Astenia este un tip de depresie care apare odată cu schimbările de sezon, în fiecare an.
Farm. Ing. Liviu Horoba
Ritmul de viaţă se accelerează în jurul nostru. Nenumărate informaţii ne distrag atenția - de la ceea ce este nou pe social media, la acele liste cu “to do”, care nu se mai termină. Din ce în ce mai mulţi oameni trăiesc cu mintea într-o stare de neliniște, alergând la viteză maximă, din momentul în care se trezesc, până când merg la culcare.
În timp ce acest lucru a devenit starea "normală" de a fi în aceste zile, cu siguranță nu este natural. Deci, nu este de mirare că mai mulți oameni simt nevoia să ceară specialiştilor sfaturi despre adaptarea la noul lor stil de viaţă, sau accesează informaţii despre tratamentrele clasice, transmise din generaţie în generaţie, tratamente neinvazive, care acţionează blând şi au efecte pe termen lung.
Unul dintre cele mai de succes tratamente de acest fel este cel Ayurvedic, cunoscut pentru reechilibrarea mentală, tratament ideal pentru cei care suferă de bolile moderne – agitaţie, stress cotidian, percepţia distorsionată a curgerii timpului.
De regulă, simptomele încep să apară odată cu lunile de toamnă şi se pot prelungi până în perioada de iarnă, lăsându-vă fără energie şi cu o stare de melancolie permanentă. Apar, de asemenea, şi în lunile de primăvară, după o iarnă în care aportul de nutrienţi şi vitamine din legume şi fructe proaspete este, de regulă, scăzut.
Pe parcursul vieţii, orice persoană poate fi afectată de astenie, dar această problemă apare mai frecvent:
- la persoanele care trăiesc în zonele în care zilele de iarnă sunt foarte scurte sau există schimbări semnificative în cantitatea de lumină naturală primită pe parcursul unei zile;
- în rândul femeilor;
- în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 55 ani;
- în rândul persoanelor care au în familie rude cu astenie.
Adaptarea
Ce ne face să scăpăm de acest neajuns este disponibilitatea organismului la ADAPTARE. Fără această calitate remarcabilă, viața așa cum o știm, nu ar exista. Numai prin abilitatea de a se adapta, oamenii, plantele și animalele au evoluat. Există un concept fascinant - faptul că plantele ne-au ajutat să ne adaptăm la mediile și circumstanțele noastre schimbătoare.
La mijlocul anilor 1960, oamenii de știință ruși au inventat termenul de adaptogeni. Ce sunt plantele cu rol adaptogen? Astăzi, un adapogen poate fi definit ca un agent care:
are un efect de normalizare asupra unei game largi de funcții corporale
are o acțiune specifică ce ajută organismul să depășească stresul, indiferent de direcția lui
este netoxic când este utilizat în doze recomandate.
Cu alte cuvinte, adaptogenii ajută la modificarea reacției organismului la stres, din mediul extern şi intern deopotrivă. Acest lucru se poate realiza prin întărirea și susținerea sistemelor imune, nervoase și glandulare. Un fapt convingător despre plantele adaptogene este acela că ele însele trăiesc adesea în condiții stresante și au propriile forțe și abilități de adaptare pe care ni le împărtășesc.
Nu poate fi supraestimat faptul că, de milenii, oamenii au depins de plante, ca alimente și medicamente. De la începuturi, atât Medicină Chineză cât și Ayurveda s-au bazat pe remedii din plante pentru vindecare și întinerire. Cu toate acestea, în Occident, o mare parte din înțelepciunea plantelor și eficacitatea lor au fost limitate sau chiar retrogradate la folclor. Fitoterapeutul David Hoffman constată că o mare parte din cercetări asupra factorului adaptogen au fost făcute în țările asiatice. El spune: "Acest lucru nu înseamnă că adapogenii se găsesc numai în Asia, ci, mai degrabă, că doar oamenii de știință asiatici au obținut granturi de cercetare pentru a le studia!"
Un alt aspect important al adapogentelor, este, cum le spune şi denumirea, capacitatea lor de a se adapta nevoilor corpului, readucând organismul în echilibru, "indiferent de direcția de dezechilibru"
Cum utilizăm adaptogenii
În mod tradițional, din plantele vrac se prepară ceaiuri. Cele mai multe plante medicinale au efect sinergic atunci când sunt consumate în combinaţie cu alte plante medicinale. Având în vedere acest aspect, STAR
INTERNAŢIONAL MED a create produse din combinaţii unice de plante, pentru optimizarea efectelor, pe care le găsiţi sub formă de tablete sau extracte lichide.
Ginkgo biloba, Roinița, Sunătoarea, Valeriana şi Busuiocul au fost bine studiate şi introduse în compoziţia SEDIRELAX™. Această asociere unică de plante ayurvedice este optim echilibrată ajutând la: adaptarea organismului la stres, menținerea calității somnului, relaxare, sporirea capacității de concentrare și memorare. Susține funcționarea normală a sistemului nervos în situații de agitație emoțională, surmenaj, suprasolicitare intelectuală și fizică. Folosit în condițiile unui stil de viață solicitant, produsul contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la menținerea vitalității și echilibrului natural al organismului
Cu compoziţie echilibrată, SPIRULINA STAR, produs obţinut în urma unei atente analize, prezintă eficacitatea maximă a principiilor active din compoziţia spirulinei şi ashwagandei.
Natural 100%, ajută la menținerea capacității organismului de a rezista în condiții de efort fizic și psihic cotidian intens. Fitonutrienții neutralizează radicalii liberi asigurând protecția organismului împotriva stresul oxidativ și a proceselor degenerative, contribuind la echilibrarea sistemului imunitar și la menținerea capacității de autoapărare a organismului. Prin aportul bogat de proteine, vitamine și minerale, completează nevoile nutritive și energetice ale persoanelor care au un regim alimentar special (hipocaloric, vegetarian, tineri și vârstnici), pentru menținerea energiei și rezistenței organismului, redând vitalitatea acestuia. Este recomandat în perioadele de refacere după diverse afecțiuni, în cursul și după radioterapie și chimioterapie.
Pe parcursul vieţii, orice persoană poate fi afectată de astenie, dar această problemă apare mai frecvent:
- la persoanele care trăiesc în zonele în care zilele de iarnă sunt foarte scurte sau există schimbări semnificative în cantitatea de lumină naturală primită pe parcursul unei zile;
- în rândul femeilor;
- în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 55 ani;
- în rândul persoanelor care au în familie rude cu astenie.