Sub egida măsoară-ți TENSIUNEA ARTERIALĂ, controlează și prelungește viața – s-a desfășurat încă din 2005, ziua anuală mondială a HIPERTENSIUNII ARTERIALE, lansată de liga mondială de Hiper Tensiune Arterială (HTA), prilej pentru a vă măsura tensiunea arterială și a acționa acolo unde este cazul, devenind astfel mai conștient și mai responsabil față de tensiunea arterială.
Tema acestui an a fost creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult! Cunoașterea consecințelor date de HTA a devenit și mai importantă în context COVID-19, mai ales că determină creșteri mai mari ale mortalității.
Există două componente importante în mecanismul de creștere a conștientizării HTA:
- Screening pentru HTA la persoanele cu risc
- Măsurarea de rutină a tensiunii arteriale de către medici, din orice specialitate
HTA reprezintă cauza majoră a deteriorării stării de sănătate determinând complicații ca: accident vascular hemoragic, atac de cord, boli de rinichi, și contribuie în timp la dezvoltarea demenței vasculare, devenind o cauză majoră de invaliditate.
Hipertensiunea arterială nu prezintă simptomatologie, ea fiind asasinul tăcut, și provoacă anual zece milioane de decese. Are o prevalență ridicată și comorbiditate cardiovasculară și renală asociată, reprezentând astfel cel mai greu factor de risc de controlat ce produce dizabilitate globală.
HTA a luat dimensiuni epidemice încă din 1980, când în lume 600 milioane de oameni au avut HTA, în 2008 ajungând la 1 miliard. În 2010 erau 1,32 miliarde, iar în 2025 se estimează o creștere de 1,5 miliarde persoane diagnosticate cu HTA (cam unul din 5).
În România, în anul 2016 a fost derulat studiul SEPHAR II, prevalența HTA: 45 % din populație are HTA, dar unul din cinci nu știu că au HTA ,,iar o treime deși au tratament antihipertensiv, nu sunt controlați.
Simptomatologia este aridă, însă când valorile TA sunt ridicate pot apărea cefalee, amețeli, epistaxis anterior (sângerare nazală). Factorii de risc asociați acestei boli sunt clasificați în două grupe, factori de risc nemodificabili (vârstă, rasă, ereditate, sex) și factori de risc modificabili, care țin de stilul de viață (comportament alimentar nesănătos, fumat, sedentarism, obezitate, consum excesiv de alcool, dislipidemie).
Valoarea limită a presiunii arteriale sistolice normale este 140 mmHg conform Ghidului European de Hipertensiune, și 130 mmHg conform Ghidului American. Astfel, tensiunea arterială sistolică optimă este sub 120 mmHg și tensiunea arterială diastolică sub 80 mmHg.
Măsurarea tensiunii arteriale este o metodă de screening recomandată tuturor persoanelor peste 18 ani. Măsurarea TA corectă se efectuează în felul următor.
La cabinet, la evaluare inițială măsurați TA la ambele brațe (preferabil simultan). Dacă există o diferență de > 10mmHg între brațe, se consideră valoarea mai mare ca fiind corectă. La diferențe de >20mmHg, se indică teste adiționale. Diferența > 20mmHg TAS sau > 10mmHg TAD se asociază cu risc crescut de mortalitate și evenimente cardiovasculare.
TA în ortostatism: Se măsoară la hipertensivii tratați la 1 și 3 min dacă există simptome sugestive de HTA și la prima vizită la diabetici și vârstnici.
Monitorizarea ambulatorie pe 24 ore (holter tensiune) este mai reproductibilă decât măsurarea TA la cabinet, este mai indicată pentru aprecierea afectării de organe țintă și identifică fenomenele de HTA.
Conform ultimului ghid de screening, valoarea TA este optim a se verifica la 5 ani la tineri, la 3 ani dacă este normală, iar dacă este normal crescută anual sau în cazul suspicionării HTA mascate.
De ce tratăm HTA?
HTA a fost prima cauză de mortalitate prematură în 2015, fiind responsabilă de milioane de decese și de pierderea a peste 200 milioane de ani de viață ajustați pentru dizabilitate. Este o condiție care afectează peste 1 miliard de peroane, 150 milioane din acestea fiind în Europa centrală și de Est. Procentul de persoane afectate crește cu vârsta (prevalență peste 60% la persoanele peste 60 de ani).
HTA este rareori singura patologie a pacientului, ea este asociată des cu alți factori de risc, dislipidemie și intoleranță la glucoză, de aceea este important de evaluat riscul total cardiovascular al pacientului cu HTA. Sistemul SCORE estimează riscul la zece ani de a dezvolta un eveniment fatal aterosclerotic pentru persoanele peste 40 ani. Se ia în calcul vârstă, sex, fumat și nivelul de colesterol total și o serie de factori adiționali precum inactivitatea fizica, obezitatea și istoricul familial.
Pentru pacienții cu boală cardiovasculară, diabeticii sau cei cu valori ridicate ale factorilor de risc individuali (inclusiv HTA gradul III) sau cei cu boală cronica de rinichi stadiul III-V sunt considerați automat ca având risc ridicat, sau foarte ridicat, fără a mai calcula scorul SCORE.
O scădere a tensiunii arteriale sistolice cu 10mmHg sau o reducere a tensiunii arteriale diastolice cu 5 mmHg este asociată cu o reducere a evenimentelor cardiovasculare majore cu 20%, a mortalității de orice cauză cu 10-15%, a AVC cu 35%, a evenimentelor coronare cu 20% și a insuficienții cardiace cu 40%. În ciuda acestor rezultate, mai puțin de 50% din pacienții ajung la TA sub 140/80 mmHg în urma tratamentului pentru HTA.
Care este ținta tratamentului? Pentru toți pacienții, primul obiectiv al tratamentului este atingerea unei TA sub 140/90 mmHg. Pentru majoritatea pacienților, sub 65 de ani, valoarea finală urmărită este de sub 130/80 mmHg, pentru vârstnicii peste 80 de ani valoarea este cea tolerată.
Cum și când se tratează? Există două tipuri de intervenții recomandate, schimbarea stilului de viață și tratament farmacologic.
Schimbarea stilului de viață reprezintă exercițiu fizic aerobic regulat: cel puțin 30 min pe zi, 5-7 zile pe săptămână, încetarea fumatului, o dietă bogată în legume, fructe, pește, nuci și acizi grași nesaturați (ulei de măsline), restricția aportului de sare sub 5g pe zi, restricția consumului de alcool la sub 14 unități pe săptămână pentru bărbați, respectiv sub 9 unități pentru femei (o unitate de alcool = 10 ml alcool pur) și evitarea consumării unei cantități mari de alcool într-o perioadă scurtă de timp.
Controlul greutății corporale presupune atingerea unui indice de masă corporală între 20-25 kg/m2 și a unei circumferințe abdominale de sub 94 cm pentru bărbați și sub 80 cm pentru femei.