3
None

Exigențele unei îngrijiri paliative de calitate

În ceea ce privește persoanele grav bolnave, se întâlnesc deja conceptele de medicină paliativă, îngrijiri paliative, care însoțesc hospice-ul sau acompaniază pacientul până la moarte. Prin acest concept se înțeleg toate măsurile luate pentru a atenua suferința unei persoane cu o boală incurabilă, obținând astfel cea mai buna calitate a vieții posibilă până la sfârșit.

Îngrijirile paliative includ tratamentul și sprijinul persoanelor cu boli cronice incurabile, care pun viața în pericol și/sau progresive. Acțiunea lor se concentrează asupra perioadei în care tratamentul bolii nu mai este considerat posibil și nu mai este obiectivul principal. Pacienților li se garantează o calitate optimă a vieții până la moarte, iar persoanele apropiate pacientului sunt sprijinite în mod adecvat. Îngrijirea paliativă împiedică suferința și complicațiile. Acestea includ tratamente medicale, intervenții de asistență medicală și sprijin psihic, social și spiritual. Îngrijirile paliative trebuie să răspundă în mod cuprinzător nevoilor pacienților. Simptomele și suferințele trebuie anticipate și atenuate, dacă este posibil. Calitatea adecvată a serviciilor de îngrijiri paliative necesită competențe profesionale specifice din partea personalului medical. 

Este necesară anticiparea și integrarea precoce a posibilităților de îngrijire paliativă, ca o completare a măsurilor curative și de reabilitare. Cu toate acestea, nu trebuie uitat că acțiunea lor se concentrează asupra perioadei în care tratamentul bolii nu mai este considerat posibil și nu mai este obiectivul principal.

OMS definește ”îngrijirile paliative” după cum urmează: Îngrijirea paliativă corespunde comportamentului și tratamentului care ar trebui să îmbunătățească calitatea vieții pacienților și a rudelor acestora în prezența unei boli fatale. Ea atinge acest lucru prin căutarea în mod activ și precoce, detectând în mod repetat și tratând în mod adecvat durerile și problemele fizice, psihosociale și spirituale. Îngrijirea paliativă  are rolul de a atenua durerile și alte tulburări opresive, să sprijine pacientul să rămână activ atât cât este posibil, să integreze aspectele psihologice și spirituale. Paliația susține  viața și consideră că moartea este un proces normal, personalul medical nu dorește să accelereze sau să întârzie moartea. Paliația înseamnă și sprijinirea membrilor familiei pe perioada bolii și a durerii pacientului. Toate acestea constau în lucrul în echipă multidisciplinară, pentru a răspunde cel mai bine nevoilor pacienților și familiilor acestora. Paliația trebuie introdusă cât mai devreme în schema de tratament al unui pacient cu diagnostic sever.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha