Perspectiva pentru persoanele cu diabet de tip 2 care au și boli cardiovasculare este mai sumbră decât se cunoștea.
“Diabetul de tip 2, acompaniat de sindromul coronarian acut, necesită mult mai multă atenție, în special din perspectiva prevenirii unui alt eveniment cardiac major”, declară dr. Whilliam White, profesor la Centrul de Cardiologie al Centrului de Sănătate de la Universitatea din Connecticut.
Cel mai recent studiu efectuat în acest sens a inclus peste 5.300 de persoane cu diabet de tip 2 din toată lumea. Cei internați în spital din cauza unei insuficiențe cardiace congestive au înregistrat o rată de deces de 24- 28% în 18 luni. Rata de deces a fost de 5 ori mai ridicată decât cea înregistrată în cazul bolnavilor cu diabet de tip 2 care nu au necesitat spitalizare pentru o afecțiune cardiovasculară majoră.
Riscul de boli cardiace este de aproximativ 3 ori mai ridicat în rândul persoanelor cu diabet de tip 2 decât în rândul populației generale. În toate studiile viitoare referitoare la diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare, datele privind insuficiența cardiacă ar trebui analizate la fel de atent ca cele referitoare la accidentul vascular- cerebral, infarct sau angina instabilă.
Factorul comun pentru bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2 este, în principal, obezitatea. Însă și alte condiții medicale, precum presiunea arterială ridicată și nivelul crescut al colesterolului, contribuie la apariția acestor boli. În plus, cercetătorii sunt îngrijorați că anumite medicamente, utilizate pentru controlul nivelului zahărului din sânge la persoanele cu diabet, ar putea afecta inima.
Potrivit statisticilor, mai mult de 55% dintre decesele înregistrate în rândul persoanelor cu diabet sunt din cauza bolilor cardiovasculare. De asemenea, bolile cardiace apar la o vârstă mai fragedă în cazul persoanelor cu diabet și duc, deseori, la deces prematur.