„Toate bolile încep în intestin” este afirmația facută de Hipocrate (460 la 370 î.C.- Grecia). Există o relație strânsă între microbiota intestinală și gazdă, prin partajarea aceluiași mediu în timpul dezvoltării filogenetice a specimenului uman. Această coevoluție intimă a avut ca rezultat o relație simbiotică interblocantă în care microbiota joacă un rol reglator la diferite niveluri: imună, metabolică, neuroendocrină și chiar comportamentală, astfel încât astăzi putem defini o axă microbiotă-intestin-creier. Studiile efectuate prin sondaj pe ARN ribozomal 16S și prin secvențiere directă a materialului genetic au arătat că microbiota intestinului uman este o comunitate complexă de o sută de trilioane de celule arheale și bacteriene incluzând peste o mie de specii. Fiecare compartiment al tractului gastrointestinal (gură, esofag, stomac, intestin subțire și gros, rect și anus) prezintă un mediu chimic diferit și, prin urmare, microorganismele diferă în special în fiecare compartiment. Pentru a înțelege importanța relației dintre microfloră și gazdă, corpul uman ar trebui considerat ca un „sistem dinamic” care face schimb de informații cu mediul. Unele dintre aceste informații sunt schimbate cu microbiota. Aceasta înseamnă că un anumit factor poate avea efecte asupra dinamicii organismului pe baza condițiilor generale în care se află sistemul în acel moment.
Mediul este foarte important pentru compoziția microbiotei intestinale și poate fi preponderent la predispoziția genetică. Compoziția florei bacteriene a intestinului este extrem de sensibilă la schimbările din mediul secundar (alimente și medicamente - în special a antibioticelor). Mai multe cercetări au arătat că aceasta este corelată cu modificări majore ale microbiotei intestinale, ceea ce a dus la regregarea homeostazei imune a gazdei și la o susceptibilitate crescută la boli. Există studii în desfășurare pentru a demonstra posibile asocieri ale bolilor care implică interacțiuni între dietă, intestin și componente ale microbiomului, în special în autoimunitate (de exemplu, diabet și boli inflamatorii intestinale [BII]).
Microbiomul intestinal, împreună cu diverse obiceiuri dietetice, cum ar fi aportul mare de sare, a fost stabilit recent ca factor de mediu la patogeneza sclerozei multiple (MS), a bolilor autoimune cu acțiune modificantă a sistemului nervos central (SNC) cu caracteristici neurodegenerative.
Boala cardiovasculară (BCV) și alte tulburări incluse în sindromul metabolic (SM) prezintă factori patogenetici comuni, incluzând o stare de inflamație cronică de grad scăzut (CLGI). Cercetări recente au introdus posibilitatea ca microbiota noastră să fie implicată în dezvoltarea acestor tulburări provocând o stare inflamatorie cronică de grad scăzut și manipularea metabolică a gazdei. Compoziția dietetică și aportul caloric par să modifice compoziția microbiană intestinală normală și funcția care determină efecte asupra sistemului imunitar al gazdei și reglării sale metabolice. Factori asociați mediului pot facilita tranziția constantă a unor cantități mici de endotoxine bacteriene în circulație capabile să activeze, în diferite organe și țesuturi, receptorii imunității înnăscuți (PRRs), conducând la apariția unei inflamații sistemice de grad scăzut. Rolul patogenetic al PRR și imunitatea înnăscută în bolile cardiovasculare și sindromul metabolic a devenit din ce în ce mai clar, dovedindu-se legătura dintre disbiosis (dismicrobism) intestinal și CLGI (inflamație cronică de grad scăzut).
Diabetul și obezitatea sunt influențate de flora microbiană de la nivelul tractului digestiv. Orice disfuncție a unuia din organele corpului uman duc la dereglări și asupra altor organe. Ayurveda recunoaște unicitatea constituțională a fiecărei persoane, iar tratamentul se bazează pe restabilirea echilibrului dintre cele trei principii vitale fundamentale. Înțelegând necesitatea și importanța păstrării armoniei dintre conștiință și trup, specialiștii în practica ayurvedică oferă soluții pentru tratarea cauzei profunde care produce îmbolnăvirea. Interesul manifestat al cercetătorilor din domeniul medical pentru proprietățile curative ale plantelor ayurvedice și încrederea tot mai sporită în puterea terapeutică a plantelor medicinale este susținută de blândețea cu care acestea acționează asupra organismului și, în același timp, de eficacitatea lor orientată către cauză.
Din multitudinea de produse atent studiate de specialiștii noștri vă supun atenției următoarele:
TRIFYLA™ este obținut din amestecul a trei fructe (Emblica officinalis, Terminalia chebula și Terminalia belerica), cunoscute pentru conținutul foarte bogat de fitonutrienți benefici sănătăţii și funcționării normale a sistemului digestiv. Asigură o digestie optimă prin normalizarea acidității gastrice, a secreției și enzimelor digestive. Menținerea tranzitului intestinal normal asigură restabilirea frecvenței și consistenței scaunelor, cu eliminarea din tubul digestiv a toxinelor, echilibrând astfel procesul natural de detoxifiere. Ajută la asimilarea nutrienților și la eliminarea produșilor nedigerați. Datorită controlului asupra bacteriilor și fungilor contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale, cu rol esențial în procesele digestive şi în reglarea imunităţii.
DAITAB™- contribuie la menținerea concentrației normale de glucoză în sânge prin: reglarea secreției de insulină de la nivelul pancreasului, creșterea utilizării periferice a glucozei, inhibarea absorbției glucozei din intestin. Susține metabolismul lipidic și proteic (dereglate în cazul diabetului). Fitonutrienții activi au rol important în prevenirea complicațiilor cronice cauzate de hiperglicemie, care se manifestă la nivelul sistemului nervos (neuropatie), urogenital (nefropatie), cardio¬vascular (angiopatie) și al ochilor (retinopatie). Antioxidanții din extractele din plante neutralizează radicalii liberi, susțin imunitatea și respirația celulară, întârzie procesele degenerative și evoluția unor boli cronice cauzate de stresul oxidativ.
SLEMOL™ - complex de plante ayurvedice care contribuie la menținerea unei siluete armonioase, specifice tipologiei constituționale, a greutăţii normale a corpului și a unui echilibru fizic și psihoemoțional optim. Ajută la reglarea apetitului și optimizează procesele digestive şi tranzitul intestinal. Complexul de substanțe bioactive stimulează procesele de detoxifiere la nivel hepatic prin susținerea sistemului enzimatic endogen și a fluxului biliar. Contribuie la reducerea transformării glucidelor în lipide și crește nivelul energetic al organismului, prin intensificarea arderii grăsimilor la nivel celular, menținând greutatea corporală normală prin susținerea funcționării optime a sistemului endocrin și a echilibrului metabolic natural, fiind îmbunătățite tonusul și sănătatea organismului
STAR INTERNATIONAL MED
www.ayurmed.ro
www.star-ayurveda.ro
natural@star-ayurveda.ro
0722 750 111
021 313 94 81