15
None

Legătura dintre diabetul zaharat și cancer

Numeroase studii au găsit o asociere între diabetul zaharat și cancer, mai ales între diabetul zaharat de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Această legătură pleacă de la faptul că atât diabetul zaharat cât și patologia oncologică au anumiți factori de risc comuni. Printre aceștia, poate cel mai important este obezitatea. Diabetul zaharat de tip 2 crește cu mai mult de două ori riscul de a dezvolta un cancer de pancreas, un cancer hepatic sau la femei un cancer de endometru. De asemenea, diabetul zaharat de tip 2 crește de 1,2 până la 1,5 ori riscul de cancer de colon, cancer de rect, cancer mamar și de vezică urinară. În schimb, diabetul zaharat se asociază cu un risc mai mic de cancer de prostată, aici fiind incriminat nivelul testosteronului.

Există din păcate mai puține date în legătură cu diabetul zaharat de tip 1 și riscul de cancer. 

Așa cum am menționat anterior, cancerul și diabetul zaharat împart anumiți factori comuni de risc, factori care sunt nemodificabili, așa cum sunt de exemplu vârsta și sexul, dar și factori de risc modificabili, cum sunt obezitatea, sedentarismul, un anumit tip de dietă și consumul de alcool. S-a observat faptul că diabeticii cu cancer de sân, de prostată sau de colon au un prognostic mai rezervat comparativ cu non-diabeticii. 

Pacienții obezi tind să aibă un prognostic mai prost al cancerului de colon, pancreas sau de sân. 

Conform unui studiu, obezitatea ar fi responsabilă pentru aproximativ 14% din decesele de cancer la bărbați și 20% din decesele prin cancer la femei. Studiul a inclus peste 9000 de pacienți care au fost monitorizați o perioadă de 16 ani și la care s-a încercat stratificarea riscului de deces prin cancer în funcție de indicele de masă corporală. Acest studiu a relevat faptul că pacienții obezi au într-adevăr un prognostic mai prost dacă asociază și cancer de colon, de pancreas sau de sân. Totodată, pacienții obezi au o prevalență mai mare a cancerului de sân, cancerului colorectal, endometrial, de pancreas, de esofag, colecist, ficat sau rinichi. 

Ca și legătură fiziopatologică, a fost incriminată obezitatea, rezistența la insulină dar și anumite modificări inflamatorii pe care le asociază pacienții cu obezitate. 

Știm că aproximativ jumătate dintre pacienții cu diabet zaharat tip 2 și toți pacienții cu diabet tip 1 urmează tratament cu insulină. Să nu uităm că bolnavii cu diabet au pe parcursul evoluției bolii episoade de hiperglicemie în timpul cărora este stimulată creșterea tumorală. Așadar, hiperglicemia netratată corespunzător poate să faciliteze creșterea tumorală. De aceea, este important ca pacienții cu diabet să aibă un control foarte bun al glicemiei. Hiperglicemia, pe de altă parte, induce un risc crescut de infecții și rate mai mari de recurență a cancerului la pacienții tratați, și o rată mai mare de mortalitate. 

În legătură cu cancerul de pancreas, știm că numai 15% dintre pacienți au forme rezecabile, numai 15-20% din cei cu tumori rezecabile sunt în viață la 5 ani și supraviețuirea la 5 ani de la diagnostic este extrem de proastă, doar de aproximativ 6%. De aceea, s-a pus problema dacă tratamentul cu metformin nu ar putea să fie util pentru a crește supraviețuirea pacienților cu diabet zaharat și cancer de pancreas sau mamar, de exemplu. 

Pacienții cu diabet zaharat și cancer pun o serie de probleme de terapie în practica medicală. De ce? Știm că hiperglicemia se asociază cu o serie de complicații macrovasculare cum ar fi afectarea arterelor coronare, cerebrale și ale membrelor inferioare, dar și complicații microvasculare, cum ar fi afectarea capilarelor de la nivelul ochilor, rinichilor, cu apariția retinopatiei și nefropatiei diabetice și cu complicații neurologice, neuropatia diabetică. Pacienții diabetici care urmează chimioterapie au o serie de complicații preexistente chimioterapiei, cum ar fi complicațiile renale, cardiace sau neuropatia diabetică. Din păcate, chimioterapia agravează aceste complicații: poate induce insuficiență renală, efect cardiotoxic, sunt neurotoxice. Multe dintre aceste efecte secundare medicamentoase sunt permanente și ireversibile. 

În concluzie, am putea spune că diabetul zaharat tip 2 se asociază cu o incidență crescută și o evoluție mai infaustă a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, pancreas, sân, cancerul colorectal, endometrial. Asocierea dintre diabetul zaharat și cancer poate fi explicată parțial doar prin factorii de risc comuni, iar mecanismele care leagă diabetul și cancer pare că sunt insulinemia, hiperglicemia și inflamația cronică.

Ce am putea face în practica medicală? Să identificăm la timp pacienții aflați la risc de a face diabet zaharat, iar pe cei deja diagnosticați cu diabet să-i tratăm corespunzător, astfel încât valoarea hemoglobinei glicozilate să fie menținută sub 6 g/dL, de asemenea, un control foarte bun al dietei, combaterea sedentarismului, a consumului de alcool, obezității, interzicerea fumatului. La acești pacienți cu diabet ar trebui să facem un examen obiectiv anual pentru screeningul diabetului și eventual o colonoscopie la diabeticii cu vechime de peste 5 ani și vârsta peste 50 de ani, o tomografie de screening la cei cu vârsta peste 40 de ani, un CT anual pentru screening-ul cancerului pulmonar la fumătorii cu istoric de peste 30 pachete-an, iar la femei un examen Babeș-Papanicolau anual. Acestea ar fi modalitățile de ameliorare a prognosticului pacienților diabet zaharat și patologie oncologică. 


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha