54
None

Depresia în puține cazuri nu este asociată cu boli somatice

Complicații și comorbidități – tema ediției II a Conferinței “Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.)”

Pe 13-14 mai 2016 Houston NPA organizează la București (Hotel Ramada Parc) Conferința Națională “Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.)”. Ediția II se concentrează pe “Complicații și comorbidități”, fiind o manifestare cu un puternic caracter interdisciplinar.  

„În spital în ultimii ani pacienții cu tulburări psihice au din ce în ce mai frecvent afecțiuni somatice comorbide. Fie că le cunoaște și le declară de la internare, fie că sunt diagnosticate pe perioada internării, sigur este că numărul consultațiilor cerute de medicii cu specialitatea psihiatrie către alți medici (și invers) a crescut considerabil. Aici includem afecțiunile cardiace, hepatice, dislipidemice, neurologice sau metabolice”a declarat pentru Houston NPA Prof. Univ. Dr. Mirela Manea, medic primar psihiatrie, Șef Secția Psihiatrie IV din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia”, UMF București, coordonator științific al Conferinței SAD din mai.

La eveniment sunt așteptați peste 300 medici, farmaciști, asistenți medicali/de farmacie, psihologi și psihoterapeuți. Prof. Manea afirmă că “tulburările psihice în puține cazuri nu sunt asociate cu alte boli somatice. De exemplu, depresia este o afecțiune care nu se oprește numai la creier. Ea determină evoluția nefavorabilă a infarctului de miocard și poate crește riscul de mortalitate. Diabetul zaharat are fluctuații mari ale glicemiei în cazul asocierii cu depresia, chiar dacă schema terapeutică pentru afecțiunea metabolică este efectuată corect. Un alt element important este înțelegerea faptului că medicația trebuie administrată atât timp cât este necesar și că oprirea medicației înainte ca simptomatologia să se remită, va determina o evoluție nefavorabilă a tuturor bolilor. Din aceste exemple se înțelege necesitatea implicării în realizarea schemei terapeutice a unei echipe care să cuprindă medici cu specialități diferite (psihiatrie, medicină de familie, neurologie, cardiologie, boli metabolice etc etc), dar și psiholog și psihoterapeut. De aceea susțin această conferință - facem pași importanți spre a construi și consolida aceste echipe”. Anul acesta manifestarea organizată de Houston presupune o serie de prezentări și studii de caz abordate interdisciplinar vineri, 13 mai, cât și sâmbătă, 14 mai.

Un rol important îl joacă medicii de familie, care pot fi aliații medicilor psihiatri în prevenirea și depistarea bolilor psihice.  Medicii de familie sunt prima verigă. Ei sunt cei ce pot sesiza simptome ale unor tulburărilor psihice, trimite la psihiatru pentru evaluare, diagnosticare și stabilirea unei scheme terapeutice.  În momentul întoarcerii pacientului la medicul de familie, acesta din urmă va continua administrarea medicației, monitoriza și înregistra evoluția. Rolul medicului de familie este deci unul foarte important fără de care actul terapeutic s-ar desfășura cu sincope și cu dificultate”.

Pentru a participa la eveniment, cei interesați achită o taxă: pentru medici si farmaciști acesta este cuprinsă între 130 lei și 160 lei, pentru psihologi/psihoterapeuti între 150-180 lei, iar pentru asistenți și rezidenți între 80 și 100 lei. Toate taxele sunt reduse până pe 25 aprilie 2016. Pentru înscrieri: carmen.stuparu@houston.ro , 0725.221.018, http://despre-depresie.ro/inscriere.

În demersul de organizare a conferinței “Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.)” Houston NPA îi invită alături pe toți cei interesați să comunice și să afle informații de actualitate despre complicațiile și comorbiditățile stresului, anxietății și depresiei, putând astfel influența major traseul pacientului și rata de succes a tratamentului, dar și pe cei care, în calitate de lectori, parteneri și susținători ai manifestării, pot deschide cu această ocazie noi căi de dialog și de informare, astfel încât impactul acestor tulburări de sănătate mintală asupra pacientului și asupra societății să fie cât mai mic.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha