Obezitatea este din ce în ce mai frecventă în rândul oamenilor, ea manifestându-se în ultima perioadă încă de la vârste fragede. Aceasta poate duce la apariția unor boli cronice severe: bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, insuficiențe respiratorii, etc. În mod normal, corpul uman conține un procent de 15 - 20 % de țesut adipos la bărbați și un procent de 25 - 30 % la femei. Pentru a putea diagnostica un pacient și pentru a-l încadra în anumite categorii de risc, Organizatia Mondială a Sănătății (OMS) a definit și clasificat grade de obezitate, pe baza IMC (indicele de masă corporală) calculat prin raportul greutate/înălțime2, astfel:
- Valori normale ale IMC sunt 24 - 26 kg/m2 pentru femei și 24 - 27 kg/m2 pentru bărbați.
- Persoanele cu IMC cuprins între 25 - 29,9 kg/m2 au fost definite ca supraponderale
- Gradul 1 de obezitate – IMC: 30 - 34,9 kg/m2
- Gradul 2 de obezitate - IMC: 35 - 39,9 kg/m2
- Gradul 3 de obezitate – IMC: egal sau peste 40 kg/m2
- Un IMC mai mic de 18 kg/m2 reprezintă un diagnostic de denutriție.
Stresul cotidian, lipsa educației alimentare, consumul crescut de alcool, determină apariția obezității, datorită producerii de tulburări de comportament alimentar. Cele mai frecvente: gustări interprandiale cu un bogat conținut caloric, consumul de dulciuri, mese după ora 19, consumul crescut de alcool, bulimia, hiperfagia. Mai importantă decât toate acestea, pare însă scăderea gradului de activitate fizică.
Starea de obezitate este rezultatul unui dezechilibru între energia de aport (valoarea calorică a alimentelor ingerate) și consumurile energetice (energia consumată în activitatea fizică și metabolismul bazal, termogeneza). Cheltuiala energetică de repaus este dată de metabolismul bazal, efectul termic al alimentelor, procesul de creștere și termogeneza de adaptare la cald și frig. Metabolismul bazal reprezintă energia necesară menținerii funcțiilor vitale și homeostaziei în condiții de repaus absolut și reprezintă între 60 și 75 % din consumul energetic zilnic. Valoarea metabolismului bazal la adultul normoponderal (70 kg) este de circa 1 kcal/kg/oră, adică 1680 kcal pe zi. O scădere minimă în timp a metabolismului bazal poate determina pe termen lung creșterea în greutate. Odată cu înaintarea în vârstă, rata metabolismului bazal scade cu 2 - 3% la fiecare decadă, iar necesarul caloric pentru procesul de creștere este redus la 1 % din cheltuiala energetică zilnică.
Obținerea greutății dorite presupune o dietă hipocalorică, corecția tulburărilor de comportament alimentar, exerciții fizice, farmacoterapie, intervenții chirurgicale etc.
În general, se recomandă o dietă cu deficit de 500 kcal/zi față de aportul alimentar anterior, estimându-se o scădere ponderală cu 5 - 10 % din greutatea inițială într-o perioadă de 3 luni. Structura dietei va consta în 55 - 60 % glucide, 25 - 30 % lipide și 12 - 17 % proteine. Se va interzice consumul de alcool. Aportul de fibre alimentare va fi de cca 30 g și de sare sub 6 g.
Farmacoterapia este necesară pacienților la care nu s-a reușit obținerea greutății corporale stabilite prin terapii nefarmacologice.
Ayurveda consideră că: un sistem digestiv sănătos este esenţial pentru sănătate. Plante “ayurvedice” cu potențial cunoscut în terapiile folosite pentru reglarea metabolismului și scăderea în greutate sunt:
- Garcinia cambogia – acidul hidroxicitric din fruct susține reducerea poftei de mâncare, menține nivelul normal al colesterolului și glucozei sanguine, împiedică transformarea glucidelor în lipide și depunerea acestora.
- Commiphora mukul - fitonutrienții din rășină reglează nivelul hormonilor tiroidieni susținând metabolismul lipidic și creșterea utilizării energiei. Împiedică transformarea carbohidraților în trigliceride și depunerea lor în țesutul adipos.
- Tinospora cordifolia - are proprietăți hepatoprotectoare, reglează cantitatea de enzime hepatice și concentrația de bilirubină serică. Ajută la procesul de reglare a glicemiei serice.
- Piper longum - favorizează creșterea absorbției substanțelor nutritive la nivelul tubului digestiv și contribuie la reglarea tranzitului intestinal.
- Glycyrrhiza glabra - fitonutrienții conținuți (ex: glabridin) suprimă procesul de formare a grăsimilor și susțin enzimele implicate în metabolizarea grăsimilor la nivelul ficatului.
- Zingiber officinalis - este stimulent al secreției enzimatice digestive la nivelul tractului digestiv. Normalizează fluxul biliar, susține tranzitul intestinal și ajută la atenuarea senzației de balonare prin eliminarea gazelor.
- Terminalia chebula – fitonutrienții conținuți asigură normalizarea acidității și integrității mucoasei gastrice, susțin metabolismul lipidic, procesele de detoxifiere la nivelul ficatului și funcționarea normală a tranzitului intestinal.
- Terminalia belerica – susține funcționarea normală a tranzitului intestinal și procesele de detoxifiere la nivelul ficatului, asigură integritatea mucoasei gastrice și normalizarea acidității.
- Emblica officinalis - fructele au un conținut foarte ridicat de vitamina C, minerale (calciu, fosfor, fier), aminoacizi (prolină, alanină, lizină, acid aspartic), flavonoide (quercetin, kemferol), taninuri (acid galic, acid elagic, galotaninuri, emblicanin A și B) cu proprietăți antioxidante. Stimulează sistemul enzimatic antioxidant endogen, susține digestia, tranzitul intestinal normal și procesul de detoxifiere al organismului.
Toate aceste plante cunoscute ca remedii naturale au fost utilizate în realizarea unui produs ayurvedic sub formă de tablete, cu proprietăți în menținerea greutății normale, de către specialiștii STAR INTERNATIONAL MED.
SLEMOLTM – este un supliment alimentar care contribuie la menținerea greutății corporale, asigurând un echilibru fizic și psiho-emoțional optim. Complexul de fitonutrienți din plante ajută la reglarea apetitului sub aspectul suprimării poftei de mâncare excesive, menținerea unei digestii normale și a unui tranzit intestinal ce asigură eliminarea naturală a toxinelor de la nivelul colonului. Susține funcționarea sistemului endocrin, fiind asfel asigurată sănătatea și vitalitatea întregului organism. Principiile active din plantele conținute de SLEMOLTM contribuie la menținerea normală a transformării glucidelor în lipide, depunerea acestora în organism și creșterea nivelului energetic prin intensificarea arderilor carbohidraților și lipidelor la nivel celular. Complexul de substanțe din produs susține procesele de detoxifiere la nivelul ficatului prin menținerea sistemului enzimatic intern și susținerea fluxului biliar. SLEMOLTM împiedică apariția stresului oxidativ și a proceselor degenerative prin aport extern de antioxidanți și menținerea nivelului enzimelor antioxidante endogene.
Mod de utilizare și doza recomandată:
Adulți: câte 1-2 tablete de 3 ori pe zi. Se administrează cu 30 de minute înainte de mesele principale, cu un pahar de apă călduță, timp de minimum 1 lună, optim 3 luni.
Se poate administra și copiilor, sub stricta îndrumare a medicului specialist.