Sistemul vizual are un rol esențial în desfășurarea activităților zilnice. În acest sens consultații oftalmologice și anumite investigații specifice trebuie efectuate în anumite momente pentru a asigura menținerea unei calități a vieții corespunzătoare.
La copii
Prima examinare oculară de rutină este efectuată de către medicul neonatolog sau de către pediatru, încă din prima zi de viață a copilului. În cazul în care constată o problemă, vor recomanda un consult oftalmologic de specialitate. Dacă nu există niciun motiv de îngrijorare, atunci prima examinare oftalmologică poate fi făcută începând cu vârsta de 6 luni, cu un aparat special numit PlusOptix. De asemenea, în jurul vârstei de 3-4 ani, atunci când copilul colaborează, este indicată o altă consultație oftalmologică, urmată de una pe la 6 ani și ulterior, din doi în doi ani. Controlul oftalmologic la copii permite depistarea precoce a anumitor afecțiuni (vicii de refracție, strabism, ambliopie) și tratarea lor din timp, astfel încât să se evite instalarea unui handicap vizual cu repercusiuni la vârsta școlară sau chiar și mai târziu.
La adulți
La maturitate, chiar și persoanele care văd sau au văzut bine toată viața au nevoie de un screening oftalmologic complet, deoarece sunt anumite afecțiuni care pot surveni mai târziu în viață; dacă sunt descoperite la timp, evoluția lor poate fi oprită prin tratament.
Presbiopia este un fenomen fiziologic ce presupune o scădere progresivă a puterii de acomodare a cristalinului; drept consecință scade vederea la aproape. Presbiopia afectează toate persoanele începând cu 40 de ani și poate fi corectată cu ochelari, lentile de contact, operație laser (PRESBYOND) sau operație cu implant de cristalin artificial multifocal.
Glaucomul apare după 40 de ani și afectează fibrele nervului optic, iar în lipsa tratamentului duce la pierderea progresivă a vederii. Având o evoluție lentă, cu menținerea unei acuități vizuale bune până în stadii avansate, pacienții ajung târziu la medic în lipsa unui screening adecvat. Prin diferite investigații, efectuate în jurul vârstei de 40 de ani, putem depista precoce glaucomul și putem instaura tratamentul la timp, astfel încât să încercăm să oprim evoluția acestuia și să menținem vederea la un nivel bun.
Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulții de peste 55 de ani. Opacifierea cristalinului determină apariția unei vederi neclare. Diagnosticul se pune în cadrul unui examen oftalmologic ce presupune: verificarea acuității vizuale, examen biomicroscopic al polului anterior, examen fund de ochi cu dilatare. Singurul tratament eficient este operația, în cadrul căreia se înlocuiește cristalinul opacifiat cu unul artificial cu care pacientul va vedea bine.
Degenerescența maculară legată de vârstă cauzează pierderea sau încețoșarea vederii centrale, afectând macula, partea centrală a retinei. Pentru diagnostic sunt necesare: examen fund de ochi cu evaluarea maculei și modificărilor existente la acest nivel, test Amsler, ce presupune descrierea liniilor testului, privit cu fiecare ochi în parte. Nu există un tratament curativ, dar există anumite opțiuni terapeutice care pot încetini progresia bolii.
Astfel, consultul oftalmologic este important pentru a menține o vedere bună. În cazuri precum ochi roșu, senzație de nisip în ochi, dureri oculare, scăderea bruscă a vederii, este recomandat consult oftalmologic de urgență, deoarece sunt situații în care fiecare moment contează. De asemenea, anumite afecțiuni generale ale organismului (de exemplu diabetul, hipertensiunea arterială) necesită și urmărire oftalmologică periodică.
www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro