Consumul sucurilor îndulcite este asociat cu creşterea riscului bolilor coronariene, cât şi cu modificări negative ale lipidelor, factorilor inflamatorii - arată o analiză nouă făcută pe bărbaţii participanţi în Health Professionals Follow-up Study şi raportat de Dr. Lawrence de Konig şi colegii (Children's Hospital Boston) în 12 martie 2012 în revista Circulation.
Chiar şi consumul unei cantităţi moderate din aceste băuturi exagerat îndulcite, deci chiar şi un pahar pe zi poate creşte cu 20% riscul îmbolnăvirilor cardio-vasculare. “Riscul este substanţial şi are o importantă implicare de sănătate publică, având în vedere consumul crescând al acestor băuturi nu numai în USA dar şi în tările în curs de dezvoltare” spune Dr. Frank B. Hu unul dintre autori.
Cercetătorii nu au identificat acelaşi risc în cazul băuturilor “light” preparate cu îndulcitori. Sucurile dietetice au fost asociate în studii premergătoare cu obezitatea şi boli metabolice. Problema cu aceste sucuri este că au şi ele gust dulce foarte intens, ceea ce poate condiţiona dezvoltarea obiceiurilor populaţiei. Este o întrebare deschisă, dacă sucurile dietetice prezintă o reală alternativă la sucurile normale, dar pentru a da răspuns, este nevoie de mai multe date.
Dr Hu spune, că băutura cea mai bună este apa, ceaiul sau cafeaua. Nici sucurile de fructe nu se recomandă, pentru că si ele conţin o cantitate semnificativă de zahăr. Doar, eventual diluate cu apă.
Dr Hu spune că, deşi rezultatele actuale se aplică doar bărbaţilor, datele prealabile ale grupului de femei examinate în cadrul The Nurse's Health Study (din 2009) sunt comparabile, ceea ce sprijină şi creşte credibilitatea rezultatelor.
Inflamaţia poate fi modalitatea de acţiune
Dr. Hu şi colegii explică, că deşi multe studii au arătat legătura între consumul sucurilor îndulcite cu zahăr şi diabetul de tip 2, doar puţine cercetări s-au făcut în direcţia asocierii acestora cu bolile coronariene.
Grupul lor a analizat legătura între consumul sucurilor îndulcite cu zahăr şi a variantei lor “light” şi episoadele fatale şi nefatale de boli coronariene pe 42883 bărbaţi, participanţi în studiul mai sus menţionat. Începând din anul 1986, şi din doi în doi ani până în decembrie 2008, participanţii au răspuns la chestionare, despre obiceiuri de viaţă, regim alimentar. Analize de sânge au fost recoltate la jumătatea perioadei cercetate.
S-au găsit 3683 de cazuri de îmbolnăviri coronariene. Cei din vârf din punct de vedere al cantităţii consumate au avut un risc relativ de cu 20% mai mare, decât cei care nu erau mari consumatori. Datele au fost ajustate în funcţie de vârstă, fumat, activitate fizică, consum de alcool, consum de multivitamine, antecedente familiale, calitatea regimului alimentar, consum de energizante, BMI, schimbări de greutate şi dietă.
Ajustarea din punct de vedere al HTA, al dislipidemiei si DZ tip2 – raportate de pacienţi- nu au atenuat semnificativ aceste date, fapt care sugerează, că “sucurile îndulcite au un impact asupra riscului de boli coronariene peste factorii de risc tradiţionali” - spun cercetatorii.
Consumul sucurilor artifial îndulcite nu a fost asociat în mod semnificativ cu riscul bolilor coronariene.
Consumul sucurilor zaharate a fost de asemenea asociat cu creşterea trigliceridelor serice şi creşterea câtorva factori inflamatori – Proteina C reactivă, interleukina 6 (IL6) şi receptorul factorului de necroză tumorală 1 (TNFr1) dar şi cu scăderea de HDL colesterină, a lipoproteinei a, si a leptinei. “Inflamaţia este factorul cheie în patogeneza bolilor cardiovasculare şi cardiometabolice şi poate reprezenta o modalitate prin care aceste băuturi influenţeaza riscul CV” spune Dr.Hu şi colaboratorii.
Reducerea consumului de sucuri este un target uşor de realizat
Dr. Hu spune că în USA componenta principală a acestor sucuri super îndulcite este siropul de porumb- extrem de ieftin, ceea ce face ca şi aceste băuturi să fie “ridicol de ieftine” şi din acest motiv consumul lor este atât de ridicat, mai ales în grupurile socioeconomice mai sărace.
“M edicii ar trebui sa fie un exemplu pentru pacienţii lor” spune profesorul. Celor care deja suferă de o boală cardiacă, sau sunt într-o grupă cu factori de risc înalţi, medicul ar trebui să le recomande evitarea acestor băuturi. Este mult mai uşor renunţarea la acest obicei, decât cea de renunţare la fumat, sau începerea unor exerciţii fizice. Obiceiul consumului de băuturi îndulcite este unul la care se poate renunţa uşor.”
Această problemă este şi la noi una majoră, deoarece băuturile îndulcite au invadat piaţa şi mai ales copiii sunt cei care le consumă cu mare plăcere, acest lucru fiind facilitat şi de apariţia chioşcurilor care le desfac în apropierea şcolilor, reclamele de la televizor şi astfel se crează un obicei dăunător sănătăţii. Şi în plus nici nu sunt prea ieftine!
Părinţii, educatorii şi profesorii au o mare responsabilitate în a demonta acest obicei şi de a promova alimentaţia sănătoasă, din care aceste băuturi nu fac parte.
References de Koning L, Malik VS, Lellog MD et al. Circulation 2012; DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.111.067017. Available at: Heartwire 2012 Medscape, LLC
Traducere: Dr. Zsuzsanna Galfy, Medic Primar Medicină de Familie