Interviu realizat cu Prof. Dr. Ioana Grințescu, Șef Secție Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență București
Conduc Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență București din anul 2003. Este o unitate de terapie intensivă polivalentă, cu 35 de paturi, ce se ocupă de bolnavi critici cu patologie medicală, chirurgicală, neurochirurgicală, politraumatizați și pacienți septici. Activitatea fiind extrem de complexă este asigurată de un colectiv format din medici de anestezie și terapie intensivă, psiholog, fiziokinetoterapeuți, asistenți medicali, personal medical auxiliar și registrator medical. De asemenea, trebuie subliniat faptul că medicii clinicii noastre asigură întreaga activitate anestezică a spitalului, în blocurile operatorii de chirurgie generală, ortopedie, chirurgie plastică, neurochirurgie, chirurgie toracică, chirurgie ORL și BMF, chirurgie cardio-vasculară și departament de urgențe chirurgicale. Suntem implicați și în îngrijirea pacienților din compartimentele de terapie intensivă cardio-vasculară, unitatea de îngrijire a pacienților cu arsuri grave și saloanele de îngrijire post-operatorie a pacienților cu comorbidități multiple.
Clinica noastră îngrijește pacienți extrem de gravi, mulți dintre aceștia venind prin transfer din spitale regionale, ceea ce presupune pregătirea în permanență pentru urgențe de o maximă gravitate. Secția este dotată cu aparatură modernă de ultimă generație, obținută prin programe comune ale Ministerului Sănătății și ale Băncii Mondiale, dar și din resurse proprii. Această tehnologie medicală de vârf, ne permite aplicarea de proceduri medicale avansate, conform cu recomandările internaționale. Astfel, fiecare pacient poate beneficia de monitorizare invazivă complexă, metode de ventilație mecanică, terapie de substituție renală continuă la pat etc.
Îngrijirea unui pacient cu traumă multiplă
O parte importantă a activității noastre clinice este îndreaptată către pacientul politraumatizat, secția noastră fiind un centru de excelență pentru îngrijirea acestor bolnavi (Unitate de Urgență de Primă Linie). Preocuparea noastră constantă a fost crearea unor protocoale de diagnostic și tratament a acestei patologii și actualizarea continuă a acestora.
Managementul definitiv al acestor pacienți (actul anestezico-chirurgical) începe în sala de operaţie şi este continuat apoi în terapia intensivă. Anestezia la pacienţii cu politraumatism reprezintă una dintre cele mai mari provocări, pentru că medicul anestezist trebuie să îngrijească un pacient despre care nu deține informații, care de cele mai multe ori este instabil hemodinamic și respirator şi care ar putea prezenta comorbidităţi evidente, care cresc riscul anestezic. Monitorizarea hemodinamică, corectarea dezechilibrelor fluido-coagulante și suportul nutrițional reprezintă elemente esenţiale. Lucrând într-un spital de urgență, managementul acestor cazuri complexe este realizat de echipe multidisciplinare, fiecare având un rol bine stabilit în algoritmul terapeutic al pacientului.
Programul național de transplant de organe și țesuturi
Pot să va spun că am făcut parte din echipa care a introdus algoritmele de identificare, diagnostic, menținere și anestezie destinate potențialului donor de organe aflat în moarte cerebrală. Aceste protocoale sunt extrem de riguroase, sunt standardizate, fiecare membru al echipei noastre le cunoaște în amănunt, astfel încât procesul de diagnosticare nu permite loc de greșeală. De asemenea, există definiții clare ale parametrilor ideali pe care le folosim pentru acești pacienți, referitoare la menținerea perfuziei organelor ce urmează să fie transplantate și a modalităților farmacologice optime necesare, în vederea menținerii funcției acestor organe în limite normale pentru prelevare și pentru transplant.
În clinica noastră s-a efectuat prima prelevare multiorgan din țara noastră și am făcut parte din echipa care a asigurat partea de anestezie și terapia intensivă pentru primele transplante de cord din România.
Importanța nutriției în îngrijirea pacienților critici
Nutriţia clinică reprezintă un aspect vital al managementului pacienților critici. Aceasta presupune administrarea substratelor nutritive în scop medical, sub forma unui suport nutriţional specializat, la pacienţii spitalizaţi, prescris şi monitorizat de către o echipă medicală specializată (echipa de suport nutriţional) sau de către un medic cu educaţie specială în nutriţia clinică. Suportul nutriţional se poate administra pe cale enterală sau parenterală. Nutriţia enterală include alimentarea pe sonda intragastrică sau intrajejunală, cât și suplimentele orale nutritive, iar nutriţia parenterală presupune administrarea intravenoasă (pe un cateter venos central sau pe un cateter periferic) a substanțelor nutriţionale. Formulele enterale conţin atât macronutrienţi (proteine, lipide, carbohidraţi, apă şi electroliţi), cât şi micronutrienţi (vitamine şi oligoelemente), în timp ce soluţiile parenterale nu conţin micronutrienţi, aceştia trebuind adăugaţi ulterior, în funcție de necesarul nutrițional al pacienților. La ora actuală dispunem de tehnologii avansate și în acest domeniu, pompe de alimentație, diverse tipuri de sonde, precum și preparate adaptate specificului metabolic și necesarului nutrițional ale unor patologii distincte (diabet, boli hepatice, pancreatite, boli renale, patologii intestinale etc).