47
None

Glaucomul este o boală neurodegenerativă

Diagnosticare, monitorizare și tratare a glaucomului
Cea mai eficientă metodă de diagnosticare a glaucomului este vizita la medicul oftalmolog, mai ales dacă există factori de risc precum: antecedentele de glaucom în familie, miopie mare, diabet zaharat, hipertensiunea arterială etc. Vizita la oftalmolog este “cheia de boltă” a diagnosticării glaucomului.
Dacă un pacient cu vârstă peste 45-50 de ani se prezintă la consultație doar pentru o simplă corecție optică fiindcă devine prezbit, este necesar ca medicul oftalmolog să-i facă un examen de fund de ochi pentru a evalua posibila prezență a glaucomului. Există un standard de examinare a pacientului cu glaucom: măsurarea tensiunii intraoculare, perimetrie computerizată și tomografie a nervului optic - OCT. Aceleași metode sunt valabile pentru diagnosticare cât și pentru monitorizarea ulterioară a glaucomului.
Tratamentul glaucomului poate fi medicamentos, tratament cu laser, chirurgical (care poate fi și minim invaziv) sau o combinație a celor trei. Felul în care acestea sunt folosite depinde de preferința chirurgului, de preferința pacientului și de posibilitatea lui de a-și achiziționa implantul recomandat. Din păcate niciun sistem implantabil de scădere a presiunii intraoculare nu este rambursat de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Glaucom-ul la copii / bebeluși
Există glaucom congenital, care se poate depista fie la naștere, fie în adolescență sau la adultul tânăr. Nu este atât de frecvent ca glaucomul primar cu unghi deschis, dar există și este important faptul că glaucomul congenital apare mai ales în anumite comunități și în general este un glaucom greu de tratat. Pacientul pediatric cu glaucom va trebui urmărit toată viața. Rezultatele nu se vor obține cu o singură operație, ci de-a lungul vieții va avea nevoie de multiple intervenții chirurgicale.

Ce medicamente favorizează glaucomul
Nu se pune problema ca anumite medicamente să favorizeze apariția glaucomului, dar există medicamente care trebuie administrate cu precauție în anumite forme de glaucom. Am întâlnit pacienți care refuză să ia anumite medicamente pentru că au glaucom și consideră că le-ar agrava boala, dar există și pacienți care, deși există contraindicații pentru anumite medicamente în boala glaucomatoasă, continuă să ia medicatația fără să ceară avizul oftalmologului. În momentul în care i se prescrie unui pacient diagnosticat cu glaucom un medicament care este cu precauție de administrare în boala glaucomatoasă, ar trebui cerut avizul medicului oftalmolog.

Legătura dintre glaucom și boala neurooftalmologică.
Glaucomul este o boală încadrată în grupul bolilor neurodegenerative, cum sunt boala Parkinson, demența, boala Alzheimer. Cred că examenul neurologic este important în unele cazuri care se pretează la diagnostice diferențiale mai subtile, inclusiv cu boli neurologice. Patologia neurooftalmologică este o patologie de graniță, este a oftalmologului cât și a neurologului și aceștia trebuie să colaboreze cât mai strâns.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha