Ochiul este un organ atât de mic, dar extrem de complex, iar o vedere slabă îi poate influența atât de mult viața unui om încât noi, medicii, suntem foarte fericiți, deoarece prin progresele tehnologiei putem beneficia de aparate de investigații, care ne ajută să diagnosticăm, dar și să urmărim evoluția anumitor afecțiuni oftalmologice sau să evaluăm evoluția pre și postoperatorie. În plus, investigațiile oftalmologice vin în ajutorul pacienților, contribuind la depistarea precoce a bolilor oculare severe, scăzând astfel numărul de slab văzători. Investigațiile oftalmologice sunt nedureroase și non invazive.
Pentru a putea avea o vedere bună, sunt câteva momente cheie de-a lungul vieții când este bine să faceți o vizită oftalmologului: în copilărie, în jurul vârstei de 3 ani, apoi pe la 6-7 ani atunci când începe școala, în jurul vârstei de 40-45 de ani. După 40-45 de ani, este bine să faceți un consult oftalmologic la 2 ani, iar după 60 de ani trebuie să mergeți anual. Desigur, un consult oftalmologic se impune în oricare moment al vieții când apar probleme precum: scăderea acuității vizuale, ochi roșu, uscat, durere oculară, senzație de nisip în ochi, oricând simțiți că este ceva în neregulă cu ochii.
Investigații oftalmologice de rutină
În cadrul unei consultații oftalmologice de rutină, se efectuează autorefractomia și keratometria, două investigații de rutină care au rolul de a depista viciile de refracție și de a orienta medicul oftalmolog în prescripția ochelarilor sau a lentilelor de contact. De asemenea, ele pot indica anumite suspiciuni pentru alte afecțiuni, cum ar fi keratoconusul, caz în care medicul va solicita alte investigații, mai avansate. După vârsta de 40-45 de ani, se va efectua obligatoriu și investigația numită tonometrie, adică măsurarea tensiunii oculare. Tot după această vârstă este bine să se efectueze și investigația numită perimetrie computerizată (câmp vizual), care are scopul de a stabili funcționalitatea nervului optic.
Investigații oftalmologice de diagnostic
În momentul în care medicul oftalmolog observă anumite anomalii în cadrul consultației și investigațiilor de rutină, va solicita un alt set de investigații specifice, care îl ajută în confirmarea diagnosticului sau dacă deja aveți un diagnostic precum glaucom, degenerescență maculară, keratoconus, îl ajută să urmărească evoluția bolii de care suferiți:
- Pahimetria determină valoarea grosimii corneene
- Microscopia speculară evaluează numărul, densitatea și structura celulelor endoteliale ale corneei
- Topografia corneană este un examen care evaluează forma corneei
- Ecografia oculo-orbitară permite evaluarea țesuturilor moi ale orbitei și a diferitelor structuri oculare
- Biometria oculară este folosită în special pentru a determina valoarea cristalinului artificial ce urmează a se implanta
- Tomografia în coerență optică (OCT) permite evaluarea structurilor retinei
- Examenul Pentacam, foarte modern și complex, analizează corneea, realizând corelații între diferiți parametri (grosime, formă etc.)
- Angiografia efectuată cu AngioPlex este cea mai modernă investigație pentru polul posterior al ochiului, non-invazivă, care permite vizualizarea simultană a circulației la nivelul coroidei și retinei, spre deosebire de angiofluorografie, care este o investigație invazivă.
Sunt foarte multe investigații oftalmologice care ne ajută în munca noastră și nu trebuie să vă speriați atunci când medicul le solicită, deoarece este spre binele dumneavoastră. În clinica de oftalmologie Ama Optimex avem la dispoziție unele dintre cele mai moderne aparate pentru investigații.