11
None

„Speranța de viață a unui individ este egală cu speranța de viață a celui mai slab organ din componența sa”

Interviu realizat cu Prof. Dr. Ioan Nedelcu, Președinte Congres Dermatologie Corectivă și Estetică Medicală, Vicepreședinte AMAA

Ce legătură există între bolile metabolice și medicina anti-aging?
Bolile metabolice reprezintă una dintre căile de îmbătrânire accelerată a organismului și de aici rezultă legătura dintre bolile metabolice și terapiile  anti-aging.  Stilul de viață, dieta, expunerea la acțiunea factorilor fizici și biologici sunt doar aspecte ale îmbătrânirii . Controlul acestor factori reprezintă unul dintre pilonii de bază ai îngrijirilor anti-aging. Să nu uităm că speranța de viață a unui individ este egală cu speranța de viață a celui mai puțin performant organ din organism și acest organ trebuie diagnosticat corect.  De aceea toate eforturile terapeutice vor fi canalizate pentru sporirea speranței de viață a acestui organ.
Stres-ul face parte dintre factorii acceleratori ai îmbătrânirii generale dar și a declanșării și întreținerii episoadelor evolutive ale diverselor boli generatoare de scurtare a speranței de viață și de reducerea calității vieții unui pacient.

Considerați că tratamentele anti-aging pot fi o terapie pentru pacient?
Tehnicile de estetică medicală sunt favorizate de faptul că efectul lor se vede imediat, chiar dacă reprezintă doar “o tehnică de păcălire a ochiului” fără efect asupra speranței de viață ci doar din punct de vedere al confortului imediat al pacientului. Pe cale de consecință, aceste tehnici s-au impus și sunt din ce în ce mai mult solicitate. Terapiile anti-aging sunt lungi, cer o pregătire holistică a medicului, necesită echipe interdisciplinare de specialiști, analize scumpe și de mare rafinament care se pot face doar în laboratoare de înaltă calitate, terapiile sunt la fel de scumpe iar rezultatele se constată atunci când cel care a avut înțelepciunea să apeleze la terapiile anti-aging se va vedea mult mai tânăr și mai sănătos decât colegii și prietenii de generație.

Care considerați că ar putea fi metodele de prevenție împotriva îmbătrânirii premature?
Îmbătrânirea are două componente esențiale. O componentă determinată genetic, așa-zisul “ceas biologic” care recent a fost modificat în “ceas epigenetic” și pe care îl putem influența, dar mai greu, și o a doua componentă, cea dependentă de stilul de viață, de alimentație, de  nivelul de stres, de intoxicația cu metale grele, de agresiunea  biologică, de inflamația cronică tisulară și acidoza tisulară generatoare de  boli cu mecanism autoimun, infecții cronice și/sau proliferări celulare maligne. Controlul tuturor acestor factori reprezintă, în ultimă instanță, acțiuni profilactice de prevenire a îmbătrânirii precoce. Să nu uităm că practic, îmbătrânirea începe din viața intrauterină și se accelerează după naștere. Cei care au înțelepciunea de a porni terapiile anti-aging cât mai precoce, vor înregistra cele mai bune rezultate pentru că terapia de profilaxie a îmbătrânirii trebuie să înceapă atunci când organismul are suficiente rezerve biologice pe care să le putem folosi pentru a da viață anilor și o calitate a vieții cât mai bună.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha