16
None

Endocrinologia, o disciplină de hotar pentru întreaga medicină

Endocrinologia este permanent în fruntea tuturor disciplinelor medicale, este acea disciplină integrativă, care este necesară tuturor specialităților. Deci, pe lângă că este o disciplină de sine stătătoare, este o disciplină de hotar pentru absolut întreaga medicină. Nu există specialitate care să nu aibă un mic loc pentru endocrinologie, un loc mic dar important, pentru că endocrinologia totdeauna și-a câștigat un loc de frunte. Endocrinologia determină sau contribuie la normalitatea metabolică și a tuturor proceselor biologice, indiferent pe care l-am lua în discuție: procesul de creștere și dezvoltare, procesul de sexualizare, procesul metabolic, patologiile autoimune, totul are participare sau reprezentare endocrină. Insist asupra acestui lucru pentru că n-am reușit, trebuie să fiu autocritic, să impunem endocrinologia la locul pe care ar trebui să-l aibă. Consider că studiul fiecărei specialități ar trebui ca să înceapă cu un curs de endocrinologie legat de acea specialitate. La nivel osos, în probleme de osteoporoză, endocrinologia își are aportul ei masiv. S-au pus probleme de sexologie și sexualizare (sunt lucruri diferite) și aici endocrinologia își are de asemenea rolul ei determinant.
Atât Institutul Parhon cât și catedrele de endocrinologie din țară, la Iași, Cluj (prof. Ileana Duncea) și Timișoara, unde au existat centre foarte puternice de endocrinologie, de asemenea centrele mai noi de la Craiova (prof. Bistriceanu) și Constanța (prof. Eduard Circo), au avut adevărați creatori de școală de endocrinologie. Sunt bucuros să aflu că și Brașovul și-a creat o echipă de endocrinologi puternică.
Aceasta este de natură să ajute inclusiv calitatea procesului de învățământ pe specialitatea endocrinologie, pentru care studenții vor avea ocazia de a face practică în spital, la patul pacientului. Pentru că altfel, este mult mai greu să explici studentului ce înseamnă exoftalmia dacă acesta nu vede pacienți cu exoftalmie.
Despre rețeaua de endocrinologi din țară, pot spune că aproape toate județele au endocrinologi, uneori chiar 2 medici endocrinologi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha