48
None

Interviu cu Prof. Univ. Dr. Cristian Gheorghe, Președintele Consiliului Știinţific Naţional al Programului de Screening pentru Cancerul Coloretal

Prof. Univ. Dr. Cristian Gheorghe, Președintele Consiliului Știinţific  Naţional  al Programului de Screening pentru Cancerul Coloretal (ROCCAS), Manager al Programului ROCCAS II - Sud Muntenia, Președinte al Societăţii Române de Coloproctologie, fost Președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și al Societăţii Române de Endoscopie Digestivă ( SRED)

Care a fost cea mai mare provocare cu care v-aţi confruntat pe parcursul derulării proiectului de Prevenţie, depistare și tratament precoce pentru leziunile (pre)canceroase colorectale, ROCCAS II - Sud Muntenia?

Programul de screening pentru cancerul colorectal este considerat unul dintre cele mai dificile programe de screening conform aprecierilor experţilor în Sănătate Publică din Uniunea Europeană. Este un program cu 2 etape de screening pentru populaţia cu risc standard, asimptomatică prin testarea FIT (test imunologic pentru detectarea de hemoragii oculte în scaun) și apoi pentru cei pozitivi, colonoscopie cu sedare și polipectomie la cei cu polipi detectaţi colonoscopic).

În programul ROCCAS II - Sud Muntenia, finanţat din fonduri europene, persoanele vulnerabile/defavorizate din grupa de vârstă 50-74 de ani asimptomatice și cele simptomatice sau cu risc crescut (datorită antecedentelor personale sau familiale) au fost invitate să participe la screening. Un număr de 50.001 de persoane din 7 judeţe arondate Institutului Clinic Fundeni (Argeș, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călărași, Giurgiu, Teleorman) au răspuns pozitiv invitaţiei de participare în screening aceasta datorită unei activităţi susţinute, complexe care a implicat medici de familie, organizaţii non-guvernamentale (Renașterea și Sastipen), medici gastroenterologi, asistenţi medicali și sociali, autorităţi locale și mass media.Cea mai mare provocare a fost să convingem de necesitatea screeningului și apoi să aducem persoanele pentru testarea FIT iar pe cei pozitivi să-i pregătim cu purgative și -i aducem la explorarea colonoscopică. Această activitate, care a însemnat în primul rând educaţie i-a implicat pe toţi cei menţionaţi anterior și, de asemenea a necesitat transportul, unui număr însemnat de persoane testate FIT pozitiv, cu autoturisme ale ONG-urilor, la Centrul pentru screeningul cancerului colorectal din Institutul Clinic Fundeni pentru colonoscopie, polipectomie și retur. În programul ROCCAS II - Sud Muntenia, am avut o proporţie surprinzător de mare de persoane care au returnat testele FIT, aproape 90% (am primit de curând felicitări pentru acest indicator de la Organizaţia Mondială de Gastroenterologie); cei cu teste pozitive au fost 5,78%, prezentări la colonoscopie dintre cei FIT pozitivi 42% (un procent care trebuie îmbunătăţit ulterior), iar leziuni (polipi adenomatoși și cancere la cei care s-au prezentat la colonoscopie la 63%). De menţionat că pacienţii cu cancer colorectal din această populaţie au fost în jur de 10% (23 de pacienţi), jumătate dintre ei beneficiind de rezecţie endoscopică iar către chirurgie au fost îndrumaţi 16 pacienţi toţi în stadiu precoce.

Va fi o extindere a proiectului ROCCAS la nivel naţional?

Proiectul ROCCAS a început în 2019 și se încheie în decembrie 2023; în proiectul ROCCAS II Sud - MUNTENIA prima persoană supusă screeningului a fost în noiembrie 2022 (între 2019-2022 a fost perioada de organizare a proiectului, am ţinut cursuri, s-au efectuat achiziţii și a fost perioada pandemică COVID), iar prima colonoscopie a fost efectuată în noiembrie 2023.

În momentul de faţă pregătim extensia proiectului ROCCAS la nivel naţional, prin întâlniri săptămânale virtuale cu medicii din Centrele Universitare din Cluj, Iași, Timișoara, Târgu Mureș care vor coordona programul ROCCAS local. Este o activitate de organizare complexă la nivelul Clinicilor Universitare și la nivelul judeţelor arondate acestora; de asemenea suntem în pregătirea continuării proiectului în judeţele din sudul ţării, coordonate de Centrele Universitare din Craiova, București și Constanţa unde în decembrie 2023 se încheie activitatea din Proiectul ROCCAS II.

Care este rolul multidisciplinarităţii medicale în cadrul proiectului ROCCAS?

Multidisciplinaritatea este esenţială în cadrul proiectului. Sunt implicaţi medici de familie, gastroenterologi, endoscopiști cu competenţă în endoscopia nivel II, anesteziști, anatomopatologi, chirurgi. Fiecare specialitate medicală are un rol bine definit în cadrul proiectului pentru succesul final în prevenţie și tratament.

În calitate de manager de proiect, vă rog, o opinie personală referitoare la viitorul proiect ROCCAS!

Viitorul proiect ROCCAS va fi unul dificil prin amploarea la nivel naţional și aici este de stabilit amploarea resurselor umane, motivarea și apoi educaţia acestora (a medicilor și asistenţilor medicali) și totodată proiectul este dificil prin faptul că va fi adresat numai populaţiei defavorizate (conform finanţării europene); în proiectul ROCCAS pilot anterior pe care tocmai îl încheiem populaţia defavorizată reprezenta 50-60% din populaţia supusă screeningului conform indicaţiilor stabilite de Uniunea Europeană. De menţionat, de asemenea, că s-au schimbat criteriile populaţiei defavorizate la nivel european și acest lucru are implicaţii legate de recrutarea persoanelor prin activitatea autorităţilor locale și up-gradarea hărţii cu zonele defavorizate. Este o discuţie care poate ar merita o discuţie viitoare mai amplă. Din acest considerent poate apare o discriminare pozitivă având în vedere că populaţia non-defavorizată este lăsată în afara proiectului finanţat de UE. Pentru această populaţie, sunt convins că Ministerul Sănătăţii va face demersuri pentru finanţarea naţională a screeningului și astfel se vor completa cele două segmente populaţionale.

Sunt optimist în ceea ce privește screeningul cancerului colorectal în România printr-un start bun al proiectelor pilot din sudul ţării unde am reușit să convingem 200.000 de persoane să participe la testarea FIT și apoi cei pozitivi să vină într un număr acceptabil la explorarea colonoscopică.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha