58
None

Revizia chirurgicală în protezele de șold infectate

D. Sălcudeanu, D. Marton, P. Fodor, N.Scoupi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Târgu Mureş

Infecția unei proteze de șold compromite rezultatul funcțional și uneori prognosticul vital al pacientului. Particularitatea în chirurgia protetică a șoldului este apariția unei infecții profunde, torpide, uneori asimptomatică. Datorită situării profunde a articulației, manifestarea clinică este tardivă și împiedică o intervenție chirurgicală precoce.

Operația de protezare a șoldului este una din cele mai eficace intervenții chirurgicale ortopedice. Cea mai severă complicație în artroplastia coxo-femurală este infecția profundă postoperatorie (0,5-1%). Tratamentul unei proteze infectate are costuri de 4X mai mari decât a unei proteze de primă intenție. Ținând cont că raportul între protezele primare și revizii a ajuns la 60/40 din totalul artroplastiilor (în unele țări), infecția postoperatorie are un impact mare social și economic.

Cele mai bune rezultate în tratamentul acestei complicații se obțin numai printr-o abordare pluridisciplinară: ortoped, medic imagistică medicală, microbiolog, infecționist, anatomopatolog, clinician.

Chiar dacă rata complicațiilor infecțioase postoperatorii este sub 1% din numărul bolnavilor tratați în decursul celor 12 ani, cred că statistica în ce privește procentul infecțiilor postoperatorii nu este concludentă, având în vedere proveniența neuniformă și migrația bolnavilor.

Responsabilitatea acestui tip de operație (protezarea șodului) este foarte mare, pe de o parte pentru că numărul operațiilor crește, iar pe de altă parte crește procentual numărul infecțiilor cu germeni rezistenți la tratamentul cu antibiotic (superbacteriile), grevată și de apariția infecțiilor cu Clostridium dificile, excretor de exotoxină asociată tratamentului cu antibiotic. Uneori, această complicație poate să apară și după tratamentul profilactic cu antibiotic.

Diagnosticul de infecție profundă postoperator este ușor de stabilit dar greu acceptat.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha