Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Reuniunile de familie sau întâlnirile cu prietenii presupun un adevarat ritual în care mâncarea ocupă locul central. Fără moderație, simpla degustare se poate transforma în exces.
Excesele alimentare, pentru cei în vârstă sau cu anumite afecțiuni, pot agrava unele boli cronice. Indigestia, flatulența și extensia abdomenului sunt trei simptome imediate, aparent minore dacă ne gândim la creșterea semnificativă a riscului producerii unei crize biliare, sau mai grav, a unui atac de cord.
Carnea grasă de porc are un conținut caloric ridicat, însă carnea slabă este o sursă bună de proteine, fier, zinc, vitamina D, vitamina B1 (cea mai mare concentrație dintre toate tipurile de carne), are o cantitate de grăsimi bune, nesaturate, și un conținut crescut de acid linoleic, implicat în combaterea cancerului și a afecțiunilor cardiovasculare. Excesul de carne de porc este nociv pentru persoanele bolnave de gută, cu afecțiuni renale, cu un metabolism încet, afecțiuni hepatice și digestive, iar carnea consumată în absența unor surse bune de calciu poate avea efecte negative asupra mineralizării corecte a țesuturilor dure din organism.
Întrucât carnea este un aliment constipant, aportul adecvat de fibre vegetale este obligatoriu. Murăturile sunt recomandate, deoarece acestea sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și substanțe active în funcție de modul în care au fost preparate (făcute în casă, în saramură, fără conservanți).
Murăturile păstrează o mare parte din proprietățile fructelor sau legumelor crude, având, în plus, o cantitate considerabilă de vitamine, pre și probiotice și subs¬tanțe rezultate din procesul de fermentare, pentru o digestie normală.
Sarea și zahărul prezente în dulciuri, reprezintă factori mari de risc, dacă sunt consumate în exces, pentru persoanele cu diverse afecțiuni (diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială, colesterol mare, disfuncții hepatobiliare și pancreatice, afecțiuni gastro-intestinale, etc). Se recomandă dulciurile sau produsele de patiserie făcute în casă, îndulcite cu fructe, compoturi, sucuri naturale - reguli valabile nu doar pentru adulți, ci și pentru cei mici.
În preajma sărbătorilor, cele mai întâlnite tulburări sunt de natură digestivă. Astfel, este indicat să avem în casă medicamente care calmează arsurile gastrice, refluxul gastro-esofagian, un protector hepatic, un calmant biliar, ceaiuri pentru vezica biliară, ceaiuri care combat constipația și reglează tranzitul intestinal, pastile care tratează stările de greață.
Preparatele de sărbători sunt variate și sățioase, de aceea un adjuvant pentru digestie, pe bază de plante, este mai mult decât binevenit.
Dacă totuși plăcerile culinare câstigă lupta cu voința, îți poți ajuta organismul cu produse pe bază de plante 100 % naturale marca AYURMED, așa cum sunt cele create special pentru a avea o viață normală, de către echipa de specialiști de la STAR INTERNATIONAL MED.
Vă recomand pentru problemele digestive:
GASCURE™ Sirop - complex din plante medicinale care susțin funcționarea normală a sistemului gastrointestinal. Oferă protecție eficientă mucoasei gastrointestinale. Împiedică agravarea simptomatologiei specifice leziunilor gastrice. Complexul de fitonutrienți optimizează procesele digestive prin menţinerea acidităţii gastrice normale şi a secreţiei enzimelor digestive. Protejează flora intestinală benefică. Este recomandat pentru: reducerea hiperacidității gastrice, protecția mucoasei gastrice și duodenale, echilibrarea fiziologică a secreției enzimelor digestive, absorbția optimă a nutrienților din alimente, restabilirea frecvenței și consistenței scaunelor, echilibrarea florei intestinale.
GASCURE Tab™ - susține funcționarea normală a sistemului gastrointestinal, asigurând o digestie și un tranzit intestinal normale. Complexul de fitonutrienți din GASCURE Tab™ asigură o digestie normală prin stimularea eliberării sucului gastric şi a secreției enzimelor digestive. Digestia gastrică este susținută de aportul de papaină, enzimă implicată în digestia proteinelor la nivelul stomacului. Ajută la restabilirea frecvenței și consistenței scaunelor, la eliminarea din intestine a toxinelor și a gazelor provenite dintr-o digestie deficitară. Susține astfel procesul natural de detoxifiere. Prin susținerea funcțiilor gastrice, intestinale, hepatobiliare și a tranzitului intestinal, GASCURE Tab™ ajută la eliminarea neplăcerilor cauzate de alimentele greu digerabile, o dietă dezechilibrată sau excesele alimentare.
Să nu uităm totuși de ficat care va fi greu încercat de sărbători, de aceea vă mai recomand:
LIVECOM™ Sirop - complex de substanțe bioactive din plante medicinale ayurvedice care susțin procesele metabolice hepatice și funcționarea optimă a vezicii biliare. Stimulează refacerea celulei hepatice lezate și apariția de noi celule, prin favorizarea sintezei de proteine la nivelul ribozomilor. Protejează integritatea membranei celulare hepatice și împiedică pătrunderea în celule a substanțelor toxice provenite din alimentația dezechilibrată, consumul de alcool, folosirea medicamentelor hepatotoxice sau a drogurilor. Fitonutrienții contribuie la protejarea celulelor hepatice împotriva stresului oxidativ, cauză a proceselor degenerative și a îmbătrânirii premature. Susțin ficatul în desfășurarea optimă a proceselor metabolice și în eliminarea deșeurilor și a toxinelor din organism. Asigură absorbția eficientă a nutrienților din tubul digestiv. Complexul activ de plante susține procesul de secreție biliară hepatică și evacuarea normală a bilei din vezica biliară, contribuind astfel la digestia grăsimilor, la metabolizarea lor corectă și la menținerea echilibrului balanței lipidice din sânge.
LIVECOM™ Tablete – datorită compozitiei sale unice, susține sănătatea ficatului și a întregului organism.
Din complexitatea compoziției vă supun atenției câteva dintre acestea:
- Picrorhiza kurroa (Kutki) susține sănătatea și funcționarea normală a sistemului hepatic, menține nivelul normal al enzimelor hepatice și bilirubină serică, susține metabolismul grăsimilor, oferă protecție împotriva virusurilor hepatitice.
- Andrographis paniculata (Kalmegh) susține funcția digestivă prin creșterea fluxului biliar și menținerea activității enzimelor hepatice.
- Phyllanthus urinaria (Bhumyamalaki) favorizează producția și eliminarea bilei, prevenind formarea calculilor biliari, menține integritatea hepatocitelor și protejează membrana celulară prin inhibarea procesului de peroxidare lipidică, nivelul normal al enzimelor hepatice implicate în metabolismul intermediar și detoxifierea hepatică. Inhibă replicarea virusului hepatitei B (inhibă DNA polimeraza).
- Piper longum (Piper indonezian) favorizează tranzitul intestinal și contribuie la absorbția substanțelor nutritive la nivelul tubului digestiv.
- Mandur bhasma (Oxid de fier) asigură formarea unor hematii sănătoase și contribuie la formarea rezervei de fier la nivelul splinei.
Iarna, necesarul de nutrienți crește, întrucât sistemul de termoreglare a organismului face un efort în plus pentru a menține temperatura optimă a corpului, de 370C. Însă dacă nu stai în frig mai mult de două ore zilnic, organismul nu va arde lipidele aduse suplimentar și, prin urmare, nici cantitatea de hrană nu trebuie să crească.