30
None

Suplimentele orale nutriționale – un subiect neînțeles

Sunt dr. Irina Mateieș, medic primar medicină de familie și nutriționist și din 2014 mă ocup de nutriția pacienților oncologici.
Cu toate că malnutriția și pierderea masei musculare sunt probleme frecvente ale pacientului oncologic, acestea sunt, de multe ori, ignorate.
Pacientul cu cancer poate avea dificultăți în a-și atinge necesarul caloric și proteic dintr-o multitudine de motive – volumul de alimente pe care îl poate mânca se reduce, apar dificultăți de masticație și deglutiție, etc.
O recenzie publicată în 2022 în revista Nutrition - cu titlul Dietary choices after a cancer diagnosis* (1) ne arată că alegerile pacientului oncologic, din păcate, nu sunt în concordanță cu nevoile sale. Adesea pacienții aleg recomandările utile în prevenție, pentru persoanele sănătoase, în loc de recomandările din ghidurile de nutriție oncologică. Prin urmare pentru a contracara lipsa de informare corectă și avalanșa de informații incorecte din zona de social media, pacientul are nevoie în primul rând de consiliere nutrițională.
În consultație pacientul află cum poate să modifice consistența alimentelor astfel încât să le poată mânca cu ușurință și cum să aleagă alimentele care îi pot oferi, cu un volum mai mic, aportul caloric și proteic mai mare.
Dacă acest prim pas nu este suficient, pasul următor ar trebui să fie adăugarea de suplimente orale nutritionale (găsite și cu denumirea de alimente dietetice speciale). Acestea sunt produse concentrate, complete din punct de vedere nutritiv, cu un aport crescut de calorii și proteine, pe lângă restul nutrienților necesari. Ele se pot găsi sub formă lichidă, gata preparate sau sub formă de pudră. De asemenea, acestea au diferite gusturi, existând chiar și variante cu gust neutru.
Ele reprezintă un ajutor excelent pentru combaterea deficitelor din alimentația pacienților oncologici. Ce am putut observa, în cei aproape nouă ani de lucru în domeniu, este că pacienții la risc de malnutriție care le folosesc reușesc, mai ușor, să prevină pierderea de kilograme și de masă musculară. Educarea pacientului legat de necesitatea existenței în dieta zilnică atât a proteinelor cât și a carbohidraților este foarte importantă. De asemenea, pacientul trebuie să înțeleagă că supradozarea cu anumite vitamine poate să reprezinte o problemă, dar că acest lucru nu se poate întâmpla cu suplimente orale nutriționale, atâta timp cât ele sunt folosite conform recomandărilor.
Complianța pacientului este ceea ce aduce succesul utilizării suplimentelor orale hipercalorice. Am un exemplu, din experiența personală, care îmi vin rapid în minte, al unui pacient cu resurse economice limitate. Acesta era venit din alt oraș, singur, pentru a efectua tratamentul cu radioterapie la nivelul capului și gâtului. Pentru că tratamentul se efectua în condiții de ambulator, pacientul trebuia să se hrănească singur. Pe final de tratament nu se mai putea alimenta decât cu lichide. Fiind singur, fără acces la bucătărie și cu resurse financiare limitate, a început să slăbească. Întâmplarea a făcut ca acest pacient să primească, prin donație, mai multe flacoane de suplimente orale nutriționale hipercalorice, hiperproteice. Acestea fiind ușor de folosit, fără să necesite să fie gătite, au ajutat pacientul să ajungă la final de tratament cu un procent de scădere ponderală care nu a depășit 5%.
Dorința mea este ca toți profesioniștii din domeniul sănătății, care interacționează cu pacientul oncologic, să conștientizeze că aceste temeri există și să contribuie la combaterea lor și astfel să reușim, în echipă, să ajutăm pacientul să lupte împotriva malnutriției și sarcopeniei.

Bibliografie

  • K.L. Ford et al. Dietary choices after a cancer diagnosis: A narrative review. Nutrition 103-104 (2022) 111838.
  • ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients.Clinical Nutrition 36 (2017) 11-48.
  • E. Liljeberg et al.‘Between foods and medicines’: A qualitative interview study of patient experiences of the meaning and usage of oral nutritional supplements. Appetite 178 (2022) 106163.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha