48
None

Noutăți din Oncologie

Text preluat de la Revista Politici de Sanatate

Revista Politici de Sănătate și platforma Cancer Plan (www.cancer-plan.ro) vă pun la dispoziție o selecție de informații dedicate oncologiei - noutăți pe plan european, estimări cancer, provocările României, etc. Oncologia rămâne un domeniu prioritar, astfel încât orice discuție pe marginea acestei teme și orice informație oferită publicului dvs. este mai mult decât binevenită. Preluarea informațiilor nu presupune nicio obligație din partea dvs.
Noutăți europene:

În 2021, în UE au avut loc 227.000 de decese cauzate de cancerul pulmonar, 132.000 de decese cauzate de cancerul colorectal, 85.000 de decese cauzate de cancerul mamar și 68.000 de decese cauzate de cancerul de prostată. Cancerul pulmonar este de departe principala cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților, fiind responsabil pentru aproape un sfert din decese (23%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul de prostată (11%). În rândul femeilor, cancerul de sân este principala cauză de deces, fiind responsabil pentru aproximativ unul din șase decese prin cancer (16%), urmat îndeaproape de cancerul pulmonar (15%) și cancerul colorectal (11%).

- 19% dintre profesioniștii din domeniul cancerului se confruntă cu niveluri ridicate de epuizare
- 51% spun că cei care iau decizii în privința medicilor nu le pasă de bunăstarea lor
- 52% raportează că volumul lor de muncă pare „nesfârșit”
- 55% raportează că procedurile administrative le îngreunează munca
- 77% au raportat că muncesc adesea peste program 

Cancerul rămâne o provocare majoră pentru sănătate în Europa. În fiecare an, 2,7 milioane de oameni din UE sunt diagnosticați cu cancer, iar alte 1,3 milioane își pierd viața din cauza acestuia. ”Impactul economic este uluitor - peste 100 de miliarde de euro anual. Și în spatele acestor numere se află oameni reali, familii sfâșiate, vieți schimbate pentru totdeauna”, a afirmat prof. dr. Csaba Laszlo Degi, președinte European Cancer Organisation (ECO), pentru Cancer Plan. 

Proiectul smartCARE a anunțat lansarea prototipului său de card inteligent Cancer Survivor, un instrument digital conceput pentru a ajuta persoanele afectate de cancer. Dezvoltat în colaborare cu profesioniști  din domeniul sănătății, grupuri de susținere a pacienților și cu supraviețuitori ai cancerului, cardul inteligent abordează provocările critice cu care se confruntă aceștia. Acestea includ gestionarea efectelor tardive, efectelor secundare, complicațiilor, comorbidităților și provocărilor psihosociale care decurg din traseul lor de pacienți. Instrumentul este adaptat pentru a satisface nevoile lor din lumea reală, asigurând relevanța și utilizarea. 

Raportul Health at a Glance: Europe 2024 estimează că, pentru 2022, 1,3 milioane femei și 1,5 milioane bărbați vor avea un diagnostic de cancer. În rândul bărbaților, cancerul de prostată este cel mai frecvent diagnostic oncologic, reprezentând 23% din toate diagnosticele de cancer, urmat de cancerul pulmonar și colorectal (ambele 14%). La femei, cancerul mamar domină din punct de vedere al incidenței, reprezentând aproximativ 30% din cazuri, urmat de cancerul colorectal (12%) și cel pulmonar (9%).

Priorități naționale:

”Pentru perioada 2020-2040, incidența va crește global cu 6-7%, cu peste 10% la cancerul gastric, de pancreas, pulmonar, hepatic și colorectal, atât la bărbați, cât și la femei. La noi în țară, afecțiunile oncologice sunt caracterizate de o rată standardizată pe vârstă a mortalității mai mare decât media UE în 2020, de lipsa unor programe sistematice de screening și de numeroase provocări pentru pacienți și aparținători. Este nevoie de măsuri urgente în toate aspectele managementului bolii, de la prevenție, screening, diagnostic, acces la tratament și sprijin psihosocial, deoarece statisticile nu sunt deloc încurajatoare”, a declarat dr. Răzvan Curcă, președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR).  

Ministerul Sănătății a anunțat finalizarea unui program în valoare de 11 milioane de euro pentru dotarea unităților medicale cu echipamente specifice screeningului oncologic. Finanțat prin Proiectul Băncii Mondiale, programul aduce echipamente medicale în peste 60 de unități sanitare și centre regionale de screening din România.

 Despre noi:

Cancer-Plan este o platformă de informare în domeniul politicilor de sănătate europene și românești, al finanțării și al îmbunătățirii managementului afecțiunilor oncologice și hemato-oncologice, fiind o componentă esențială a proiectului “Împreună Învingem Cancerul”. Împreună, vrem să ne asigurăm că pacienții oncologici au acces la timp și la prețuri accesibile la cele mai bune medicamente, terapii și îngrijiri disponibile în Europa


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha