Respiratia noastră este ca o carte de vizită pentru imaginea de sine a fiecăruia.
Toată lumea suferă ocazional de respirație neplăcută.
Respirația urât mirositoare este o problemă comună care poate provoca suferințe
psihologice semnificative. Pentru că nimănui nu-i place să aibă o
conversație cu cineva care are o respirație neplăcută. Și noi înșine realizăm
când avem o respirație deranjantă ca miros. Și ne provoacă anumite
complexe și bariere mentale de comunicare cu cei din jur.
Există o serie de cauze potențiale și remedii disponibile.
Se estimează că 1 din 4 persoane au respirație neplăcută în mod regulat.
Cauzele potențiale ale respirației neplăcute
Să le luăm pe rând și să vedem fiecare dintre noi care este cauza reală a respirației urât mirositoare:
- Tutunul induce propriile tipuri de miros a cavității bucale și crește șansele de apariție a bolilor gingivale, care pot provoca și respirația urât mirositoare.
- Afecțiuni ale gurii, nasului și gâtului: infecțiile sau inflamațiile din nas, gât sau sinusuri pot provoca halitoză (respirație cu miros neplăcut).
- Depunerea tartrului, afecțiunile gingivale și cariile sunt ale cauze ale respirației neplăcute. Bacteriile și resturile alimentare care rămân printre dinți formează placa dentară care poate irita gingiile și poate provoca inflamații locale.
- Descompunerea alimentelor rămase printre dinți poate provoca diverse mirosuri. Unele alimente precum ceapa și usturoiul pot provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare.
- Dacă gura este uscată sau cu salivă puțină, mirosurile se pot acumula.
- Igiena dentară deficitară, fără un periaj corect neutilizarea aței dentare, poate fi o altă cauză a respirației urât mirositoare.
- Protezele dentare care nu sunt curățate în mod regulat sau în mod corespunzător pot adăposti, de asemenea, bacterii care provoacă halitoză.
- Respirația urâtă care persistă deși nu există o cauză evidentă la nivel bucal, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale, precum diabetul, infecția tractului respirator, sinuzita cronică, bronșita cronică, tulburările gastro-intestinale sau afecțiunile hepatice sau renale. Boala de reflux gastroesofagian este una din cauzele des întâlnite care poate provoca respirație urât mirositoare datorită refluxului regulat de acizi stomacali.
Modificări ale stilului de viață și remedii la domiciliu pentru o respirație proaspătă
- Periajul dentar corect
Să ne periem dinții de cel puțin 2 ori pe zi, de preferință după fiecare masă.
Schimbarea periei de dinți la fiecare 2 până la 3 luni este foarte importantă datorită bacteriilor care se pot strânge în periuța dentară. - Să ne periem limba: Bacteriile, alimentele și celulele moarte se acumulează în mod obișnuit pe limbă, în special la fumători sau la cei cu gura deosebit de uscată. Un periaj al limbii ori de câte ori ne spălăm pe dinți, poate fi deseori util.
- Peste zi, dacă nu ne putem face o curățare minuțioasă a dinților, clătirea frecventă cu apă potabilă sau guma de mestecat fără zahăr sunt opțiuni bune pentru o respirație proaspătă.
- Să folosim ața dentară: reduce acumularea de particule alimentare și placă pintre dinți. Periajul curăță doar aproximativ 60% din suprafața dintelui.
- Protezele dentare curate: pentru cei care folosesc proteze dentare, acestea trebuie curățate conform recomandărilor medicului stomatolog. Curățarea împiedică bacteriile să se acumuleze și să fie transferate în gură.
- Să evităm să avem gura uscată: să bem multă apă. Și să avem grijă la consumul de alcool și de tutun, ambele deshidratând gura.
- Să folosim guma de mestecat, de preferință fără zahăr, pentru că poate să ne ajute la stimularea producției de salivă.
- Să evităm ceapa, usturoiul sau mâncarea picantă atunci când știm că avem programate întâlniri importante.
- Să avem grijă la sucurile acidulate carbogazoase, cafea sau alcool – acestea sunt, de asemenea, legate de respirația urât mirositoare. În acest caz este clatirea gurii cu apă plată imediat după consumul acestor băuturi, pentru echilibrarea pH-ului natural al gurii.
- Să mergem la medic dacă avem o halenă cronică și nu mai scăpăm de ea. Dacă mirosul respirației persistă, în ciuda controlului tututror acestor factori, este recomandat să consultăm un medic pentru teste suplimentare care să excludă alte afecțiuni. Amigdalita, bronșita, sinuzita sau alte afecțiuni respiratorii nu trebuie tratate după ureche, băbește. Medicul specialist este singurul care poate pune un diagnostic de certitudine și ne poate recomanda un tratament corect, personalizat fiecăruia dintre noi.
- Pătrunjelul este un remediu popular popular pentru respirația urât mirositoare. Parfumul său proaspăt și conținutul ridicat de clorofilă sugerează că poate avea un efect dezodorizant.
- Se crede că sucul de ananas este cel mai rapid și mai eficient tratament pentru respirația urât mirositoare. Deși nu există dovezi științifice care să susțină această teorie, unele persoane susțin că funcționează. Se spune că dacă bem un pahar de suc de ananas organic după fiecare masă sau mestecăm o felie de ananas timp de unul până la două minute ne reîmprospătăm respiraţia.
- Să utilizăm apă de gură zilnic. În lipsa acesteia este recomandat să ne clătim gura cu soluția salină pentru a diminua bacteriile din cavitatea bucală. Soluţia salină se poate folosi pe post de apă de gură de 2-3 ori pe zi.
- Specialiștii spun că respirația bună se bazează pe un intestin sănătos. Probioticele, iaurtul sau kefirul restaurează echilibrul florei saprofite din intestinul nostru.