59
None

Inteligența artificială și reumatologia – un parteneriat în prezent și viitor?

„Orice pare imposibil înainte de a fi descoperit.” Nelson Mandela

Inteligența artificială (IA) a devenit în secolul XXI și în special în era pandemiei SARS-CoV-2 un partener al cadrelor medicale. Inteligența artificială este capacitatea unei mașini de a reproduce/de a imita comportamentul uman precum: capacitatea de învățare, planificare, raționamentul, capacitatea de a rezolva probleme, creativitatea, manipularea, capacitatea de mișcare, capacitatea de percepție și de a reproduce cunoștințele înmagazinate.

Inteligența artificială în domeniul medical este fie încorporată – roboți medicali, drone, fie de tip software, reprezentată de motoare de căutare, programe de cuantificare în domeniul imagisticii,  aplicații precum Rheuma Helper sau asistenți virtuali de tip „chat bots”.
De ce IA și reumatologie? Răspunsul ar putea fi unul complex, dar obiectivele sunt simple, adică creșterea calității vieții pacientului prin oferirea unui tratament personalizat care ar putea fi realizat cu ajutorul capacității de sinteză a IA.
IA s-a impus inițial în domeniul patologiei musculo scheletale și neurologice cu ajutorul exoscheleților.
Piața roboticii cu destinația reabilitare medicală a luat amploare în ultimii ani. Aceasta implică atât eforturi fizice, psihice cât și financiare, atât ale pacientului și familiei acestuia cât și ale echipei de reabilitare robotică.
Recuperarea pacienților cu disfuncții neurologice dobândite, precum: leziuni spinale complete și incomplete sau atac vascular cerebral (AVC) a căpătat valențe noi cu introducerea robotizării în planul de recuperare, adică a exoscheleților robotici. Scopul principal al utilizării exoscheleților a fost ameliorarea calității vieții individului prin creșterea independenței acestora. În ciuda studiilor limitate ca număr de pacienți, beneficiile acestora au fost următoarele: ameliorarea parametrilor cardio metabolici, corectarea echilibrului, a mersului, posibilitatea pentru pacienții tetraplegici de a se ridica și a menține poziția de ortostatism precum și de a se angrena în mers, cu ameliorarea vitezei (ex. creșterea de la 0.1m/sec. la 0.7m/sec.), ameliorarea tonusului muscular, a sistemului osos, ameliorarea leziunilor de decubit și scăderea în greutate (creșterea în greutate este o consecință a imobilizării prelungite). Rezultatele obținute au fost un punct de referință în dezvoltarea de noi exoscheleți în reabilitarea medicală dar și a unor generații modificate ulterior pentru uzul propriu al pacientului.

Exoscheleții sau exoscheleții robotizați
Conform terminologiei anglo-saxone sunt unități robotice portabile sau de tip costum, controlate cu ajutorul unui software care manipulează un sistem pneumatic, motorizat de leviere sau hidraulic cu scopul de a restabili locomoția. Ei pot oferi independența dorită de pacienții cu leziuni spinale incomplete sau complete sau a pacienților care au suferit un atac vascular cerebral; aceștia fiind capabili să îndeplinească anumite activități individuale sau de zi cu zi (ex.: vizite medicale, cumpărături, întâlniri de socializare) ameliorându-și capacitatea fizicală.


Exoscheletul este un organism complex format din om, robot cuplate de inteligența umană și artificială.
Pe piața medicală există mai multe tipuri de exoscheleți, dar datorită costurilor ridicate, a lipsei de decontare din partea asigurărilor publice și private și a modelului/modului de implementare (antrenament specific din partea manipulatorului), momentan utilizarea lor este redusă. Acest lucru asociat cu limitarea studiilor de tip cohortă, cu design diferit care să sublinieze ameliorarea calității vieții și sănătății, nu ar trebui să fie descurajator în introducerea acestei proceduri în recomandările de reabilitare a pacienților cu diferite deficite neuro-musculoscheletale.
Exoscheleții dedicați recuperării trenului posterior, a membrelor inferioare sunt cei mai răspândiți. Ei au fost dezvoltați pentru: a reabilita mersul (ex. îmbunătățirea forței musculare, a motricității și a mersului); a asista mersul (ex. pacienți cu absența sau deficitul funcției motorii și/sau senzitive a membrelor inferioare – recâștigarea asistată a capacității de a se ridica, de a se așeza, de a merge); a augmenta capacitatea fizică (ex. creșterea forței musculare).
Exoscheleții pot fi utilizați pentru: reabilitarea mersului (Lokomat, ALEX, ExoGT), asistarea mersului (ReWalk, Vanderbilt, CHUK-EXO, SuitX Phoenix), augmentarea forței musculare (BLEEX, Exohiker, ExoClimber, Human Universal Load Carrier, HAL, HEXAR).
Majoritatea afecțiunilor reumatologice sunt caracterizate de inflamație și/sau imunitate care asociază o patofiziologie complexă responsabilă de evoluția imprevizibilă a acestora. Introducerea învățării automate (IA) – machine learning, o ramură a IA adică a utilizării unor programe informatice capabile de a simula/genera o evoluție și de a identifica factorii de risc coroborând datele obiective și subiective ale pacientului cu literatura de specialitate o reprezintă verosimil viitorul managementului reumatologic.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha