16
None

Endocrinologia, o disciplină de hotar pentru întreaga medicină

Prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog, fost manager în Institutul Parhon timp de 18 ani, un adevărat pasionat în endocrinologie, pe care o consideră ”regina medicinii”. Profeorul Dumitrache a ales Endocrinologia poate și prin faptul că pe durata studenției sale mama sa a suferit de boala Basedow, boală care la vremurile acelea nu avea remediu

Endocrinologia este permanent în fruntea tuturor disciplinelor medicale, este acea disciplină integrativă, care este necesară tuturor specialităților. Deci, pe lângă că este o disciplină de sine stătătoare, este o disciplină de hotar pentru absolut întreaga medicină. Nu există specialitate care să nu aibă un mic loc pentru endocrinologie, un loc mic dar important, pentru că endocrinologia totdeauna și-a câștigat un loc de frunte. Endocrinologia determină sau contribuie la normalitatea metabolică și a tuturor proceselor biologice, indiferent pe care l-am lua în discuție: procesul de creștere și dezvoltare, procesul de sexualizare, procesul metabolic, patologiile autoimune, totul are participare sau reprezentare endocrină. Consider că studiul fiecărei specialități medicale ar trebui ca să înceapă cu un curs de endocrinologie legat de acea specialitate. La nivel osos, în probleme de osteoporoză, endocrinologia își are aportul ei masiv. S-au pus probleme de sexologie și sexualizare (sunt lucruri diferite) și aici endocrinologia își are de asemenea rolul ei determinant. 

Dacă îmi permiteți un moment de ”istorie a endocrinologiei”, trebuie să se știe și să nu se uite cum a început endocrinologia în România, de ce Institutul de Endocrinologie se cheamă Parhon, ce contribuții importante au avut profesor Ștefan Milcu, profesor Marcela Pitiș și colectivele acestora în dezvoltarea endocrinologiei românești și nu numai. Pentru că specialitatea de endocrinologie aici a început și s-a dezvoltat în primele ei decenii de existență, totdeauna prin implicarea unor specialiști dintre cei mai bine cotați în endocrinologia europeană și mondială. Numele profesoarei Marcela Pitiș este în mod nemeritat aproape uitat deși rolul ei în ceea ce este endocrinologia astăzi este unul foarte important. Iar după acești 3 mari endocrinologi români pe care i-am pomenit și venerat, Parhon, Milcu și Pitiș, a urmat apoi o altă generație care a venit cu un aport însemnat la moștenirea lăsată de înaintași, printre care amintesc doar pe profesorul Coculescu, din păcate plecat dintre noi la o vârstă de apogeu al activității sale. 

Un lucru care poate nu se știe este faptul că secția de chirurgie endocrină din Institutul Parhon a fost prima unitate de chirurgie endocrină din lume. Doctorul Eugen Angelescu a fost părintele chirurgiei endocrine de la noi, dar cum suntem tentați să uităm, așa a rămas uitată și memoria acestui mare chirurg român. După Eugen Angelescu a urmat în ceea ce privește chirurgia endocrină epoca Dr. Damian iar acum trăim a 3-a generație de chirurgi endocrini, reprezentată de chirurgii Mircea Ghemigian și Daniel Brașoveanu, cunoscuți și respectați în lumea medicală.

Despre rețeaua de endocrinologi din țară, pot spune că aproape toate județele au endocrinologi, uneori chiar 2 medici endocrinologi.


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha