4
None

Altă pandemie care omoară în tăcere: virusul hepatitei C

Referitor la infecțiile cu virusul COVID-19, avem internați la „Matei Balş” pacienți cu forma mai complicată a acestuia, la care bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile, a afirmat profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului. Să sperăm că nu vom ajunge unde este Italia, ca întindere și efecte ale pandemiei, dacă populația va înțelege să respecte mai ales restricțiile de circulație și igienă anunțate.
Dar, o altă pandemie la care vreau să mă refer o reprezintă hepatita C, care afectează anual peste 180 de milioane de locuitori de pe toate continentele, din care circa 167.000 sunt decese de cancer hepatic și 326.000 de ciroză, ambele cauzate de hepatita C. România are o rată de pozitivitate pentru virusul hepatitei C de circa 1,9 % dintr-un procent de 3,4% care sunt depistați cu anticorpi. Prezența anticorpilor împotriva virusului hepatic denotă faptul că pacientul a trecut prin infecția cu acest virus. Din acest motiv trebuie să facem viremia (detectarea cantitativă a ADN-ului din plasmă) pentru acest virus iar din punct de vedere al viremiilor pozitive procentul este de 1,9% - ceea ce ne situează în limitele mediei europene.
Începând din aprilie 2018, în contractul cadru, medicul de familie are posibilitatea să testeze gratuit pacienții atât pentru virusul hepatitei B, cât și pentru virusul hepatitei C, adică să determine anticorpii antivirus hepatitic C. Acest test este bine să fie făcut deoarece pentru virusul hepatitic C avem la dispozitie terapii care vindecă pacientul și îl scapă de acest virus, iar pentru virusul hepatitei B în momentul de față avem terapii care țin virusul supresat, îl fac nedetectabil, prin urmare boala de ficat nu progresează și practic conservă starea de sănătate a pacientului.
Creșterea numărului de infecții virale în lume este legată de creșterea speranței de viață, care atrage după sine comorbidități dar și de necesitatea de îngrijire a acestor pacienți.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha