Un caz de hipertiroidie şi alergie la tyrozol tratat homeopat
Generalităţi
Glanda tiroidă sau tiroida (glandula thyroidea) este o glandă care aparţine de sistemul endocrin, fiind situată la nivelul gâtului, în partea din faţă, sub mărul lui Adam. Glanda tiroidă secretă hormoni tiroidieni care influenţează procesele metabolice și sinteza proteinelor.
Hormonii secretaţi de tiroidă sunt tirotoxina (T4) și triiodotironina (T3), iar aceştia ajută la reglarea funcţiilor vitale ale organismului.
Cum funcţionează glanda tiroidă
Funcţionarea echilibrată a glandei tiroide este esenţială pentru organism, întrucât ajută la reglarea numeroaselor funcţii precum respiraţia, pulsul și tensiunea arterială, sistemul nervos central și periferic, nivelul de colesterol, metabolismul, tonusul muscular, greutatea, văzul și menstruaţia.
Funcţiile tiroidei sunt controlate printr-un răspuns primit cerebral. Atunci când nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut, glanda pituitară, care este localizată la baza creierului, stimulează producerea unui hormon numit tirotropină (TRH), care stimulează apoi tiroida să producă mai mulţi hormoni tiroidieni.
Cele mai comune afecţiuni sunt cele legate de producerea anormală de hormoni tiroidieni. Prea mulţi hormoni tiroidieni pot cauza hipertiroidism, în timp ce un deficit de hormoni tiroidieni provoacă apariţia hipotiroidismului.
Întrucât producerea de hormoni este asociată și cu funcţionarea glandei pituitare, atunci când apar disfuncţii la nivelul acesteia, acestea pot determina dereglări ale tiroidei.
Deși afecţiunile glandei tiroide provoacă disconfort, cele mai multe dintre ele pot fi controlate eficient dacă sunt diagnosticate la timp şi tratate corespunzător. Formele mai blânde ale afecţiunii nu sunt însoţite întotdeauna de simptome, însă atunci când boala este mai serioasă, simptomele pot să includă stări de nervozitate, puls mărit, oboseală, transpirație excesivă sau probleme de concentrare.
Subliniem importanţa SELENIULUI ca fiind esenţial în reacţiile metabolice esenţiale care includ hormonii tiroidieni. Acesta, conform unor studii (KM Brown și JM ARTHUR-University of Aberdeen Scotland), este încorporat în selenoproteine care reglează activitatea unor enzime ca Thyoredoxin- reductaza, glutation peroxidaza etc.
În decursul anilor am tratat cazuri de hipertiroidie a căror simptomatologie s-a ameliorat considerabil sub tratament cu remedii homeopate.
În cele ce urmează voi prezenta cazul unei paciente cu hipertiroidie care a fost tratată homeopat şi ale cărei valori ale fracţiunilor hormonilor tiroidieni, FT4 în special, s-au modificat ca şi simptomele clinice.
Pacienta MM, în vârstă de 61 de ani cunoscută cu hipertiroidie, polialergii medicamentoase, în special la TYROZOL s-a prezentat la clinica noastră în luna martie 2018 pentru palpitaţii, insomnii, nervozitate, creşteri ale valorilor tensionale, tremurături ale extremităţilor ş.a. Unul din motivele pentru care a venit a fost faptul că era alergică la tyrozol şi nu accepta terapia de iradiere a tiroidei ca tratament convențional alopat.
La examenul clinic am constatat facies depresiv, tegumente şi mucoase palide, o tensiune arterială de 169-100, un puls de 90 bătăi pe minut, transpiraţii, nervozitate, anxietate, oboseală excesivă.
Dintre analizele de laborator am observat că majoritatea erau în limite normale cu excepţia FT4 care arăta 29,33 pmol/L (normal 10,6-22,7) şi TSH<0,005 microIU/ml conform buletinului de analize din data de 10/04/2018.
Tratamentul homeopat a constat în prescrierea remediilor ACONITUM 30ch , TIROIDINUM 15ch 5 granule zilnic de luni până joi 8 saptamâni şi, ulterior, cu TIROIDINUM de 30ch 5 granule/zi la 3 zile timp de 12 săptămâni şi Bio-Seleniu+Zinc, 1 tabletă pe zi.
După două luni, în data de 21-06-2018, valorile FT4 arătau 2,17 ng/dL (normal 0,89-1,76) şi TSH<0,004 microIU/ml.
După 3 luni, în data de 22.09.2018, valorile FT4 arătau 1,96 ng/dL (normal 0,89-1,76) şi TSH<0,004 microIU/ml conform analizelor de laborator.
Raluca Buda
Buna ziua! Ma intereseaza si pe mine un tratament homeopat.Precizez ca locuiesc in Anglia.Multumesc frumos! O zi buna!
June 14, 2020, 11:57 a.m.Violeta Zlota
Bună seara! As dori o consultație la dvs. Cum să procedez? Vă mulțumesc!
Sept. 5, 2023, 4:20 p.m.