți episoade de lăcrimare excesivă care alternează cu perioade în care ochii sunt foarte uscați, vă treziți adesea dimineața cu o secreție vâscoasă la nivelul pleoapelor, resimțiți durere oculară asociată cu ochi roșii, sensibili la lumină sau la curenți de aer, aveți momente în care vederea se încețoșează și nu se clarifică decât dacă clipiți des, vă simți pleoapele grele, nu mai tolerați lentilele de contact pe care le foloseați în mod uzual sau sunteți nevoiți să le scoateți după o perioadă scurtă de timp, nu mai tolerați lucrul îndelungat în fața calculatorului, cititul sau orice activitate care presupune o focalizare susținută a privirii sau suferiți frecvent de oboseală oculară, atunci este posibil să suferiți de sindromul ochiului uscat. Toate cele menționate anterior sunt simptome ale acestei afecțiuni oftalmologice.
Care sunt cauzele ochiului uscat?
Senzația de ochi uscat apare atunci când fie există un deficit cantitativ al lacrimilor, glanda lacrimală producând o cantitate prea mică de lacrimi, fie lacrimile sunt produse în cantitate suficientă, însă ele se evaporă mult prea repede de pe suprafața ochiului.
În prima situație, secreția glandei lacrimale poate fi redusă din cauza unor inflamații, tumori, traumatisme, diverse tratamente medicamentoase, în urma unei intervenții chirurgicale, după iradiere.
În al doilea caz, vorbim despre situațiile în care ne confruntăm cu o evaporare excesivă a lacrimilor din cauza faptului că stratul extern, uleios, al filmului lacrimal este produs în cantitate redusă. Fenomenul apare atunci când există o inflamație sau un alt factor care perturbă activitatea glandelor Meibomius (traumatisme, arsuri ale marginii pleoapelor), care produc componenta uleioasă a filmului lacrimal.
De asemenea, ochiul uscat poate fi determinat și de situațiile în care suprafața oculară este expusă un timp îndelungat, deoarece nu este acoperită în mod corespunzător de pleoape, aceste situații fiind generate de anumite afecțiuni specifice ale tiroidei, în boli neurologice, ectropion.
Ce tratamente există?
Avem la dispoziție lacrimile artificiale, sub formă de picături sau spray, care înseamnă diverse soluții și emulsii care imită compoziția celor naturale. Pacientul trebuie să le administreze periodic, în general, de mai multe ori pe zi.
Totuși, beneficiile lacrimilor naturale sunt greu de egalat, atunci când ne gândim la protecția antibacteriană și nutriția suprafeței oculare. Astfel, avem disponibil și un tratament de ultimă generație care se bazează pe lacrimile naturale, se numește Lacrivera VeraPlug™. Este vorba despre dopuri din silicon pentru căile lacrimale, care se fixează de către medicul oftalmolog, în condiții sterile, în canalele lacrimale și funcționează, așa cum sugerează și numele, ca niște dopuri, împiedicând lacrimile să se scurgă de pe suprafața oculară.
Dopurile pentru căi lacrimale Lacrivera VeraPlug™ au câteva avantaje semnificative: reducerea sau chiar eliminarea nevoii administrării lacrimilor artificiale, reducerea rapidă a simptomelor ochiului uscat (după câteva ore până la 1-2 zile după intervenție), pot fi menținute câțiva ani sau înlocuite la nevoie, vindecarea mult mai rapidă a leziunilor de keratoconjunctivită sicca și reducerea necesității unui tratament specific pentru aceasta.