Implantul de lentilă intraoculară Visian (ICL) este o tehnică chirurgicală pentru reducerea dioptriilor în cazul miopiei și hipermetropiei, cu sau fără astigmatism. Lentila intraoculară este fabricată dintr-un material biocompatibil, care conține colagen natural purificat, de înaltă calitate.
Tehnica presupune inserarea lentilei între iris și cristalin printr-o incizie de mici dimensiuni care nu necesită sutură. Lentila Visian formează un ansamblu optic împreună cu cristalinul natural pentru a corecta dioptriile și a ajuta persoana să vadă bine fără ochelari, focalizând razele de lumină la nivelul retinei într-o imagine clară. La persoanele tinere, implantul menține funcția de acomodație a cristalinului, ceea ce înseamnă că nu mai este nevoie de o corecție suplimentară pentru vederea de aproape.
Prin implantul cu lentila intraoculară Visian putem corecta dioptriile mari care nu pot fi corectate cu laser: miopie până la -18 dioptrii (cu sau fără astigmatism), hipermetropie până la +10 dioptrii (cu sau fără astigmatism) și astigmatismul până la 6 dioptrii.
Intervenția este recomandată persoanelor cu vârsta între 21 și 45 de ani și cu dioptrii stabile în ultimele 6 luni. În urma unui consult și a investigațiilor specifice, determinăm dacă este o opțiune bună. Intervenția se poate efectua la ambii ochi în aceeași zi, în sala de operații, cu anestezie locală și fără internare.
După intervenție, vederea se îmbunătățește în decurs de câteva zile, iar pacientul trebuie să urmeze un tratament cu picături și să respecte indicațiile postoperatorii, fiind interzise câteva activități precum machiatul, înotul, expunerea la praf, frecatul ochilor timp de câteva săptămâni, restricții comune intervențiilor oftalmologice.
Este important de știut că rolul intervenției este de a corecta dioptriile și de a oferi o vedere bună fără ochelari, nu de a îmbunătăți vederea. Adică, vederea după operație nu o va depăși pe cea dinainte de operație, cu cea mai bună corecție optică.
Ca la orice intervenție, pot apărea complicații, care deși rare, trebuie depistate și tratate cât mai rapid. De aceea, este indicat ca la orice semnal că ar fi ceva în neregulă, pacientul să anunțe de urgență medicul sau personalul clinicii.
Intervenția ICL este în totalitate reversibilă, lentila poate fi scoasă și înlocuită la nevoie – de exemplu în cazul existenței unor dioptrii restante după operație (cazuri extrem de rare). De asemenea, în cazul apariției cataractei, lentila va fi scoasă și se va înlocui cristalinul natural cu unul artificial, care de asemenea poate corecta dioptriile.
Pentru persoanele cu dioptrii, la Ama Optimex, oferim mai multe variante pentru a scăpa de ochelari și anume: intervențiile cu laser (SMILE, FemtoLASIK, PRK, PRESBYOND), ICL și implantul cu cristalin artificial în scop refractiv. Doar în urma unui consult și a investigațiilor, medicul poate recomanda tehnica potrivită.
Mai multe informații despre reducerea dioptriilor sunt disponibile și pe:
www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro
None