Interviu cu Prof. univ. Dr. Caius-Codruț Sarafoleanu, Medic Primar ORL, Doctor în Științe Medicale, Șeful Clinicii O.R.L. din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, București
Domnule profesor, de la chirurg se așteaptă de cele mai multe ori salvarea vieții pacientului. Vă rugăm să ne povestiți despre un caz deosebit, cu atât mai mult cu cât fiind chirurg ORL, orice operație în zona capului este o mare minune.
Îmi amintesc de o copilă de 16 ani care în plină sănătate se trezește umflată la un ochi, cu dureri intense de cap și ochi. Se prezintă la Camera de Gardă de la Spitalul din oraș și după examinări diverse și un examen CT cranio-facial, află că are o tumoră gigantă ce ocupă nasul, sinusurile și parțial orbita, împingând globul ocular în exterior. Am fost solicitat să preiau cazul și în primul rând am văzut un copil căruia i s-au năruit toate visele. Debusolat și speriat de moarte.
Completând investigațiile și prelevând o biopsie am aflat că era vorba de un tip agresiv de sarcom. Am decis să nu fac o operație clasică pe cale externă ci am făcut o rezecție endoscopică largă a tumorii cu conservarea globului ocular. Tratamentul oncologic ulterior a completat planul stabilit iar rezultatele au fost cele dorite, respectiv, vindecarea. Acum, la controalele periodice văd un copil matur dar cu speranțe și vise și mă bucur pentru că am putut contribui cu echipa medicală la această redare a bucuriei unui tânăr.
Cum se constituie echipa multidisciplinară într-o operație complex de ORL?
Sunt multe situații oncologice și nu numai, care necesită o reconstrucție a bazei craniului. Din păcate, pentru a reuni echipa, trebuie să armonizăm programul colegilor din mai multe spitale și să verificăm dacă dotările tehnice corespund cerințelor fiecărei specialități. Lipsa echipelor multidisciplinare în spitalele generale este încă o problemă în specialitatea ORL. Fie avem spitale monoprofil, fie în cele generale cu toate specialitățile unele echipe nu sunt antrenate pentru acest tip de abord interdisciplinar. În ultimii ani s-au făcut progrese remarcabile și s-au constituit echipe care rezolvă cu succes patologii diverse care necesită reconstrucții funcționale și estetice, dar mai ales să prevină infecțiile cerebrale ce pot apărea dacă există fistule LCR.
Ce se așteaptă în ORL de la inteligența artificial?
Inteligența artificială câștigă teren în toate domeniile științei și tehnicii, în viața noastră cotidiană. În medicină, dincolo de precizie și algoritmi este nevoie de har și empatie. Raționamentul clinic și individualizarea fiecărui caz în funcție de multiple contexte biologice, morfologice, fiziopatologice dar și emoționale, aparțin medicului. Comunicarea cu pacientul rămâne esențială în actul medical. Pe de altă parte, învățând inteligența artificială este evident că mintea umană are perspective încă nedezvoltate și limite autoimpuse. Așadar, cât mintea omului poate imagina, este clar că și medicina va progresa.