53
None

CE ESTE SFORĂITUL?

Sforăitul este zgomotul produs prin vibraţia structurilor din partea superioară a aparatului respirator în timpul respiraţiei.

În mod caracteristic apare în somn şi mai ales în inspir (la intrarea aerului în căile respiratorii) datorită îngustării căilor aeriene superioare în timpul somnului.

În unele cazuri zgomotul produs de sforăit poate fi uşor, alteori deosebit de puternic şi neplăcut. Poate atinge zeci de decibeli, fiind perceput de la distanţă chiar prin pereţi, ceea ce duce la probleme relaţionale.

Structurile care vibrează sunt uvula (lueta sau „omuşorul”) şi vălul palatin (palatul moale, care constituie acoperişul cavităţii bucale şi de care atârnă omuşorul).

Fluxul de aer care intră pe nas sau pe gură în somn poate deveni turbulent, străbătând cu greutate căile aeriene superioare, din mai multe cauze posibile.

Iată câteva din cauzele sforăitului:

  • Scăderea elasticităţii pereţilor gâtului
  • Poziţia mandibulei (prea mică sau poziţionată posterior în raport cu restul oaselor feţei, ceea ce împinge limba şi alte structuri moi spre fundul gâtului)
  • Acumularea de grăsime în jurul gâtului, ceea ce comprimă căile respiratorii din exterior, ca un manşon
  • Obstrucţia nazală, care crează turbulenţe la intrarea aerului (polipi, deviaţie de sept, cornete nazale hipertrofiate)
  • Mărirea amigdalelor sau prezenţa unor ganglioni limfatici mari sau a unor tumori care îngustează gâtul
  • Medicamente (somnifere) sau alcool care relaxează muşchii dilatatori ai faringelui şi scad sensibilitatea la acest nivel
  • Poziţia pe spate, care predispune la îngustarea căilor respiratorii.

Uneori, dacă suma acestor factori depăşeşte capacitatea locală de apărare împotriva asfixiei, gâtul se poate închide în mod repetat în somn, episoadele de sforăit fiind întrerupte de pauze respiratorii numite apnei (o apnee = o pauză respiratorie).

În timpul stării de veghe suntem capabili să controlăm voluntar felul în care respirăm, dar în somn suntem pe „pilot automat”. Astfel, factorii care ne fac vulnerabili la probleme respiratorii ne afectează mai mult în timpul somnului decât în starea de veghe.

Dincolo de jena socială, sforăitul poate fi o adevărată problemă de sănătate.

Sforăitul patologic

Este numit și ronchopatie reprezintă sforăit puternic ce ocupă peste 5% din timpul de somn şi apare frecvent în cursul nopţii – peste 30 de zgomote pe ora de somn.

Peste 300 de zgomote pe ora de somn reprezintă sforăitul patologic sever, cu o intensitate de 45 -60 de decibeli (intensitatea unei conversaţii obişnuite), mai multe nopţi pe săptămână.
Sforăitul habitual desemnează sforăitul ce apare sistematic, în mod curent, dar nu se însoţeşte de pauze respiratorii de tip apnee.

Sforăitul este o cauză recunoscută de privare de somn. Consecințele sforăitului pot fi:

  • somnolenţa diurnă,
  • tulburările de concentrare şi comportament cu iritabilitate şi agresivitate,
  • tulburări de dinamică sexuală (impotenţă),
  • risc de evenimente cardiovasculare acute (+34% pentru infarctul miocardic şi +67% pentru accidentul vascular).

Statisticile privind sforăitul

Cel puţin 50% din adulţi sforăie, iar între 60 şi 65 de ani 60% din bărbaţi şi 40% din femei sforăie frecvent.

Știați că un sforăit puternic poate atinge 85 decibeli?
Comparați cu o mașină de spălat care produce 70 dB, un aspirator care ajunge la 80dB și un storcător de fructe care produce cam 90dB.

Și astfel vă dați seama cam cât de deranjant este pe termen lung pentru partenerul Dvs.
Însă, dincolo de acest aspect și de jena socială, sforăitul poate fi o adevărată problemă de sănătate.

Așadar, vă recomandăm să fiți atenți la somnul partenerului sau partenerei Dvs.

Dacă depistați din timp anumite semne care vă pun pe gânduri, nu ezitați să mergeți la un medic pneumolog cu Competență în Somnologie.

În cazul în care nu știți în zona Dvs un asemenea medic pneumolog cu Competență în Somnologie, sunați la Call Center VitalAire România 0757.20.20.40.

Noi vă vom îndruma către cel mai apropiat medic din zona Dvs.

Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress. 


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha